Nieuws
Promotionele afbeelding van Gigabyte's Project Stealth, waaronder de C300G-kast, RTX 3070-videokaart en een C300G-kast, welke samen zo veel mogelijk kabels wegwerken.

Gigabyte en MSI onthullen kabelverhullende hardware

Een nieuwe clash op het gebied van kabelmanagement?

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gedurende Computex 2022 hebben zowel Gigabyte als MSI 'sluikse' hardware getoond: Project Stealth en Project Zero zijn initiatieven om kabels en connectoren onzichtbaar weg te werken.

Gigabyte trapte aanvankelijk af met Project Stealth, waaronder een Z690 Stealth-moederbord, RTX 3070 Stealth-videokaart en een nieuwe C300G Stealth-kast. Het trio van producten maakt het samen mogelijk om een pc in elkaar te zetten, waarin nauwelijks kabels of connectiepoortjes zichtbaar zijn.

Zo heeft Gigabyte's Stealth-variant van de RTX 3070 diens stroomconnectoren aan de achterzijde, nipt langs het moederbord. In de Stealth-kast zijn op diens beurt uitsparingen gemaakt om de stroomkabels direct weg te werken achter een discreet paneel. Het Z690 Stealth-moederbord dekt daarbij al diens eigen stroom- en I/O-poorten af en keert ze (waar mogelijk) naar achteren. 

Gigabyte deed de complete Project Stealth-lijn uit de doeken met een uitgebreide introductievideo, waarin ook een compleet systeem geassembleerd wordt:

MSI komt op hun beurt met eenzelfde concept: Project Zero. De nieuwe productlijn werd nog niet officieel uit de doeken gedaan, maar wordt vermoedelijk wel ergens op Computex 2022 getoond. Twitteraar @g01d3nm4ng0 deelde meerdere close-up foto's van een vermeend Project Zero-moederbord.

Ook bij MSI lijkt de hardware gebaseerd op Intels Z690-chipset — in het specifiek de huiseigen MEG Unify-variant daarvan. Ditmaal wordt zo veel mogelijk van het printplaat afgedekt met 'shrouds', terwijl het gros van de connector nu aan de achterzijde prijkt. Onduidelijk is nog of er specifieke kasten nodig zijn om het kabelmanagement daadwerkelijk werkende te krijgen; vooralsnog is daar geen blijk van.

Gigabyte's Project Stealth wordt binnenkort aangeboden als kant-en-klaar systeem bij de Amerikaanse webwinkel Maingear en als 'DIY-Kit' vanuit Gigabyte zelf. Over prijzen of specifieke releaseperiodes werd nog niet gesproken, al is het aannemelijk dat de producten uiteindelijk ook (los) in Europa beschikbaar gesteld worden. 

MSI heeft zelf nog geen officiële uitspraak gedaan over Project Zero. Vooralsnog betreft het een enkele lek, hoogstwaarschijnlijk vanaf Computex 2022.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwikkeling nieuwe Marvel-mmo van DC Universe-makers geannuleerd Streets of Rage 4 nu ook beschikbaar op mobiel
3

Reacties op: Gigabyte en MSI onthullen kabelverhullende hardware

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Sabor

  • 25 mei 2022 15:05
  Wel interessant! Inderdaad een grote ergernis, die kabels op het moederbord waar je met je handen amper bij kan… Visueel valt het wel mee maar de toegankelijkheid is soms slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 25 mei 2022 17:43
  @Sabor Vind dit ook wel aanlokkelijk, maar vraag me af of dit het bouwgemak daadwerkelijk tegemoetkomt. Kan me goed voorstellen dat het juist meer priegelwerk wordt als je al die pinnetjes en poortjes 'wegdrukt' in kleine nisjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 25 mei 2022 18:55
  Volgens Linus is er totaal geen luchtflow in de kast omdat alleen de achterkant open is. Voorkant zijkant bovenkant potdicht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.