Nieuws
Overlay van Discord op een Nvidia-videokaart.

Discord verlaagt VRAM-klok op Nvidia-gpu's met 200 MHz

Nvidia erkent probleem; stelt voorlopige work-around voor

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Communicatiesoftware Discord zou het videogeheugen van Nvidia-videokaarten standaard met 200 MHz vertragen.

De eerste klacht werd aanvankelijk aangetroffen op de fora van LinusTechTips, waar sinds afgelopen donderdag meer pc-gamers aan de bel trokken over precies hetzelfde probleem. Zodra de Discord-applicatie openstaat, ongeacht activiteit of instellingen, wordt steevast een met 200 MHz verlaagde VRAM-frequentie gemeten. Zelfs wanneer hetzelfde videogeheugen op een hevige overklok draait, valt de snelheid (met Discord aan) nog altijd met circa 200 MHz lager uit. 

Vooralsnog lijken de klachten zich vooral te beperken tot Nvidia-videokaarten uit de Turing- (RTX 20) en Ampere-generaties (RTX 30): vrijwel iedereen met een Nvidia-kaart meet 200 MHz onder de maximale frequentie, wanneer Discord openstaat. Een enkeling met een GTX 1080 Ti meent dat de Discord-vertraging circa 500 MHz bedraagt.

Nvidia heeft inmiddels erkend dat dit probleem inderdaad voorkomt. De chipgigant meent dat een recente Discord-update sjoemelt met de instellingen van gpu's, waardoor de kaarten in games niet op volle toeren kunnen draaien. Een fix voor het probleem wordt binnenkort middels een driver-update verholpen, maar gamers die nu alvast hun VRAM-frequentie terug willen winnen, kunnen terecht bij een vlotte work-around.

Op consumentenfora werd al achterhaald dat Discord waarschijnlijk selecte videokaarten in een PL2-fase forceert: kort door de bocht een zuiniger stroomprofiel. Via open-source oplossingen als nvidiaProfileInspector is het mogelijk om per programma de "Force P2 State" uit te schakelen, zo ook voor specifiek Discord. Hierdoor schaaft Discord direct geen (geheugen)frequenties meer van de videokaart af.

Nvidia raadt zelf aan de huiseigen GeForce 3D Profile Manager-software te gebruiken, al is de werkwijze grofweg gelijk. Met Nvidia's eigen profielenmanager kan het huidige SLI-profiel van videokaarten (ook zonder SLI-opstelling) geëxporteerd worden, waarna het als tekstbestand in te zien en aan te passen is. 

Door in het tekstbestand van het SLI-profiel "discord.exe" op te zoeken en de instelling "Setting ID_0x50166c5e" aan te passen naar "0x00000000", wordt evenals de PL2-forcering van Discord uitgeschakeld. Wel dient dit bestand weer netjes opgeslagen te worden en vervolgens in Nvidia's profielensoftware geïmporteerd te worden.

Dit artikel delen:

Lees meer

DC wil dezelfde acteurs in games, films en series Echo VR wordt offline gehaald
4

Reacties op: Discord verlaagt VRAM-klok op Nvidia-gpu's met 200 MHz

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheDeeGee

  • 1 februari 2023 20:41
  Ik gebruik altijd de website, zelfde met Twitch.

  Zodra mijn PC aan gaat heb ik vrijwel altijd de browser open.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 1 februari 2023 22:18
  Waarom zou discord dit doen, wat voor nut heeft het?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 2 februari 2023 01:05
  @gamerlezer Neem aan dat het om een foutje aan de kant van Discord gaat. Is moeilijk voorstellen hoe zo'n applicatie van de ene op het andere moment baat heeft bij een nota bene lagere geheugenklok, maar dan ook specifiek alleen bij Nvidia-gpu's.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 2 februari 2023 11:50
  Gek dit,
  Gelukkig merk je niet veel van 200mhz als je geheugen tegen de 10ghz aanloopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.