Nieuws
Close-up van EVGA's GeForce RTX 3090 Ti-videokaart

EVGA doekt wachtrijen voor RTX 30-kaarten op

De voorraad kan de vraag voorlopig weer aan

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Hardwarefabrikant EVGA heeft aangekondigd het wachtrijsysteem rondom de meeste RTX 30-videokaarten te verwijderen.

Sinds de aftrap van Nvidia's Ampere-generatie (RTX 30) werkte EVGA met wachtrijen op diens eigen webwinkel. In plaats van het web af te speuren voor welke kaarten wel en niet beschikbaar waren, konden geïnteresseerden bij EVGA simpelweg een nummertje trekken voor bepaalde gpu's. Zodra de voorraad het kon veroorloven, mochten de juiste nummers één kaart afnemen.

Vanaf 23 juni verwijdert EVGA de wachtrijen voor RTX 30-kaarten officieel en mogen afnemers daarnaast direct twee kaarten per huishouden bestellen. Per mailbericht laat de fabrikant weten dat het wachtrijsysteem mogelijk wel terugkeert voor lastig verkrijgbare producten. Vooralsnog lijken daar nu geen RTX 30-videokaarten onder te vallen.

De reden voor de verandering is simpel. EVGA geeft zelf aan dat het bedrijf "voldoende voorraad aan RTX 30-kaarten heeft", zowel in het eigen magazijn als bij derde partijen. Hoewel het wereldwijde chiptekort nog even aan zal houden, lijken veel fabrikanten er inmiddels prima doorheen te kunnen werken.

De berichtgeving komt zeker nu niet als een verrassing; ook buiten EVGA om is merkbaar dat de status quo rondom videokaarten langzaamaan terugkeert. In recente maanden stortte de waardering van veel cryptovaluta in — welke vaak gedolven worden met zware videokaarten — en blijkt inmiddels ook de gemiddelde verkoopprijs van videokaarten terug te zakken tot de adviesprijs.

Dit artikel delen:

Lees meer

Onthulling van Sony's gameheadsets en -schermen is op 28 juni Workstation-gpu van Intel duikt op in Zuid-Koreaans register
8

Reacties op: EVGA doekt wachtrijen voor RTX 30-kaarten op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 22 juni 2022 14:26
  Jammer dat het nog behoorlijk lang duurt voordat de 4060/4070 uitgebracht worden, pas in december/januari (zoals het er nu naar uit ziet). Wil eigenlijk ondertussen toch wel eens een nieuwe PC, de RTX2060super begint toch echt te merken dat die niet krachtig genoeg is voor veel VR spellen van nu op mn HTC Vive Pro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 22 juni 2022 18:12
  @SuperDre Ik heb geen glazen bol dus misschien loopt het wel weer uit de hand qua voorraad in de toekomst maar ik zou je toch aanraden om te wachten op de nieuwe generatie.

  De 3000 lijn zijn zeer goede kaarten echter de 4000 lijn werkt op een veel kleinere schaal van ik geloof 4 of 5 nanometer ipv ik geloof 8 nanometer. Dit gaat flinke gains opleveren voor een ongeveer vergelijkbaar energie verbruik.

  Dit is juist echt nodig voor VR omdat het zo zwaar is. In ieder geval als je gemodde AAA titels wilt spelen. Ik heb een 3080 met Red Dead Redemption 2 VR bijvoorbeeld en kom ongeveer op 60 fps uit waarbij de game er nog enigszins wazig uitziet in de verte. De wazigheid is jammer maar niet onoverkomelijk en hetzelfde geld voor de fps. Je wilt eigenlijk deze game in een net iets hogere resolutie spelen met 80 of 90 fps die constant is. En daarvoor zul je denk ik echt een kaart uit de 4000 lijn nodig hebben, waarschijnlijk minimaal een 4080 aangezien de 4070 vergelijkbaar met een 3080 schijnt te worden.

  Mocht je die AAA games helemaal niks interesseren dan is een 3000 lijn kaart top voor gewone VR games. Anders zou ik het echt even uitzitten. Ook de 3000 lijn wordt volgens mij goedkoper als de nieuwe kaarten uitkomen en mensen hun oude kaart wegdoen om naar een nieuwe generatie over te stappen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 22 juni 2022 22:48
  @004 nou, ik begin sowieso niet aan een 2e hands GPU. Maar zekers dat ik ook spellen als RDR2 in VR zou willen spelen. Maar ik heb ook geen zin om 800+ euro uit te geven aan alleen een GPU. Zelf denk ik dat pas na de 40xx GPU's snel genoeg zullen zijn om langzaamaan mainstream VR met RDR2 op ultra/4k met 90+hz aan te kunnen. Maar de komende jaren is dat nog onrealistisch. Maargoed, ik geniet al genoeg van mn Vive Pro, dat ik denk dat ik zeker ook al zeer content zal zijn met bv Quest 2/pico neo 3 resolutie schermen, maar dan wel graag OLED, zonder blacksmearing. Haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 2 juli 2022 19:02
  @SuperDre Ik weet niet hoe sommige mensen het doen maar het schijnt dat ze RDR2 in VR op 90 fps kunnen laten draaien met de graphics vrij hoog. Op mijn 3080 lukt het niet waarbij ik met hoge graphics op zo`n 60-70 fps zit en dat is bij lange speeltijden toch minder fijn.

  Mogelijk kan de 4080 wel de game in VR op 90 fps draaien. Het zal even afwachten worden. Maar dat is wel een kaart waar je waarschijnlijk 700 tot 1000 euro voor gaat betalen denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 2 juli 2022 20:45
  Waarschijnlijk door te liegen en de instellingen wel lager te zetten, OF ze hebben misschien een betere (overgeklokte) CPU en zit bij jou daar de beperking, want CPU heeft ook invloed op dit soort zaken in VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 23 juni 2022 08:10
  Ik heb een 3080 en als ik voor een nieuwere generatie zou gaan zou ik niet meer voor het topmodel gaan, maar bv voor de 4070. het stroomverbruik van die topkaarten geeft zoveel warmte af tijdens de zomer dat het echt niet meer fijn is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 2 juli 2022 19:08
  @do365nic Heb je wel eens van undervolten gehoord? Zoniet dan raad ik het je sterk aan. Je verlaagt hiermee je stroomtoevoer naar je videokaart door een maximum hierop te leggen. Je verliest door dit process enkele fps of soms zelfs niet maar de winst qua een lager stroom verbruik en minder warmte is erg groot. Er zijn video`s over undervolten op youtube, het is vrij simpel en je kan je kaart voor zover ik weet er niet mee beschadigen. Het lijkt me alleen maar dat je de levensduur van je kaart ermee verlengt.

  Mijn GPU gaat van zo`n 74-75 graden naar 66 graden. Dat scheelt heel veel en het verlies in fps is heel weinig. Nvidea had dit eigenlijk vanuit de fabriek al moeten doen alleen om de kaarten zo hoog mogelijke kloksnelheden te geven als selling point gebeurd dat niet. Hierdoor wordt je kaart tot het maximum gepushed wat performance wijs heel inefficient is.

  Echt een aanrader om te doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 2 juli 2022 19:27
  @004 Ja dit heb ik ook gedaan, en mijn resultaten zijn vergelijkbaar met die van u.
  Neemt niet weg dat hij nog steeds mijn appartement stevig verwarmd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.