Nieuws
Uitgelekte illustratie van de achterzijde van vermoedelijk de eerste Zen 4-processor die AMD voor consumenten produceert.

Details eerste AMD Zen 4-cpu gelekt

Hardnekkige lekker heeft nog meer in zijn mars

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Dezelfde Twitter-ingewijde die gisteren de eerste details over AMD's volgende processor-socket uitlekte, doet vandaag een boekje open over de eerste cpu in AMD's Zen 4-generatie. Naast nieuwe specificaties werd ook het eerste beeldmateriaal uitgelekt.

De voortdurende lek die @ExecuFix heet, wordt maar niet gedicht. De persoon zou inzage hebben op AMD's plannen, welke nu aan de lopende band op het internet geloosd worden. 

Zo weten we nu hoe de achterzijde van een AM5-processor eruit ziet — in dit geval die van een van de eerste Zen 4-cpu's binnen de Raphael-generatie. Die is, zoals eerder voorspeld, geheel overgestapt op een land grid array voor de vele contactpuntjes. 

Onder Raphael vallen de eerste consumentenprocessors op AMD's aanstormende Zen 4-architectuur, die zou moeten draaien op een 6nm procedé. Volgens dezelfde lekker zal deze generatie processoren geheel overstappen op DDR5-geheugen, maar vast blijven houden aan het huidige PCIe 4.0. Die laatste twee details zijn mogelijk meer aan de nieuwe AM5-socket gebonden dan de processoren zelf.

Volgens @ExcecuFix trekt deze specifieke Zen 4-processor een tdp van 120 watt, met een flink 170 watts plafond voor een zogenaamde "speciale uitvoering" van dezelfde componenten. Wat dat inhoudt voor AMD's plannen is nog onduidelijk.

Ondanks 'het gebrek' van PCIe 5.0 in AMD's eerstvolgende generatie, beweert de lekker van dienst wel dat de processor tot 28 PCIe 4.0-banen kan ondersteunen. Dat zijn er toch weer vier meer dan Zen 3's maximale capaciteit. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Valve werkt mogelijk aan draagbare Steam-console Rockstar richt platenlabel op en gaat muziek uitgeven
1

Reacties op: Details eerste AMD Zen 4-cpu gelekt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    TheDeeGee

    • 25 mei 2021 20:35
    Het word er allemaal niet zuiniger op de laatste tijd.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.