Review
devolo

Devolo Magic 2: Is internet via powerline-adapters geschikt voor gamers?

Omdat bandbreedte niet het belangrijkste is

Geschreven door Roel Stortelder op
Powerline-adapers bestaan al jaren en worden steeds populairder, maar lang niet iedereen is even enthousiast over deze simpele oplossing. Tegenwoordig is het installeren een eitje en wordt de functionaliteit steeds uitgebreider, maar heb je er ook iets aan als gamer? Vandaag bespreken we de powerline-adapters van Devolo en kijken we hoeveel vertraging die toevoegen aan je internet.

Devolo Magic 2 LAN Triple

 • Aansluitingen: 3x ethernet, geïntegreerd stopcontact
 • WiFi-punt: Nee
 • Opgegeven snelheid: 2400 Mbps (Max 1 Gbps per ethernet poort)
 • Prijs: €115,-

Installatie en eerste indruk

Het uitbreiden van je thuisnetwerk met nieuwe apparaten zoals routers en switches kan soms een heel gedoe zijn, maar gelukkig is de installatie van de Devolo powerline-adapters doodeenvoudig: stop de adapter aan de kant van je computer in het stopcontact en verbindt hem met de computer. Steek vervolgens de andere adapter in het stopcontact en verbindt hem met een netwerkkabel aan je router. Dan wacht je een paar seconden tot de lampjes stoppen met knipperen en klaar is Kees. De twee adapters zijn nu via het lichtnet in je huis verbonden en worden door het netwerk gezien als een reguliere internetkabel.

De handleiding stelt wel een aantal eisen aan de gebruikte stopcontacten. Zo werken de apparaten het best als je ze direct in het stopcontact steekt - dus niet in een stekkerdoos - en vraagt Devolo je het naastgelegen stopcontact niet te gebruiken. Gezien de adapters behoorlijk grote apparaten zijn, kunnen dat vervelende eisen zijn. Het liefst verstop je ze in een hoekje en in de meeste huizen is er een continue gebrek aan stopcontacten, waardoor je ze zo optimaal mogelijk wil benutten.

De eerste indrukken van de snelheden zijn in ieder geval goed. YouTube en Netflix spelen moeiteloos af op de hoogste kwaliteit en ook normaal browsen geeft geen opvallende vertragingen. Dat betekent echter niet dat het snel genoeg is voor games en downloads.

Prestaties

De sticker op de doos draait er niet omheen: dit zou de snelste powerline-adapter ter wereld moeten zijn. Toch kun je beter niet direct je LAN-kabels de deur uit doen. De geclaimde maximale snelheid van 1 Gbps wordt bij lange na niet gehaald, maar slecht is het zeker niet. Bij de overdracht van een 10 GB-bestand halen we 490 Mbps zolang de twee adapters zich in dezelfde ruimte en dezelfde groep bevinden. Dat is voor de meeste toepassingen ruim voldoende, maar er zullen maar weinig mensen zijn die de powerline-adapters in dezelfde ruimte gebruiken.

Wanneer we een kamer (en een stroomgroep) verder gaan, wordt duidelijk dat dit niet de ideale vervanger is voor een ethernetkabel. De gemiddelde overdrachtssnelheid zakt hard naar ongeveer 71 Mbps, maar met pieken en dalen die hier ver van afwijken. Opvallend genoeg doet de 2.4 GHz WiFi-verbinding het beter, ondanks de betonnen muur.

In games speelt de bandbreedte slechts een kleine rol en is het dus belangrijker om te kijken naar de vertraging die de powerline-adapters toevoegen. Omdat Windows’ eigen ping-test niet erg accuraat is, gebruiken we de tool hrPing. Hiermee kan de ping in microsecondes (1/1000e ms) gemeten worden. In de onderstaande tabel vergelijken we de vertraging in de verbinding tussen de computer en de router. Test 1 beschrijft de situatie waarbij de router en de computer zich in dezelfde ruimte en stroomgroep bevinden. Test 2 beschrijft de situatie waar de router en de computer zich in verschillende ruimtes en stroomgroepen bevinden.

Het is duidelijk dat de powerline-adapter van Devolo een extra vertraging toevoegt aan de verbinding, maar is het teveel? Dat hangt af van de spellen die je speelt en hoe fanatiek je bent: op een competitieve gamer na, merkt vrijwel niemand iets van een extra 10 ms. Vanaf ongeveer 25 ms wordt het ook voor ons ‘amateurs’ merkbaar in spellen waar snelle reacties belangrijk zijn, zoals een shooter, terwijl voor de meeste andere games een ping van 50 ms geen probleem hoeft te zijn.

In alle scenario’s is de extra vertraging gemiddeld niet meer dan 12.27 ms, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de variatie en maximale tijd. Pieken in de vertragingstijd zijn namelijk het duidelijkst merkbaar, dus die wil je zoveel mogelijk voorkomen. Dat een ethernetkabel daar het beste op scoort mag geen verrassing heten, maar ook de WiFi-verbinding doet het opvallend beter dan de Devolo Magic 2. Zitten er meer muren of vloeren tussen jou en de router? Dan presteert de Devolo Magic 2 LAN hoogstwaarschijnlijk wel beter.

Al deze testresultaten zijn echter niet direct toepasbaar op jouw thuissituatie. De prestaties van powerline-adapters worden namelijk sterk beïnvloed door de kwaliteit van de stroomkabels in je huis en de andere apparaten die op het net zijn aangesloten. Zo gaan er veel verhalen rond op het internet dat de audiosystemen van Sonos een grote invloed hebben op de prestaties.

Conclusie

Hoewel de Devolo Magic 2 powerline-adapters zeer hoge snelheden kunnen halen, is dat in de praktijk niet altijd het geval. Vooral wanneer er grote afstanden of meerdere groepen overbrugd moeten worden neemt de bandbreedte sterk af. Toch is het niet allemaal slecht nieuws. Vooral als jouw WiFi-signaal niet sterk genoeg is voor een goede verbinding, kunnen de powerline-adapters een uitstekend alternatief zijn. Het trekken van een ethernetkabel blijft echter altijd de beste optie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Final Fantasy 7 Remake-soundtrack uitgelicht Nieuwe Apex Legends-held is Revenant
5

Reacties op: Devolo Magic 2: Is internet via powerline-adapters geschikt voor gamers?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 31 januari 2020 11:19
  Vroegah toen ik nog bij KPN als technisch helpdeskmedewerker werkte kwamen hier best veel klachten over binnen (positieve berichten krijg je amper te horen natuurlijk).
  Wat blijkt, het verschilt per woning hoe goed ze werken. Omdat de data over het stroomnetwerk van het huis gaat kan het enorm verschillen. Ook kunnen er problemen optreden wanneer ze door meerdere groepen moeten komen of wanneer iemand een lichtdimmer bedient.
  Ik raad ze af, gebruik kabels om te gamen, niks anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 31 januari 2020 11:25
  Ik gebruik al een tijd een Devolo dLAN 1200+ set. Deze werken als wifi accespoints heel goed. Ik heb een dekkend wifi netwerk door mijn hele woning heen. Ik heb een tijdje bedraad geprobeerd maar daar viel de snelheid toch wel een beetje tegen, en heb ik weer een ouderwetse ethernetkabel door m`n woning getrokken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 1 februari 2020 12:59
  @mcbrew Of ik begrijp je niet goed, of de zin is krom, maar "Ik heb een tijdje bedraad geprobeerd maar daar viel de snelheid toch wel een beetje tegen, en heb ik weer een ouderwetse ethernetkabel door m`n woning getrokken."
  Ethernet IS toch bedraad?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Psychoot

  • 31 januari 2020 13:12
  Ik heb nog een Devolo DLAN500+ of iets dergelijk.
  Toen voor gekozen omdat ik geen UTP naar de TV wou leggen boven.
  Ideaal is dat ze nu als Wireless Accesspoint dienen en overal in huis + tuin bereik heb.
  Voor de PC zelf toch maar een UTP gelegd :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fred6er

  • 31 januari 2020 13:27
  In m'n appartement werkte het heel goed, nu ik een andere woning heb is het echt dramatisch.
  Overgestapt naar een mesh systeem, beste investering in een lange tijd!
  Ik zou ook lekker weg blijven van powerline adapters

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.