Nieuws
Promotionele afbeelding van ASUS' Radeon RX 6500 XT OC-videokaart.

'Gemiddelde AMD-videokaart laagst geprijsd sinds 13 maanden'

Oosterburen rapporteren een gunstige koers voor gpu's

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens de statistieken van 3DCenter.org zijn de gemiddelde vraagprijzen voor AMD's Radeon RX 6000-videokaarten op het laagste punt in ruim een jaar: 145 procent van de originele adviesprijzen.

Het Duitse 3DCenter.org houdt sinds begin 2021 de prijstendens van Nvidia- en AMD-videokaarten bij. Daarbij wordt gekeken naar de gemiddelde vraagprijs voor alle verschillende gpu's, in percentuele verhouding tegenover de adviesprijs. De koers van grote Duitse en Oostenrijkse retailers komt niet altijd overeen met de Benelux-markt, maar de data biedt vaak voorspellingen voor de Europese markt in zijn geheel.

Sinds midden-februari kost de gemiddelde RDNA 2-videokaart ongeveer 145 procent van de door AMD opgegeven adviesprijs. De laatste keer dat de inflatie van de vraagprijs zo laag gemeten werd, was midden-januari, toen 3DCenter pas net was begon met de marktanalyse. Destijds startte de koers voor AMD-vraagprijzen op 142 procent. 

In de Benelux lijken veel AMD-videokaarten ook langzaamaan in te zakken in prijs. Gemiddelde genomen zitten populaire gpu's als de RX 6900 XT en RX 6800 XT op hun laagste punten in ongeveer zes maanden tijd. Voor Nvidia-kaarten geldt hier ongeveer hetzelfde, zij het afhankelijk van de specifieke gpu.

Gemiddelde prijstendens van AMD- en Nvidia-videokaarten bij retailers in midden-Europa, uitgedrukt als percentage van de originele adviesprijzen.

De gemiddelde, Europese vraagkoers voor Nvidia-gpu's heeft sinds de jaarwisseling ook een voorzichtige daling ingezet, al lijkt de verandering ietwat minder significant dan bij het rode kamp. De gemiddelde Ampere-videokaart kost momenteel ongeveer 157 procent van diens adviesprijs, wat vooralsnog een tikkeltje hoger ligt dan de dip van afgelopen zomer: 148 procent. 

Het aanbod van Nvidia lijkt bovendien wel vaker te schommelen in prijs en aanbod, met her en der enkele bizarre uitschieters. In het afgelopen jaar piekten Nvidia-kaarten bovendien op een gemiddelde van ruim driemaal de vraagprijs. Inmiddels lijkt het alsof de videokaartmarkt stapsgewijs aan het stabiliseren is, deels te danken door het blijvend aansterken van de voorraad. Mogelijk dragen de flinke dippen in waarderingen voor cryptovaluta als ethereum ook een steentje bij aan de dalende prijzenkoersen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Officiële Lego-set gebaseerd op Horizon Forbidden West onthuld Xbox Series X vanavond beschikbaar via Microsoft Store
2

Reacties op: 'Gemiddelde AMD-videokaart laagst geprijsd sinds 13 maanden'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • gimbal2

  • 15 februari 2022 22:43
  Nou mooi. De pandemie daar ben ik klaar mee maar dat chiptekort gedoe daar krijg ik nog meer haar van op mijn tanden.

  (gesproken als een echte computernerd…)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 15 februari 2022 22:44
  @gimbal2 Hahaha, tja, iets meer binnen zitten is voor veel gamers nooit echt een gigantisch probleem geweest. Dat we driedubbel voor een videokaart betalen of niet gemakkelijk aan een console kunnen komen, *dat* doet pas pijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.