Review

De Roccat Syn Pro Air blijft ondanks rgb-ledverlichting een kleurloze middenmoter

Degelijk en mooi ontwerp dat nooit echt spannend wordt

Geschreven door Sascha Meijer op

Conclusie

De Syn Pro Air is helemaal geen verkeerde headset, maar voor dezelfde prijs zijn er headsets die op elk vlak beter presteren.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Degelijk ontwerp, apart volumewiel voor monitorvolume microfoon, bouwkwaliteit
  • Minpunten
  • Microfoonklank algehele klank muf
Het Duitse Roccat bouw al sinds 2007 typische gameproducten: muizen en toetsenborden met een overdaad aan rgb-verlichting en gameheadsets vol technische gimmicks. De Roccat Syn Pro Air past, met zijn rgb-verlichting en 3D Audio, perfect in dat rijtje.

Roccat Syn Pro Air 

Verbinding:

Compatibiliteit:'RGB Features:

€149,-

2.4 Ghz Wireless Dongle (usb-a)

Volledig compatibel met Windows, maar ook met Mac, PlayStation en de Nintendo Switch

Ja

De Roccat Syn Pro Air kost 149 euro en daarvoor krijg je een headset die compatibel is met Windows- en Mac-pc’s, de PlayStation 4 en PlayStation 5 en de Nintendo Switch. Wil je gebruikmaken van alle gimmicks en software, dan moet je de headset echter op een Window-pc’s aansluiten. Er is daarnaast ook geen minijackingang beschikbaar en usb-c naar -a-kabel die je gebruikt om op te laden laat geen audio door: je bent dus te allen tijde aangewezen op een draadloze verbinding.

Ondanks dat er zoveel elementen van Turtle Beach-producten worden gebruikt, heeft deze Syn Pro Air toch een beduidend andere feel dan Turtle Beach-modellen.

Bouwkwaliteit

Roccat wordt in Europa geïmporteerd en geëxporteerd door Turtle Beach. Mocht je al eens een draadloze Turtle Beach-headset hebben gebruikt, zoals bijvoorbeeld de Turtle Beach Stealth 600, dan zul je de 2.4 Ghz wireless dongle wellicht herkennen. In het geval van de Roccat Syn Pro Air staat er echter een plaatje van een katachtige op, in plaats van het Turtle Beach-logo. De grootte en de plaatsing van het ledje is verder identiek.

Ook voor de drivers en op technologisch vlak wordt er geleend van Turtle Beach: de Roccat Syn Pro Air beschikt over 50 mm grote Nanoclear-drivers die je onder andere ook in de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 en de Elite Atlas Aero vindt. Superhuman Hearing, dat we eerder al aan de tand voelden bij de Stealth 600, is eveneens terug te vinden in deze Roccat-headset.

Ondanks dat er zoveel elementen van Turtle Beach-producten worden gebruikt, heeft deze Syn Pro Air toch een beduidend andere feel dan Turtle Beach-modellen. De bouwkwaliteit voelt iets lager, maar het design is juist iets gladder en gepolijster. Dat zie je bijvoorbeeld in de gestikte stof en het matzwarte plastic - dat helaas erg gevoelig is voor vette vingers - aan de buitenkant van de headset.

De oorschelpen zijn bekleed met behoorlijk dikke kussens waardoor de drivers gevoelsmatig redelijk ver van je oren staan. Wel zijn de kussens wat klein, waardoor ze de bovenkant van je oorschelp raken. Tel je dit op bij het - zeker voor een draadloze headset met batterij aan boord - lichte gewicht en de prettige klemdruk, dan is de som een behoorlijk comfortabele headset die je na een uurtje of twee wel even af wilt zetten. Die batterij biedt, afhankelijk van het volume waarop je luistert en of de rgb-verlichting staat te flitsen, daarnaast zo’n 24 uur spelplezier.

Microfoon en praktische slordigheden

Waar je bij veel headsets de balans tussen het game- en chatgeluid regelt, kun je op de Syn Pro Air het daadwerkelijke monitorvolume harder of zachter zetten met een volumewiel. Dat zorgt ervoor dat je nooit meer met twee verschillende knoppen het volume van je output controleert en dat voorkomt in de praktijk onaangename verassingen. Er is echter wel een grote, onaangename verassing: de microfoonklank. Die is namelijk ongelofelijk slecht. De microfoon klinkt geknepen, dun en slechter dan het gemiddelde telefoongesprek. Zelfs de uitgebreide instelopties van de bijbehorende software kunnen dit niet repareren.

Druk je per ongeluk kort op de aan- en uitknop dan schakelt de headset zichzelf direct uit. Dat klinkt wellicht als iets wat de bedoeling is, maar gek genoeg voelt het in de praktijk niet lekker aan. Bij de meeste headsets moet je het uitknopje eventjes ingedrukt houden voordat de headset uitgaat; dat voorkomt dat je hem per ongeluk uitzet. Druk je toch vluchtig op het uitknopje, duurt het behoorlijk lang voordat je de headset weer aan kunt zetten en er verbinding gemaakt is.

Er is echter wel een grote, onaangename verassing: de microfoonklank. Die is namelijk ongelofelijk slecht. 

In combinatie met MacBooks moet je ook oppassen: als de headset nog verbonden is op het moment dat je je macbook dichtklapt, duurt het lang voordat iTunes weer bereid is muziek te hervatten zodra je de MacBook weer opendoet. Dan is er nog de doos: die noemt een ander frequentiebereik van de drivers dan op de website terug te vinden is, en vermeldt daarnaast ook niet met welke platformen deze headset compatibel is. Het zijn dat soort schoonheidsfoutjes die ervoor zorgen dat de gebruikservaring op sommige momenten niet optimaal is

Klank

Bij het luisteren van muziek valt direct op dat de headset ietwat muf klinkt. Er is een onevenredige nadruk op het laag en middenlaag, die nog eens wordt versterkt door de goede afsluiting van de oorschelpen. Dat maakt dat veel muziek traag en slepend overkomt, ook terwijl dit het helemaal niet het geval is. Je wordt hierdoor niet altijd evengoed meegenomen in het muzikale verhaal. De lokalisatie van de Syn Pro Air is daarentegen een stuk beter op orde: het stereobeeld is redelijk breed en precies. Helaas is het niet indrukwekkend genoeg om te compenseren voor de drukkende klank.

In-game resulteert die nadruk op het laag voornamelijk op een behoorlijke uitvergroting van donderend geweld en ontploffingen. Dat zorgt ervoor dat soms de snelheid wat uit het geluid verdwijnt en dat komt de gameplay niet in alle games ten goede. Dat is jammer, want in-game blijkt de lokalisatie een stuk beter tot zijn recht te komen. Bij het weergeven van dialogen laat deze headset dan weer flink te wensen over: stemmen klinken hol en zijn op sommige momenten slecht te verstaan.

Gebruik je de Syn Pro Air in combinatie met een Windows-pc, dan kan de dialooginstelling in de software dit iets verbeteren. Maar dat een headset extra softwaretrucs nodig heeft om goed te klinken, is natuurlijk tekenend. Naast een modus die de dialoog benadrukt, vind je in de software ook 3D Audio en het eerder genoemde Superhuman Hearing.

Technologie

Beide technologische gimmicks blijken echt wat toe te voegen aan de headset. In onze eerdere aanraking met Superhuman Hearing concludeerden we al dat het de nodige puntigheid toevoegt aan de klank; perfect voor serieuze gamers en minder geschikt voor casual spelers. Laat het nou het gebrek aan puntigheid in de klank zijn dat af en toe de gameplay-ervaring verstoort. Superhuman Hearing helpt daar zeker bij, maar het zorgt er niet voor dat de headset mooier gaat klinken. Effectiviteit is hier het codewoord.

De 3D Audio is, gelukkig, geen overdreven 7.1-simulatie, maar eerder een subtiele extra ruimtelijke toevoeging. Het maakt de gehele luisterervaring wat luchtiger, maar zorgt daarnaast wel voor een iets minder goede lokalisatie. Zo is dit een leuke toevoeging voor casual gamers of mensen die graag verhalende rpg’s spelen en nog meer meegesleept willen worden door het verhaal.

Bij het luisteren van muziek valt direct op dat de headset ietwat muf klinkt.

Concluderend

De Roccat Syn Pro Air is een zeer degelijk gebouwde, mooie headset die op praktisch gebied hier en daar wat te wensen overlaat. Er is echter genoeg aanpasbaarheid om deze headset naar je hand te zetten en ook voor de gimmick-liefhebbers met een Windows-pc valt er hier genoeg te halen. De Syn Pro Air is dan ook helemaal geen verkeerde headset, maar er zijn - zeker voor de prijs - gewoonweg headsets die op elk vlak beter presteren.

Dit artikel delen:

Lees meer

GOG: 'review bombing bij ons niet acceptabel' League of Legends-serie Arcane verschijnt vanaf 7 november
0

Reacties op: De Roccat Syn Pro Air blijft ondanks rgb-ledverlichting een kleurloze middenmoter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.