Nieuws
Screenshot uit de CES 2022-livestream van AMD, waar de Ryzen 7 5800X3D-cpu onthuld werd.

Eerste Ryzen-cpu met 3D-cache kan deze maand nog lanceren

De Ryzen 7 5800X3D zou al stilletjes verscheept zijn

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens een Twitteraar met bronnen binnen AMD zou de processorgigant een eerste lading Ryzen 7 5800X3D-cpu's al verscheept hebben. De officiële lancering zou deze maand nog plaats kunnen vinden.

De Ryzen 7 5800X3D werd gedurende CES 2022 kortstondig onthuld met een release "ergens deze lente", maar sindsdien is het stil gebleven rondom de uitrol van de zogenaamde Vermeer-X-cpu. Volgens hardware-lekker @greymon55 is het vlaggenschip uit de reeks al stilletjes verscheept.

De ingewijde, die in het afgelopen jaar vaak juiste voorspellingen heeft gepubliceerd, claimt dat de informatie direct uit de verpakkingsfabriek van AMD komt. Over officiële plannen of verdere aankondigingen vanuit AMD is vooralsnog geen sprake.

De nieuwe Vermeer-X-processor borduurt wederom voort op AMD's Zen 3-architectuur (Ryzen 5000) en bijbehorende AM4-socket, maar innoveert met een gestapelde Level 3-cache. Het grotere cachegeheugen is direct bovenop de chiplet gemonteerd, waardoor AMD een primeur pakt als 'eerste gaming-cpu met 3D-chipdesign'. Het grotere en sneller bereikbare cachegeheugen zou spelprestaties tegemoet moeten komen.

Relatieve benchmarkprestaties van de Intel Core i9-12900K tegenover AMD's Ryzen 7 5800X3D met 3D V-Cache, in zes uiteenlopende games.

In het geval van de Ryzen 7 5800X3D sprak AMD zelf van 'de snelste gamingprocessor' ooit. De octa-core cpu kent kloksnelheden van 3,4 en 4,5 GHz (Base/Boost), een 64 MB grote 3D-cache en 32 MB 2D-cache. In huiseigen benchmarks zou de processor veelal quite spelen tegenover Intels huidige vlaggenschip, de Core i9-12900K.

Onduidelijk is nog of AMD de Vermeer-X-generatie breder wil trekken dan puur de Ryzen 7 5800X3D. De zogenaamde 'refresh' van de Zen 3-cpu's zou prijs-prestatieverhouding op korte termijn kunnen verbeteren, maar tegelijkertijd sleutelt AMD ook actief aan de vólgende generatie, Zen 4. De eerste Ryzen 7000-cpu's staan nog altijd op de planning om in de tweede helft van 2022 te verschijnen. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Twisted Metal-serie komt op Peacock te staan Civilizations Sid Meier spreekt zich uit tegen NFT’s
0

Reacties op: Eerste Ryzen-cpu met 3D-cache kan deze maand nog lanceren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.