Nieuws
Digitale afbeelding van Gunnirs partnerontwerp van de Intel Arc A380-gpu.

Duitse tech-veteraan noemt YouTubers 'Intel-vlaggenzwaaiers'

Igor's Lab raast tegen de pr-machine van Intel

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Igor Wallossek, een veteraan in hardware-kritiek, is niet te spreken over de eerste Intel Arc-videokaart. De Duitse journalist beschuldigt, naast Intel zelf, ook concullega's op YouTube van het verdraaien van het narratief rondom de gpu's.

Wallossek publiceerde deze week een uitgebreide review van de Gunnir Intel Arc A380 Photon — de eerst verschenen Intel Arc-desktopkaart — waarin de kaart beloond werd met de laagst mogelijke score. Volgens Wallosseks team "stelt de Arc A380 op vrijwel alle punten teleur". Missende features (zoals Intel XeSS-upscaling en Resizable BAR) en een achterhaald rendement worden als grootste dompers aangestipt.

De ochtend na de publicatie rondom blikt Wallossek terug op de recensie in een wederom kritische blogpost. De Duitse tech-veteraan stelt zijn felle kritiek op de Arc A380 niet missplaatst was. Volgens Wallossek had Intel nagenoeg onbeperkt geld en middelen, maar kon de chipgigant alsnog niet aan diens eigen beloftes voldoen. "Dat kan en zal bekritiseerd worden."

In zijn betoog hangt de hardware-reviewer ook een duidelijk wij-versus-zij-perspectief op. Wallossek stelt dat de negatieve conclusie van zijn drie onafhankelijke Duitse critici "een feit" is en dat Intel ondertussen "drukker bezig is met het fabriceren van excuusverhalen en verschijningen bij influencers". 

Wallosseks concullega's in kwestie worden "(op zijn vriendelijkst gezegd) Intel-liefhebbende YouTubers" en "vlaggenzwaaiende influencers" genoemd. Daarbij werden geen expliciete namen aangehaald, maar Wallossek refereert hier hoogstwaarschijnlijk naar Linus Tech Tips en GamersNexus, twee populaire tech-kanalen die recentelijk ook met Intel samenwerkten aan videocontent over de eerste Arc-producten. Beide kanalen kregen in ieder geval een exclusieve preview van het Intel Arc A770-vlaggenschip, zij het met strenge richtlijnen vanuit Intel.

Linus Tech Tips gaf daarnaast twee woordvoerders van Intel een podium per uitgebreide podcast, terwijl GamersNexus nog een relatief kritische recensie van dezelfde Arc A380-kaart produceerde. Intels nieuwe instapvideokaart werd beschreven als een "inconsistente" en "lastig aan te raden gpu", maar claimt wel dat de Arc A380 een Radeon RX 6400 van AMD kan overtreffen. Bij Igor's Lab wordt dat laatste juist sterk in twijfel getrokken: Wallosseks benchmarks onderstrepen dat de RX 6400 (4 GB) veel efficiënter in gebruik is, met vaak ook hogere framerates tot gevolg. 

Wallossek blijft ondanks de kritiek en het verkapte moddergooien alsnog hoopvol. Hij stelt dat Intel met de Arc A380 wel degelijk een flop heeft neergezet, maar dat een Arc A750 mogelijk al stukken beter in de markt staat, "mocht die kaart ooit materialiseren". Wel zou het geprefereerd worden als Intel tegen die tijd wat eerlijker in zou steken qua toon en beloofde data — en dat pr-machine sowieso op een lager pitje draait. 

Dit artikel delen:

Lees meer

LeBron James, Rick en Morty komen naar Multiversus Soulslikes hebben mijn perspectief op games veranderd
2

Reacties op: Duitse tech-veteraan noemt YouTubers 'Intel-vlaggenzwaaiers'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GoofyZ3

  • 24 juli 2022 11:34
  Deze gasten hebben overal kritiek op ook de 3090 bijvoorbeeld omdat die zo duur zijn. Maar ondertussen hebben ze 10 ofsow van die dingen in huis en gamen zelf met het duurste spul wat beschikbaar is. En maar klagen dat het zo duur is voor de gemiddelde gamer. Tja je werkt er zelf aan mee. Intel komt nu met goedkope videokaarten, hopelijk wordt het iets en zijn de kaarten dadelijk super goed en super goedkoop.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 25 juli 2022 00:03
  @GoofyZ3 Ook als dat allemaal waar zou zijn, is het nog steeds niet netjes als marktleidende miljardenbedrijven hun eigen beloftes niet na kunnen komen.

  Denk dat Wallossek hier wel een beetje te hevig aan het "oude media versus influencers" hangt, maar er is natuurlijk wel iets te zeggen voor het verantwoordelijk houden van grote bedrijven. Liever wat oprechte kritiek dan per direct al buddy-buddy spelen met grote merken, puur omdat ze goed contact onderhouden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.