Nieuws
Afbeelding van een Turing-chipset van Nvidia, vast gesoldeerd aan een grotere printplaat.

Gerucht: Nvidia wil mobiele MX-gpu's afstoten

De zakelijkste GeForce-chips verdwijnen mogelijk binnenkort

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Met het uitblijven van een nieuwe generatie MX-chips verwachten ingewijden dat Nvidia de GeForce MX-serie aan laptop-gpu's binnenkort afstoot.

Hoewel Nvidia het gros van de MX-chips tot GeForce-producten doopte, zijn de mobiele chipsets nooit (primair) bedoeld om games af te beelden. De meeste MX-chips worden aangetroffen in dunne, zakelijke laptops, waarin de gpu's zwaardere grafische taken, zoals videocodering of 3D-bewerking, overnemen van de cpu of diens geïntegreerde gpu. 

Eind 2021 verscheen vooralsnog de nieuwste gpu in de reeks, de GeForce MX570, met 4 GB aan GDDR5-geheugen. De chip vormde met een TDP van 25 watt een van de lichtste en zwakste producten op Nvidia's Ampere-architectuur (RTX 30), maar kon zich in ruwe prestaties alsnog meten met, bijvoorbeeld, de notebookvariant van een ietwat oudere GTX 1060. Later verschenen igpu's, zoals de Radeon 680M in de Ryzen 7 6800U, doen de MX-chips wel weer stofhappen. 

Traditiegetrouw zou Nvidia stilletjes ook een MX-variant van de nieuwe Ada Lovelace-architectuur uitgerold hebben, kort na de vele aankondigingen op CES 2023, maar dat gebeurde niet. Circa twee weken later lijkt Nvidia nog geen MX-aanbod op de nieuwe grafische architectuur uitgerold te hebben; volgens interne bronnen van IT Home zouden daar ook geen plannen voor klaarliggen.

Het uitblijven van nieuwe MX-gpu's doet ITHome vermoeden dat Nvidia de productlijn achterwege wil laten. Veel verdere aanleiding daarvoor wordt niet gegeven in het Chinese bericht, maar ondertussen wijzen wel meer signalen op een focusverlegging bij Nvidia. Niet voor niets is het mobiele RTX-segment direct voorzien van vijf verschillende gpu's, waar de chipgigant anders aftrapt met hoogstens drie varianten, meestal in het hogere segment. Dat is met Ada Lovelace iets anders verlopen.

Nvidia's mobiele GeForce RTX 4050 zou een mogelijk alternatief kunnen vormen voor de MX-lijn. De drie laagst gegrepen RTX 40-gpu's zouden op 115 watt nog behoorlijk wat prestaties kunnen leveren voor gamers, maar de chips opereren met een minimaal TDP van 35 watt; niet bar veel meer dan de zwaarste MX-chips. Onder de juiste limieten zouden deze gpu's prima plaats kunnen nemen in zakelijke of dunne laptops, zonder daarvoor een eigen productlijn in leven te hoeven houden. In alle waarschijnlijkheid troeven de gpu's op die wijze alsnog de recente igpu's van AMD en Intel af.

Dit artikel delen:

Lees meer

Oud-Halo-ontwikkelaars spreken zich uit tegen beleid Microsoft Google Stadia is offline gehaald
0

Reacties op: Gerucht: Nvidia wil mobiele MX-gpu's afstoten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.