Nieuws
Sfeerbeeld van Intel Arc-producten, met daarin een gaminglaptop, monitor en een desktopcomputer.

'Eerste Intel Arc-videokaarten halen dit kwartaal niet meer'

De beloftes van CES 2022 lijken langzaam te zijn vervallen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens bronnen van Moore's Law Is Dead krimpt de kans dat de eerste Intel Arc-producten nog in het eerste kwartaal van 2022 zullen verschijnen.

Intel had gedurende CES 2022 minder te vertellen over de eerste Arc-videokaarten dan verwacht, maar een aantal beloftes kwamen wel duidelijk naar voren. Zo claimde het bedrijf dat de Alchemist-generatie van gpu's nog dit kwartaal af zou trappen en dat de eerste laptop-gpu's al onderweg waren naar partnerfabrikanten. Inmiddels lijken meer en meer bronnen die geruchten tegen te spreken.

Maar liefst zes verschillende ingewijden uit de hardware-industrie hebben hun vraagtekens bij Intels beloftes geuit. De bronnen die Moore's Law Is Dead onder de hoogste betrouwbaarheid schaalt, stellen dat "heel de Intel Arc-reeks efficiënt tot het tweede kwartaal is uitgesteld". 

Overzicht van industriecitaten over het mogelijke uitstel van de eerste Intel Arc-videokaarten.

Andere stemmen claimen dat low-end laptop-gpu's nog altijd "in de komende maanden" kunnen verschijnen, maar dat high-end (desktop)kaarten pas vanaf maart of zelfs april verschijnen. Een enkeling verwacht dat het vermeende vlaggenschip uit de Alchemist-lijn (512 'execution units', 16 GB videogeheugen) mogelijk niet eens april zal halen.

Los van de door Moore's Law Is Dead gepubliceerde geruchten — klaarblijkelijk van vaker betrouwbaar gebleken bronnen — heeft Intel zelf ook veel beloftes weer uit het marketingmateriaal gevist. Op de officiële Intel Arc-website wordt niet langer gesproken over een verschijning in het eerste kwartaal, maar simpelweg "in 2022", zonder verdere tijdsindicatie.

Intel lijkt daarnaast zelf ook stilgevallen over Arc, in ieder geval sinds de CES-verschijning. Op het officiële Discord-kanaal lekten recentelijk wel beelden van een prototype videokaart uit, maar dat was klaarblijkelijk niet de bedoeling. De lekkage kwam van een officieuze en vooralsnog anonieme bron, die klaarblijkelijk  ook hardware-journalisten benaderd had om de videokaart te verkopen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök is nog meer Valhalla AMD's overname van Xilinx ontvangt volledige goedkeuring
1

Reacties op: 'Eerste Intel Arc-videokaarten halen dit kwartaal niet meer'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    do365nic

    • 11 februari 2022 08:39
    Ik ben echt benieuwd naar die kaarten. Misschien nog meer naar de drivers en algemene user experience.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.