Review
eswap

Review: De Thrustmaster eSwap Pro is de meest veelzijdige PS4-controller

Unieke feature en hoogwaardige kwaliteit voor een hoge prijs

Geschreven door Jacco Peek op
Thrustmaster ontwikkelt al bijna dertig jaar gameaccessoires in allerlei categorieën, zoals racesturen en headsets. Het bedrijf heeft nog nooit een hoogwaardige controller uitgebracht, maar daar komt verandering in met de Eswap Pro Controller voor PlayStation 4. En hoewel er tal van PS4-controllers voor (aspirant-) professionals zijn, heeft de eSwap een bijzondere feature: de mogelijkheid om onderdelen te wisselen.

De eSwap is in de standaardconfiguratie een normale PlayStation 4-controller met alles erop en eraan. Het heeft een vierpuntdruktoets, twee analoge sticks, triggers en bumpers, de vier bekende actieknoppen, de Share- en Options-knoppen en de PlayStation-knop in het midden. Een deel van deze knoppen is te verwisselen door ze er simpelweg uit te trekken – in het geval van de vierpuntdruktoets met een haakje – en ze in een ander vakje te stoppen.

eswap

Onderdelen wisselen

Dat werkt verbazingwekkend goed dankzij de sterke magneten die de onderdelen op hun plaats houden. Bovendien hoor je bij het wisselen een bevredigende klik waarmee wordt bevestigd dat de analoge stick of knop muurvast zit. Met de Eswap Pro kun je dus een hoop kanten op: je kunt de sticks symmetrisch of asymmetrisch instellen, de klassieke vierpuntdruktoets verwisselen met een rondere variant of het rubber op de handvatten vervangen voor één met een andere textuur. De rechterstick weglaten voor een tweetal extra knoppen – perfect voor vechtspellen – is ook mogelijk.

Hoewel deze unieke feature van de eSwap een zeer veelzijdige controller maakt, zitten er een aantal haken en ogen aan. Zoals met alle modulaire apparaten is het aantal bijgeleverde onderdelen beperkt (in dit geval langere triggers en een ronde vierpuntdruktoets) en biedt Thrustmaster pakketten aan met extra onderdelen voor zo’n 30 euro per stuk. Het is echter maar de vraag of spelers die op hoog niveau vechtgames spelen of per se een andere kleur willen, zitten te wachten op dit soort additionele aankopen bovenop de toch al prijzige controller.

Daarnaast prefereren veel spelers één bepaalde configuratie, bijvoorbeeld asymmetrische sticks en lange triggers, en is het wisselen dus zelden nodig. Wie op zoek is naar een specifieke samenstelling heeft de feature dus eigenlijk helemaal niet nodig. Anderzijds is het voor spelers die een type game fanatiek spelen, maar ook af en toe pakketjes willen bezorgen in Death Stranding, wél een goede optie om te kunnen wisselen. De kanttekening die we daarbij moeten maken is dat je de schroevendraaier met het haakje bij de hand moet hebben om de vierpuntdruktoets te verwijderen, tenzij je lange nagels hebt en het onderdeel er zo uit weet te trekken.

eswap
eswap
eswap

Premium controller

Eenmaal in de gewenste configuratie is de eSwap Pro een robuust ogende, maar zeer fijne controller. De behuizing is groter dan de standaard DualShock 4 en voelt daarmee veel fijner aan voor mensen met grote handen. Het accessoire is ook gewichtig en de zeer lange, in touw gewikkelde micro-usb-kabel is erg stevig. De kabel kent zelfs een extra klikmechanisme om niet zomaar los te raken van de controller voor extra veiligheid. De eSwap is helaas niet draadloos te gebruiken en dat is wat ons betreft een klein minpunt, hoewel het voor e-sporters vaak geen probleem betreft.

Verder valt het gevoel van knoppen indrukken positief op. Elke knop - ook de vier extra knoppen aan de onderzijde - maken een bevredigend klikgeluid en hebben veel minder ‘travel’ dan de standaardcontroller. Het gevoel is het beste te vergelijken met een muisklik. Een druk op de knop voelt daardoor sneller aan, hoewel het in de praktijk waarschijnlijk weinig uitmaakt. Verder zijn de standaardtriggers wat aan de korte kant voor shooters, maar geven ze wel prima weerstand. Hoewel de controller wellicht niet direct zo oogt, voelt de eSwap Pro dus behoorlijk premium aan.

Wie optimaal wil presteren krijgt de beschikking over Trustmasters Trustmapper-software, een Unity-programma waarmee de controller helemaal afgesteld kan worden. Denk aan de trilintensiteit, de dode zones van sticks, gevoeligheidscurves en configuratie van de standaard en extra knoppen. Er zijn helaas geen vooraf ingestelde opties, dus voor de leek vereist het wat uitproberen. Dat kan overigens tijdens het aanpassen van de settings door op de desbetreffende knoppen te drukken. Ook kunnen er twee configuraties worden ingesteld, waartussen je met een toegewijde toets op de controller op ieder moment kunt wisselen.

eswap

Hoge prijs

Het blijft de vraag of spelers actief willen wisselen tussen onderdelen en eventueel nieuwe willen aanschaffen, maar los daarvan is de eSwap Pro een uitstekende controller van hoogwaardige kwaliteit. Daar betaal je ook voor, want het apparaat kost momenteel 169 euro en is daarmee duurder dan de concurrentie. De Nacon Revolution Unlimited Pro, die meer configuraties en draadloos gamen ondersteunt, heeft een lagere prijs. Is geld echter geen probleem, dan is Thrustmasters eerste professionele controller zeker geen slechte keuze.

De Thrustmaster eSwap Pro Controller is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4.

sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste gamedeals van de week - Borderlands 3 en Ghost Recon: Breakpoint The Witcher Netflix-serie verlengd voor tweede seizoen
0

Reacties op: Review: De Thrustmaster eSwap Pro is de meest veelzijdige PS4-controller

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.