Review
Turtlebeach stealth 700

De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 biedt een ongekende luisterervaring

Precisie, definitie en comfort met een stevige klemdruk

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

Ben je een gamer die houdt van een gimmick en speelsheid in gamehardware, dan is de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 wellicht niet de headset voor jou. Ben je naast kritisch gamer ook muziekliefhebber en gebaat bij een neutrale weergave, dan is deze headset waarschijnlijk precies waar je naar op zoek bent.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Openheid en precisie in de luisterervaring
 • Minpunten
 • Klemdruk stevig
Het Amerikaanse Turtle Beach Corporation is, net als veel van hun concurrenten, druk bezig met het uitbreiden van hun assortiment op het gebied van next-gen compatibiliteit. De Stealth 700 Gen 2, beschikbaar in zowel Playstation- als Xbox-variant, is hier een uitstekend voorbeeld van.

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2

Prijs:  €149,99

Verbinding: usb-a 2.4 Ghz wireless dongle en bluetooth

Compatibiliteit: Playstation 4 en 5 óf Xbox One en X, Windows, Mac en Nintendo Switch

RGB features: Nee

Dat Turtle Beach een achtergrond heeft in professionele muziekapparatuur voor studio’s, merkten we al op tijdens het testen van de Stealth 600 Gen 1. De Stealth 600 blinkt uit in zijn uitstekende, neutrale klankbalans en was daarmee de winnaar in de categorie ‘de beste gameheadsets onder de 100 euro’ van De Grote Gamer.nl Gameheadset Round-Up. De Stealth 700 Gen 2 is de grotere broer van de Stealth 600. Dat betekent uiteraard dat de Stealth 700 Gen 2 iets duurder is - je moet 140 euro betalen om er een in huis te halen - maar hopelijk ook dat hij beschikt over een soortgelijke, uitstekende klankbalans.

Turtlebeach stealth 700

Eerste indruk

Het eerst dat opvalt bij het uitpakken van de Stealth 700 Gen 2-headset is de stevigheid die hij uitstraalt. De grote oorschelpen van hard plastic worden aan de dikke hoofdband verbonden middels een metalen schuifmechaniek. Ondanks de robuuste opzet is deze headset erg flexibel. Beide oorschelpen kunnen negentig graden draaien en de hoofdband geeft meer mee dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Turtle Beach heeft op deze manier een mooie balans te pakken tussen stevige, zware bouwkwaliteit en de flexibiliteit die het comfort ten goede komt.

De oorkussens van memory foam zijn ruim opgezet en aan de buitenkant bekleed met synthetisch leer. Waar de oorkussens het hoofd raken, is er gelukkig gekozen voor een zachte stof. De kussens zijn daarnaast voorzien van een ring met cooling-gel. Een leuke, slimme toevoeging is het kleine pinnetje dat je kunt vinden als je de oorkussen van de schelpen loshaalt. Dit pinnetje kun je verstellen om een kleine uitsparing in het oorkussen te creëren die het comfort van brildragers ten goede komt. De klemdruk is het enige kleine minpunt als het aankomt op het comfort: deze is erg stevig en kan bij lange sessies voor wat irritatie zorgen. Het voordeel van de stevigere klemdruk is echter wel dat de Stealth 700 Gen 2 uitzonderlijk veel omgevingsgeluid dempt.

We hebben bij Gamer.nl de beschikking gekregen over de Playstation-variant van deze headset. Deze wordt geleverd met bijbehorende dongle - of mini-usb transmitter, zoals Turtle Beach het zelf noemt - voor het maken van een verbinding tussen headset en console. De Stealth 700 Gen 2 is echter ook tegelijk middels Bluetooth aan een smart device te koppelen. Zo kun je tijdens het gamen je eigen muziek luisteren of je telefoon opnemen. Wat daarnaast niet wordt vermeld in de documentatie, is dat de dongle ook prima lijkt te werken met Windows pc’s. Het opladen van de Stealth 700 Gen 2 kan zowel via de usb-a poort van Windows- als Mac-pc’s en moet ongeveer één keer in de twintig uur gebeuren.

Turtlebeach stealth 700

Instellen en updaten

De linker oorschelp van de Playstation-variant herbergt twee aparte volumewieltjes, waarvan er één programmeerbaar is in de software en de andere het gamegeluid bestuurt. Ook vind je op de oorschelp een Bluetooth-pairing knop, de aan- en uitknop, de ingang voor de oplaadkabel en de mode-knop. De mode-knop stelt je in staat te schakelen tussen de standaard luistermodus en Superhuman Hearing. Superhuman Hearing zorgt ervoor dat in-game audiocues, zoals de voetstappen van vijanden en het herladen van wapens, benadrukt worden. Deze modus viel positief op tijdens onze Stealth 600 Gen 1-review, maar uiteraard kijken we ook naar wat deze modus toevoegt aan de luisterervaring van de Stealth 700 Gen 2.

Ook de uitstekend klinkende flip-to-mute microfoon zit verstop in deze linkeroorschelp. De klank hiervan is verbazingwekkend vol, maar het valt wel op dat er een lichte ruis in het signaal verstopt zit. Desalniettemin is deze microfoon een van de beter klinkende exemplaren die je op een gameheadset kunt vinden. Medeklinkers worden niet overdreven benadrukt en de klank is verre van schel, zoals vaak het geval is bij gameheadsets.

Voor de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 is zowel een firmware updater voor Windows- en Mac-pc’s als een smartphone app voor iOS en Android beschikbaar. De eerste keer dat je de headset gebruikt, is het zaak even te kijken of alles up-to-date is. Een firmware update gaat in de praktijk pijnloos en snel: binnen een minuut of drie kun je verder met gamen. In de smartphone app is het mogelijk om zowel het eerder genoemde volumewiel als de mode-knop van een andere functie te voorzien. Ook vind je hier equalizer-instellingen en de mogelijkheden tot het veranderen van het volume van de voice prompts en de andere audiocues die de headset geeft. Daarnaast kun je de sidetone in- of uitschakelen, iets wat bij veel consolegerichte headsets niet mogelijk is. Dat is dus een grote plus.

Turtlebeach stealth 700

De klank

Met de Stealth 700 Gen 2 weet Turtle Beach ook ditmaal weer een zeer overtuigende, transparante en precieze klank neer te zetten. Het subtiele, volle laag is ietwat atypisch voor een gameheadset, maar daarmee niet minder aangenaam om naar te luisteren. Wat heel erg opvalt bij het luisteren naar verschillende soorten muziek, is dat de headset alles heel netjes een plek geeft. Zowel voorgrond- als achtergrondgeluiden, als elementen ver naar de uiteinden van het stereobeeld: alles luistert zeer precies, groots en gedefinieerd. Je kunt met deze headset details horen die je met de gemiddelde gameheadset - of zelfs een studiohoofdtelefoon - niet opmerkt.

In-game levert deze uitzonderlijke definitie een aangename, soms ietwat klinische klank op. Het doel van Turtle Beach is duidelijk: precisie. Dat doel wordt met vlag en wimpel behaald. Deze headset geeft de sfeer en diepte van een gamewereld prachtig weer en de lokalisatie is daarnaast uitstekend. Het subtiele, volle laag wat bij muziek zorgt voor volheid en warmte, blijkt in games ook goed om te kunnen gaan met spectaculaire, extreme situaties. Zelfs als gameplay druk en vol wordt, blijft de klank van deze headset rustig. Superhuman Hearing vergroot de precisie van de lokalisatie nog eens door het volledige geluid een stuk puntiger te maken. Vrijwel alle bastonen verdwijnen uit de klank zodra je deze optie inschakelt. Superhuman Hearing is dan ook voornamelijk een zeer effectieve optie en niet direct iets dat de klank verbetert.

De Stealth 700 Gen 2 leent zich op klankgebied ook goed voor het kijken naar films. Hij blinkt hierbij vooral uit in zijn grote, dynamische bereik - een eigenschap die voornamelijk bij actiefilms goed tot zijn recht komt. De precisie in de weergave van het stereobeeld helpt hierbij ook om je te verliezen in de filmwereld en het zorgt daarnaast voor een erg precieze, rustige vertaling van de dialogen. Wel moet worden gezegd dat dit wellicht een headset is die je wat minder snel opzet als je ’s avonds op de bank onderuitzakt, simpelweg omdat hij vrij groot en stevig is.

Turtlebeach stealth 700

Concluderend

Turtle Beach levert met de Stealth 700 Gen 2 een neutraal, open en precies klinkende headset. Het is verbazingwekkend hoe mooi en gedefinieerd de Stealth 700 Gen 2 plaatsing in een stereobeeld weergeeft. Dat komt in games de lokalisatie - zelfs in zeer chaotische situaties - ten goede en het zorgt bij het luisteren van muziek voor een gevoel van ruimtelijkheid en perspectief wat je zelden hoort op (game)headsets. De klankbalans is daarnaast uitstekend op orde met een schappelijke, maar gebalanceerde hoeveelheid laag en mooie definitie in de hogere frequentieregionen.

Ook op het gebied van comfort scoort deze headset goed. De cooling-gel en een speciale uitsparing voor brildragers in de oorschelpen zijn goede toevoegingen en ondanks het niet geringe gewicht blijft deze headset voor een redelijk lange periode comfortabel. De klemdruk is wel wat aan de stevige kant, maar grote implicaties voor het draagcomfort heeft dit niet. Een bijkomstigheid van deze klemdruk is daarnaast dat deze headset veel omgevingsgeluid dempt. Dit is wel een heel serieuze headset: ben je een gamer die houdt van een gimmick en speelsheid in gamehardware, dan is de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 wellicht niet de headset voor jou. Ben je naast kritisch gamer ook muziekliefhebber en gebaat bij een neutrale weergave, dan is deze headset waarschijnlijk precies waar je naar op zoek bent.

Lees meer hardware-reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Wonder Boy: Asha in Monster World verschijnt in het tweede kwartaal Runescape-ontwikkelaar Jagex gekocht door The Carlyle Group
1

Reacties op: De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 biedt een ongekende luisterervaring

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DasScar

  • 25 januari 2021 17:06
  Dat zijn serieus positieve noten over de geluidskwaliteit van dit model. Heb je toevallig de Recon 70p van het merk - ogenschijnlijk de bedrade versie hiervan - getest? Die vond ik echt te benauwd, te krap op het hoofd zitten. Langer dan een uur hield ik er niet mee vol, en deze vorm lijkt precies hetzelfde te zijn.

  De geluidskwaliteit lijkt wel heel wat beter dan de 70p te zijn. Die heeft teleurstellend rommelig geluid, waardoor het moeilijk is om geluiden te plaatsen, zelfs ondanks de (te ver doorgetrokken) hoge tonen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.