Nieuws
Render van een Intel Arc-chipset.

Eerste Intel Arc-gpu's beperken crypto-mining niet

Geen lagere hashrate voor Alchemist-videokaarten

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens woordvoerders van Intel werkt de grafische Arc-divisie niet aan het limiteren van crypto-mining op de aanstormende, eerste reeks volwaardige gaming-videokaarten.

Het statement werd afgegeven door Raja Koduri en Roger Chandler, beide aanvoerders binnen het nog jonge Intel Arc-team. In gesprek met Gadgets 360 deden de heren meer details uit de doeken over eerste reeks Arc-videokaarten, onder de Alchemist-codenaam

De Indiase omroep vroeg naar mogelijke beperkingen voor crypto-boeren, zoals bijvoorbeeld Nvidia begin dit jaar crypto-maatregelen introduceerde. Chandler nam daarin het voortouw en claimt dat "[crypto-mining] voor Intel geen prioriteit heeft".

"Wat software-matige beperkingen betreft: we ontwerpen de producten en features niet om specifiek de [crypto-]miners aan te trekken. Wat betreft het  specifiek uitsluiten van deze doelgroep: de videokaarten verschijnen op de markt en mensen zijn gewoon in staat de producten aan te schaffen."

Promotioneel beeld van de eerste Intel Arc-gpu's voor gamers en content creators.

In het interview schemerden bovendien andere details over de Alchemist-generatie van Intel Arc door. Zo spreekt Koduri inmiddels daadkrachtig over "de derde speler" worden, naast Nvidia en AMD. Een voortdurend tekort aan krachtige videokaarten geeft Intel daarin een zetje in de rug:

"Ik ben altijd voorzichtig als de vraag hoog ligt en de markt moeilijk is — we kunnen altijd meer voorraad gebruiken. Daarom claim ik ook niet dat we genoeg voorraad hebben voor de gigantische vraag, maar ik denk dat al onze concurrenten precies hetzelfde zeggen", aldus Koduri.

Ook deed Chandler nog een zegje over het daadwerkelijke ontwerp van de Intel Arc-videokaarten. Een concreet voorbeeld kwam er nog niet uit voort, maar alles lijkt erop te wijzen dat partnerfabrikanten inmiddels hun eigen designs klaar hebben liggen.

"We bieden onze partners ontwerpen om eventuele frictie te verhelpen, zodat ze hunzelf echt kunnen onderscheiden met onze productlijn. Of dat uiterlijk in lijn is met wat momenteel op de markt circuleert; daarover gaan we niet in detail vertellen."

Over het huiseigen ontwerp — het zogenaamde 'reference design' — van Intel werd niet gesproken. Vorige week verscheen echter wel een set officieuze renders van het potentiële ontwerp, gebaseerd op eerdere geruchten en lekken vanuit Intel zelf. 

Vooralsnog ontbreekt ook een officiële releaseperiode voor Intels videokaarten voor gamers en creators; de verwachting voorspelt nog steeds een verschijning rond begin 2022.

Bron: Gadgets 360

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe beelden van aankomende Saints Row-reboot getoond De Turtle Beach Atlas Aero richt zich op gimmicks en aanpasbaarheid
4

Reacties op: Eerste Intel Arc-gpu's beperken crypto-mining niet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 12 oktober 2021 14:54
  Kan ik me goed voorstellen, beperkingen toevoegen tegen bitcoin mining kost gewoon weer extra moeite en complexiteit, en Intel wil eerst gewoon zorgen dat die kaarten de deur uit gaan en weer extra ervaring op doen met verbeteren van de driver kant. Mochten deze kaarten echt zo interessant zijn voor mining dan kan dat altijd nog later toegevoegd worden in nieuwere revisies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tad

  • 12 oktober 2021 16:19
  Voor hun is het makkelijk geld, natuurlijk. Je hele voorraad plotseling op en je hoeft niet eens de beste te zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 12 oktober 2021 18:32
  @Tad Echt een gevalletje "don't hate the player, hate the game". Het is moeilijk dit Intel kwalijk te nemen, al staat het natuurlijk wel haaks op de hele "for gamers and creators"-marketingpraat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tad

  • 14 oktober 2021 13:46
  @TomKauw Ze kunnen zelf de prijzen omhoog gooien, meer geld verdienen sinds het niet minder aantrekkelijk word voor de miners, ze verliezen gewoon wat casuals die vervangen worden door meer miners, hopelijk maakt het wat ruimte voor een nieuw merk.

  In ieder geval maak ik mij meer zorgen over hoe wij minder en minder metalen hebben en die nu massaal opgekocht worden waardoor er meer strip mining is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.