Nieuws
Render van de zijkant van een GeForce RTX 3080-videokaart van Nvidia.

Founders Edition RTX 30-gpu's compatibel met PCIe 5.0-voeding

Nieuwe stroomkabelstandaard past in huidige 12-pins poorten

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Niemand minder dan Asus heeft bevestigd dat de huidige Founders Edition-versies van RTX 30-videokaarten compatibel blijven met de nieuwe PCIe 5.0-stroomkabelstandaard.

De volgende generatie videokaarten stapt over op de nieuwe PCIe Gen 5.0-standaard voor voedingkabels, maar volgens Asus (via HardwareLuxx) zouden Nvidia's eigen Founders Edition-kaarten van de huige RTX 30-reeks al voorbereidingen voor de nieuwe bekabeling getroffen hebben. De unieke 12-pins stroomconnectoren — Molex MicroFit 3.0 'dual row' genaamd — kunnen met de juiste kabels ook op PCIe 5.0-voedingen en - connectoren aangesloten worden.

Asus heeft zelf onder de uitgebreide Thor-reeks al een aantal voedingen die de PCIe 5.0-standaard aankunnen. Een enkele 12-pins kabel op PCIe 5.0 kan maar liefst 600 watt aan stroom doorspelen — gevaarlijk veel voor de huidig maximaal 450 watt benodigende Ampere-kaarten — maar de Founder's Edition-kaarten zijn  volgens Asus correct gegrond tot 450 watt, om zodoende niet door te branden.

Productafbeelding van de ASUS ROG Thor 1600W Titanium-voeding.

Asus' nieuwe Thor-voedingen hebben aan de PSU-kant nog geen 12-pins connector, maar kunnen met de juiste adapterkabels wel een 2x6-pins combinatie uit standaard 8-pins connectoren halen. In de toekomst zullen ongetwijfeld meer 12-pins connectoren op pc-voedingen verschijnen, gezien die kabels de nieuwe PCIe 5.0-standaard voor high-end videokaarten betreffen. Onder meer de aanstormende Loki-reeks  aan voedingen van Asus zou PCIe 5.0 "volledig ondersteunen".

Onduidelijk is nog wat videokaarten in de toekomst vergen van voedingen, bijbehorende kabels en PCIe-standaarden. Eind vorig jaar dook bijvoorbeeld ook een opmerkelijke 16-pins PCIe 5.0-connector op, die mogelijk exclusief voor Nvidia ontwikkeld werd — maar deze is sinds de eerste glimps nooit teruggezien.

Bron: HardwareLuxx

Dit artikel delen:

Lees meer

Joseph: Collapse-uitbreiding voor Far Cry 6 verschijnt dinsdag The Last of Us-studio Naughty Dog werkt aan drie verschillende games
4

Reacties op: Founders Edition RTX 30-gpu's compatibel met PCIe 5.0-voeding

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  denver

  • 4 februari 2022 12:51
  Zo, dit is even lekker nieuws. Ik vind dat er sowieso te weinig aandacht is voor Molex MicroFit 3.0 'dual row' stroomconnectoren op deze site.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 4 februari 2022 19:50
  @denver Te niche, deze? Ik probeer vooral hardware-nieuwtjes te selecteren die relevant zijn voor de gamer; dacht zelf dat de volgende generatie kabels en voedingen wel interessant genoeg was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 7 februari 2022 01:33
  Voor mij wel, maar het aantal views zegt vast meer dan mijn reactie. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 4 februari 2022 21:20
  @denver Nog even en je stroomkabel naar je GPU is dikker en breder dan die naar je mobo. Niet echt iets om aan te moedigen..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.