Nieuws

Eerste benchmark Intel Arc A580 duikt op

Arc A580-gpu lijkt momenteel in games getest te worden

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Intel Arc A580-videokaart is voor het eerst opgedoken in benchmarks van Ashes of the Singularity.

Ashes of the Singularity is een strategiespel met een relatief populaire benchmarkmodus in DirectX 12, waarvan veel hardware-fabrikanten gebruikmaken. Wel worden de resultaten standaard gepubliceerd in een officiële, openbare database, waardoor meer dan eens een nieuwe cpu of gpu uitlekt via de game. 

In dit geval lijkt Intels eerste middensegment videokaart voor gamers gelekt te zijn, de Intel Arc A580. Terwijl de marketingmachine van Intel nu vooral overuren draait rondom de hoger gelegen Arc A770 en Arc A750, begeeft de Arc A580 zich klaarblijkelijk stilletjes in een testfase.

Resultatenpagina van een Ashes of the Singularity-benchmark met een onbekende Intel-cpu en de Intel Arc A580-videokaart.

De Arc A580 klokt een gemiddelde framerate van 95 fps in Ashes of the Singularity, in de laagste grafische instellingen op 1080p. De gpu werd daarin wel bijgestaan door een onbekende 16-core processor van Intel — vermoedelijk afkomstig van een uniek testsysteem.

Ook valt op dat de videokaart getest is met de api van Vulkan, niet het vaker gekozen DirectX 12. Daardoor krimpt de poule van vergelijkingsmateriaal voor de benchmark aanzienlijk. De RTX 3060, een middenmodel van concurrent Nvidia, klokt doorgaans 60 tot 100 fps in veelal zwakkere systemen, met dezelfde grafische instellingen. 

Van de Arc A580 is vooralsnog niet al te veel bekend, afgezien van het bestaan van de noemer. Eerdere geruchten voorspellen dat de gpu 16 Xe-kernen telt en 8 GB aan GDDR6-geheugen — waarschijnlijk op 15,5 Gbps geklokt, zoals de meeste Arc-gpu's. In essentie zou de Arc A580 daarmee een halvering van veel Arc A770-specificaties bieden, het vlaggenschip uit de eerste Arc-generatie.

Wanneer de Intel Arc A580 van meer details wordt voorzien, zoals ook een releaseperiode, is nog onbekend. Oorspronkelijk had de kaart al wereldwijd verschenen moeten zijn, maar Intel liep dit jaar vaker vertraging op. Recentelijk werd "later dit jaar" nog genoemd als verwachte uitrol voor meer Arc-gpu's.

Dit artikel delen:

Lees meer

Elden Ring inmiddels 16,6 miljoen keer verkocht Switch-verpakking wordt mogelijk kleiner om toevoer op te schroeven
0

Reacties op: Eerste benchmark Intel Arc A580 duikt op

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.