Nieuws
Schermopname van Intel ROC, een relatief simpel overklokplatform exclusief voor intern gebruik bij Intel.

der8auer demonstreert Intels 'geheime' overklokplatform

Intel ROC laat Core i9-13900HK op 5,8 GHz presteren

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Overklokveteraan der8auer mocht bij Intels 'OC Lab' op bezoek en demonstreerde daar onder meer Intels interne overklokplatform ROC.

In zijn nieuwste video neemt Roman 'der8auer' Hartung kijkers mee naar het Intel OC Lab in Portland, waar Intel zelf experimenteert met (eigen) hardware en het verhogen van klokfrequenties in het specifiek. 

der8auer laat onder meer zien hoe Intels modulaire ontwikkelmoederborden meer uitleesbare data uitspuwen, chipsets verwisselbaar maken en hoe ook laptopprocessoren relatief makkelijk vervangen en getest kunnen worden. Daarbovenop komt Intels 'Real-Time OverClocking'-platform (ROC), een bijzonder handig stukje overkloksoftware wat vooralsnog niet voor consumenten bedoeld is.

Opvallend aan ROC is dat de software vele malen gebruiksvriendelijker oogt dan Intels voor de consument bedoelde software, Intel Extreme Tuning Utility (XTU). De software stelt gebruikers in staat om gaandeweg kloksnelheden en voltages op te krikken, zonder het proces al te complex te maken. Daardoor is het ook mogelijk om hybride cpu-architecturen, met bijvoorbeeld grote en kleinere rekenkernen, in één klap op dezelfde frequentie te klokken. 

der8auer testte het mobiele ontwikkelplatform met de Intel Core i9-13900HK, een onbegrensde hybride processor met 6 Performance-kernen en 8 Efficiency-kernen, op basis van een Alder Lake-chip. De cpu zou standaard op maximaal 5,4 GHz moeten opereren, maar kon met ROC relatief makkelijk opgevoerd worden tot een stabiele 5,8 GHz over alle kernen. 

Daarbij moet wel gezegd worden dat Intels testsysteem beschikt over een voor laptops ongebruikelijk koeloplossing, met een ferm koperen koellichaam en een compacte ventilator. Het koelrendement is ongetwijfeld zwakker dan een volwaardige processorkoeler voor desktops, maar presteert waarschijnlijk beter dan veel oplossingen voor laptops. 

En toch bleek de overgeklokte processor noch diens koeloplossing geheel onfeilbaar: bij het naderen van een frequentie van 5,985 GHz, crashte het testsysteem. Desalniettemin is het noemenswaardig dat een mobiele processor, onder de juiste omstandigheden, nog relatief makkelijk op te voeren is naar een klokfrequentie á 5,8 GHz. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Fans denken dat easter egg in Hi-Fi Rush hint naar The Evil Within 3 Uitgebreide docureeks over Psychonauts 2 uitgebracht
3

Reacties op: der8auer demonstreert Intels 'geheime' overklokplatform

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 13 februari 2023 08:55
  Dat is wel interessant, omdat het zo ingewikkeld is begin ik niet aan overklokken. Vooral als je niet helemaal weet wat je doet, kan je je eigen systeem om zeep helpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 13 februari 2023 10:06
  @-JK-
  Ik doe er zelf ook niet aan maar tegenwoordig is het heel toegankelijk. Via de bios kun je opschroeven en met een stessprogramma kun je mooi testen of alles stabiel draait en je koeling voldoende is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 13 februari 2023 10:57
  @Sabor Dit inderdaad. Vergt alsnog een beetje voorzichtigheid, maar je processor 'n beetje opvoeren is ook weer geen raketwetenschap.

  Neemt niet weg dat Intels huidige publieke overklokprogramma nogal gebruiksonvriendelijk overkomt, terwijl er intern klaarblijkelijk een hele makkelijke tool beschikbaar is. Zou ze sieren als ze XTU op den duur in dit format overgieten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.