Nieuws
Close-up op een render-afbeelding van een AMD-chip.

Gerucht voorspelt eerste specificaties mobiele Zen 4-apu's

Ryzen 7000-chips voor laptops krijgen (nieuwe) vorm

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Via YouTube-kanaal RedGamingTech zijn mogelijke specificaties van mobiele Zen 4-processoren (Ryzen 7000) gelekt.

In de video noemt het hardwarekanaal maar liefst vier mobiele Ryzen 7000-apu's voor een 'Dragon Range'-aanbod, alsmede vier cpu's onder de 'Phoenix'-noemer. AMD lijkt in die zin vooralsnog minder verschillende chips aan te willen bieden, een tendens die overeenkomt met Intels recente (mobiele) processorgeneraties.

Dragon Range zou bedoeld zijn voor hardware-enthousiastelingen en gamers. De chips bestaan voornamelijk uit centrale processoreenheden (van 6 tot 16 kernen) en bieden slechts twee RDNA 2-eenheden; een discrete gpu dient het zware grafische werk te doen voor gaming en content creation. Twee RDNA 2-clusters volstaan wel voor basale video-uitvoer en lichte werkzaamheden. 

De aangehaalde bronnen zouden voor Dragon Range-apu's kloksnelheden van 4,8 tot minimaal 5,0 GHz (Boost) genoemd hebben, tegenover 3,6 GHz tot minimaal 4,0 GHz (Base). Wel blijven de frequenties afhankelijk van het overkoepelende TDP, waarover nog weinig bekend is voor dit viertal chips.

Vermeende specificaties van AMD's eerste Dragon Range-apu's (Ryzen 7000).

De Phoenix-chips zijn van een andere orde. De apu's komen met 6 of maximaal 8 centrale rekenkernen, maar bieden 6 of 12 afzonderlijke RDNA 3-clusters. Met doelrendementen tussen de 35 tot 45 watt wil AMD de apu's zo afbakken dat ze, ook op lagere wattages, alsnog efficiënte cpu- en gpu-prestaties bieden. Volgens RedGamingTech "scheurt" zelfs het lichtste model (Ryzen 5 7600HS) door 1080p-games. 

De zwaarste Phoenix-apu zou de Ryzen 9 7980HS zijn: 8 centrale rekenkernen, 12 'compute units' aan RDNA 3, verspreid over 6 afzonderlijke werkgroepen. Met een zwaarder stroomprofiel à 60 tot 70 watt moet de apu "ongeveer een mobiele RTX 3060" evenaren. Ingewijden verwachten dat 6 RDNA 3-werkgroepen gelijkstaan aan 1536 stream-processoren; de kloksnelheid van de igpu ligt mogelijk tussen de 2,6 en 3,0 GHz.

De Phoenix-chips zouden volgens meerdere bronnen beschikken over PCIe 5.0-, DDR5- en LPDDR5-ondersteuning. Een enkele bron had daarbij een transfersnelheid van 8.400 MT/s genoemd. 

Vermeende specificaties van AMD's eerste Phoenix-apu's (Ryzen 7000).

Daarnaast deelde RedGamingTech ook een diagram van het ontwerp van in ieder geval de Phoenix-apu's. De illustratie zou qua vorm grotendeels overeenkomen met het daadwerkelijke ontwerp van AMD, al zij het niet volledig identiek. 

Op het diagram is duidelijk zichtbaar hoe centrale processor (op 5 nm) afgescheiden is van de igpu (op 6 nm), welke ook weer een afzonderlijke chiplet biedt voor 32 MB aan geheugen (op 7 nm), mogelijk een adaptatie van AMD's Infinity Cache-technologie. 

Diagram met het globale ontwerp van een AMD's Ryzen 7000-processor, met Zen 4- en RDNA 3-kernen (Phoenix).

AMD heeft zelf nog geen enkel woord gerept over mobiele Zen 4-processoren. Wel verzekerde de chipgigant eerder dat zowel Zen 4 als RDNA 3 nog in 2022 moeten verschijnen. In voorgaande generaties volgde het mobiele segment altijd kort na de eerste desktopchips; in dit geval zou dat te extrapoleren zijn tot ergens in begin 2023, mogelijk rond CES 2023. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Sony komt met vernieuwde PlayStation Plus-tegoedkaarten Bijna vier op de tien Nederlanders heeft spelcomputer thuis staan
0

Reacties op: Gerucht voorspelt eerste specificaties mobiele Zen 4-apu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.