Nieuws
Screenshot van der8auer's YouTube-video over de oververhitte RX 7900 XTX-videokaarten van AMD zelf.

der8auer: 'verhitte RX 7900 XTX te wijten aan dampkamer'

Duitse overklokker meent mankement gevonden te hebben

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Tests van de Duitse overklokker Roman 'der8auer' Hartung wijzen erop dat de oververhitting van RX 7900 XTX-kaarten te wijten is aan de dampkamer.

Sinds de verschijning van AMD's eerste RX 7000-videokaarten lijkt in ieder geval het referentiemodel van de RX 7900 XTX te kampen met thermische throttle. In groeiende getalen claimen pc-gamers dat AMD's eigen gpu piektemperaturen tot en met 110 graden Celsius bereikt, terwijl AMD zelf oorspronkelijk volhield dat zulke verhitting "nominaal" zou zijn.

Inmiddels geeft ook AMD toe dat de (over)verhitting van RX 7900 XTX buitenproportioneel is, maar de chipgigant liet vooralsnog niets weten over de mogelijke oorzaak voor de opwarming van de gpu. Dat is waar der8auer binnenkomt, met een uitgebreid video-onderzoek

der8auer verifieert een vermoeden dat eerder al op Reddit geopperd werd: de oriëntatie van de videokaart doet ertoe. Verticaal geplaatste kaarten bereiken sneller de hoge piektemperaturen dan traditioneel horizontaal geplaatste kaarten, maar ook dat is nog niet het hele verhaal. Ook horizontaal loopt de kaart uiteindelijk op tot ver boven de honderd graden.

Een misplaatst of onevenredig koellichaam werd wel uitgesloten als oorzaak. der8auer onderzocht of de koeloplossing genoeg fysiek contact tussen de chips en stroomregulatoren had — de koellichamen zijn zelfs handmatig afgeschaafd om beter aan te sluiten — maar het bleek van weinig invloed voor de temperaturen.

Uiteindelijk heeft der8auer gedurende een stresstest geëxperimenteerd met het kantelen van de kaart. Van verticaal naar horizontaal keren, leidde direct tot het stijgen van de temperaturen. De kaart vervolgens weer verticaal kantelen, bleek echter nul behulpzaam om de kaart weer beter te laten koelen. Die opmerkelijke resultaten doen de overklokker geloven dat er iets mankeert aan de dampkamer, zij dat een ontwerpfout of een verkeerd gekozen materiaal.

AMD's eigen RX 7900 XTX verwerkt in de koeloplossing ook een dampkamer, waarin watercondensatie gebruikt wordt om hitte sneller af te staan. De techniek is behoorlijk efficiënt, maar kan doorgaans minder goed tegen heroriëntatie. In tegenstelling tot traditionele hittepijpen kan een dampkamer in selecte gevallen ook efficiëntie verliezen, wanneer bijvoorbeeld de interne waterdamp niet (voldoende) terug kan circuleren tot vloeistof. 

Testresultaat uit der8auer's YouTube-video over de oververhitte RX 7900 XTX-videokaarten van AMD zelf.

der8auers vermoeden is daarmee geen zekerheid, maar aan koeloppervlak of puur oriëntatie lijken de piektemperaturen ieder geval niet te liggen. Vooralsnog heeft AMD zelf geen oorzaak geopperd voor het verhitte probleem, laat staan een oplossing. Het meest recente signaal dat de chipgigant zelf gaf over de verhitting van de referentiekaarten is nog altijd dat getroffen pc-gamers contact op dienen te nemen met AMD Support

Dit artikel delen:

Lees meer

Vooruitblik: Top tien 2023-games - Ron en Erik Podcast 419 Elden Ring is mijn gesprek van het jaar
0

Reacties op: der8auer: 'verhitte RX 7900 XTX te wijten aan dampkamer'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.