Hardware

De OnePlus 6T is nog steeds de beste smartphone voor je geld

Maar vooruitstrevend zijn pakt niet altijd goed uit

Geschreven door Jacco Peek op
In een industrie waar de beste smartphones alsmaar duurder worden, is OnePlus een merkwaardige fabrikant. Het Chinese bedrijf biedt al vier jaar een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding en sinds de OnePlus 3 is er ruimte gekomen voor een halfjaarlijkse T-variant. Recentelijk verscheen de OnePlus 6T, een telefoon die de grootste update van het basismodel tot nu toe betreft. Gamer.nl testte het apparaat en keek hoe de meest complexe games erop draaien.

Hoewel de 6T vooruitstrevend is, blijken niet alle verbeteringen een vooruitgang. De grootste aanpassing, namelijk de vingerafdrukscanner onder het scherm, laat in de praktijk wat te wensen over. De OnePlus 6, waarop de scanner zich aan de achterzijde van het toestel bevindt, is kampioen in het snel ontgrendelen van het scherm. De 6T is echter merkbaar langzamer, omdat het scherm eerst moet oplichten alvorens het je vinger leest. Na twee software-updates is de techniek vrij accuraat geworden, maar de kleine vertraging blijft. Voor wie zich daaraan stoort biedt gezichtsherkenning wellicht een uitkomst. Deze is minder veilig dan bijvoorbeeld Face ID van Apple, maar wel enorm snel.

OnePlus 6T

Prima batterijduur

Een andere belangrijke verandering ten opzichte van de OnePlus 6 is de grotere accu. De stap van 3300 naar 3700 mAh is niet per se merkbaar, maar gezien de oorspronkelijke batterijduur is dat geen enkel probleem. Bij regulier gebruik komen we eenvoudig de dag door en zes uur schermtijd is prima haalbaar. Daarbij is OnePlus’ Dash Charge-techniek nog steeds ongekend snel. De telefoon herlaadt ongeveer zestig procent per half uur, waarmee je binnen een mum van tijd weer vooruit kunt.

Helaas is de 3,5mm-plug gesneuveld om plaats te maken voor de grotere accu. Althans, voor diegenen die stug vasthouden aan de traditionele koptelefoons is het spijtig dat veel accessoires niet meer compatibel zijn. Gelukkig zit er een klein verloopkabeltje in de doos, al is dat het minste wat OnePlus had kunnen doen.

OnePlus 6T
Links: OnePlus 6, Rechts OnePlus 6T

Topprestaties voor alledaags werk

Traditiegetrouw bespaart OnePlus op enkele aspecten om de prijs te drukken, maar qua prestaties kan de 6T zich meten met andere vlaggenschepen uit 2018. Met dezelfde chipset als de 6 (Snapdragon 845) vliegt de telefoon door applicaties en menu’s, vrijwel altijd zonder te stotteren. Ons reviewexemplaar, de Thunder Purple 6T, bevat 8GB werkgeheugen, waarmee applicaties praktisch niet sluiten in de achtergrond.

Een andere reden waarom de 6T zo vloeiend ‘aanvoelt’ is OxygenOS. OnePlus’ eigen Android-skin blijft een van de prettigste besturingssystemen op de markt, eigenlijk omdat het veel lijkt op het kale Android en slechts een handvol features toevoegt. De nieuwe features verhelpen enkele tekortkomingen van Android zelf, zoals het gebrek aan aanpassingsmogelijkheden in bepaalde menu’s en cameraopties. Daarnaast heeft het bedrijf een goede reputatie wat software-updates betreft, dus verwacht goede ondersteuning.

Gaming op de 6T

Een andere fijne optie is de spelmodus, die overigens al bij de OnePlus 6 werd geïntroduceerd. Bij het opstarten van een game kunnen spelers het werkgeheugen en de cpu optimaliseren, het netwerk boosten en notificaties uitschakelen. Met alle optimalisaties ingeschakeld maakt de telefoon op het gebied van gaming behoorlijk indruk. Volgens onze 3D Mark-test gaat de telefoon de Iphone Xs Max met gemak voorbij en in de praktijk ogen en spelen PUBG Mobile, Asphalt 9 en Assassin’s Creed: Rebellion ontzettend goed. Wellicht niet zo vloeiend als een toegewijde gamingtelefoon, maar de 6T is erg geschikt om de meest geavanceerde games van dit moment op te spelen.

PUBG
Oneplus 6T

Dat is ook geen wonder: het OLED-scherm is ‘slechts’ 1080p, in plaats van de 2K- en 4K-resoluties van de nieuwste smartphones, waardoor de chip minder pixels hoeft aan te sturen. Ten opzichte van het vorige model neemt het scherm meer van de behuizing in beslag, dankzij het verkleinen van de inkeping voor de camera. Een dergelijke inham aan de bovenzijde blijft knullig, maar de implementatie van de 6T is momenteel het fijnst om naar te kijken.

Tekortkomingen

Ondanks de klasse van de smartphone, bespaart OnePlus op een aantal zaken die je wel vindt in de laatste Samsung- en Apple-modellen. Denk aan waterresistentie (al zegt het bedrijf tussen neus en lippen door dat-ie een plons water zeker overleeft), draadloos opladen en trillingen bij aanrakingen. Het is maar de vraag of je deze aspecten als gebruiker echt mist, of wel kunt leven met deze tekortkomingen voor grofweg de helft van de prijs.

De camera is ook zo’n onderdeel van de 6T. De dubbele lens kan zich niet kan meten met bijvoorbeeld die van de Google Pixel 3 of Galaxy Note 9. De smartphone schiet overdag prima plaatjes, zonder te veel beeldbewerkingen toe te passen of kleuren te wijzigen om ze uit het scherm te laten springen. Voor de gemiddelde gebruiker is de camera prima, met zelfs een uitgebreide pro-modus, maar je koopt de 6T er niet voor.

OnePlus
OnePLus
OnePlus

De nieuwe nachtmodus stelt daarnaast ook wat teleur. In donkere omgevingen vangt de camera iets meer licht, waarmee het beter omgaat met bijvoorbeeld straatlantaarns. Helaas gaat dit duidelijk ten koste van de scherpte van een foto, waarmee we toch neigen naar de automatische camera om ’s avonds wat plaatjes te schieten.

Conclusie

Met de 6T behoudt OnePlus hun motto: een vlaggenschiptelefoon voor een lagere prijs. De vooruitstrevende veranderingen van de T-variant stellen teleur, maar anderzijds zijn de prestaties voor dagelijks gebruik en gaming uitstekend.

Beoordeling:

Sterren

De OnePlus 6T is verkrijgbaar vanaf 559 euro (6GB). Gamer.nl recenseerde de Thunder Purple-uitvoering met 8GB werkgeheugen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Furieus om Darksiders 3 - Gamer.nl Podcast 203 Nieuws van de week: The Game Awards en Bethesda biedt excuses aan
38

Reacties op: De OnePlus 6T is nog steeds de beste smartphone voor je geld

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Vogeltje

  • 2 december 2018 13:33
  Geen 3.5mm Jack, dus dan sla ik hem bij voorbaat al over. Nou heb ik voorlopig geen nieuwe telefoon nodig, laat staan dat ik op zo'n scherm ga zitten gamen… Ben een tevreden eigenaar van de OnePlus 6.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 2 december 2018 14:02
  Ik zweer al jaren bij Apple, en daar blijf ik. I know; duur enzo maar ik kan echt niet wennen aan Android.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 2 december 2018 18:23
  1 jaar overgestapt op een samsung. Eerste 2 maanden verloopt het allemaal soepel, dan wordt et allemaal traag, bah. Ik blijf bij apple. Nog nooit een haperende telefoon gehad! @Sander999

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 2 december 2018 21:20
  @Jurry1984

  Laat mij raden, jij hebt zeker een S3 of een S4 gehad.
  Tijden veranderen, vrijwel iedere Apple fanboy die een Note 9 hebben willen niet meer terug. Zie ontzettend veel Apple mannen overstappen naar dat toestel, op Youtube zeggen ze het ook allemaal.

  S3 tot en met S5 waren niet echt super.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingofHearts045

  • 2 december 2018 14:37
  Ziet er niet slecht uit echter koop ik me voor dat geld toch liever een iphone.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 2 december 2018 15:42
  @KingofHearts045 maar voor een vergelijkbare iPhone betaal je bijna het dubbele?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingofHearts045

  • 3 december 2018 09:02
  @DaVinkie Persoonlijk zou ik niks anders kopen dan iPhone of Samsung maakt mij niet uit of een ander toestel voordeliger is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 3 december 2018 11:27
  @KingofHearts045 maar je zegt letterlijk "ik koop voor dat geld liever een iPhone", mijn punt is dat je voor dat geld geen (moderne) iPhone kan kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 2 december 2018 15:10
  One plus is kei goed man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shinjite

  • 2 december 2018 16:00
  Dit is een telefoon die ik onlangs op me radar had staan. Op het moment heb ik een samsung galaxy s8 en ben nog niet aan vervanging toe maar vind de prijzen die ze voor high end smart phones vragen steeds gekker worden. Apple ligt al helemaal al zijn klanten op, maarja die willen ook opgeligt worden.

  Tegen die tijd ga ik denk ik voor de oneplus 7 of 8. Waterdicht wanneer heb je dat in godsnaam nou nodig en dat trillen als je een notificatie hebt lekker boeiend.

  Ben ook geen camera freak. Zal ongetwijfeld prima fotos kunnen maken. Geen 3.5mm jack is wel een puntje. Heb onlangs wel draadloos oordoppen en dat werkt grotendeels prima. Dit is volgens mij een prima telefoon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 2 december 2018 16:22
  @Shinjite
  Apple ligt al helemaal al zijn klanten op, maarja die willen ook opgeligt worden.
  Wat een domme en kortzichtige opmerking. De duurste Android toestellen gaan qua prijs hard richting de topmodellen van Apple.

  Je betaalt bij Apple voor kwaliteit en vormgeving, maar ook zeker voor het merk. Dat heeft niks met ‘opgeligt’ willen worden te maken maar met smaak, en daar valt niet over te twisten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 2 december 2018 17:50
  @Sander999 "It's easier to fool people than convince them they've been fooled"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 2 december 2018 17:53
  @Sander999
  Tja, je hebt wel een punt, maar Shinjite (min of meer) ook. Je hoort wel vaker dat Apple achteraan hinkt qua nieuwe tech, maar verkondigen dit dan alsof ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden, alsof ze dingen aanbieden die anderen niet hebben. Echt vernieuwen? Niet echt lijkt me, maar toch zijn ze steeds duurder als de concurrentie met hun nieuwe phones. Omdat de mensen de dingen uiteindelijk toch kopen, wat hun goed recht is. Dus zeker met je eens dat Mensen niet opgelicht willen worden, maar Apple profiteert al te gretig van het mythische aspect dat hun merk heeft opgebouwd doorheen de jaren. Of die dingen dan ook echt zo duur moeten zijn? Beetje minder mag toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 2 december 2018 21:36
  @Fordon_Greeman
  Tuurlijk mag dat, graag zelfs 😁 Het gaat er uiteindelijk om of je het er voor over hebt. Ik kan daar volmondig ‘ja’ op antwoorden, maar kan me ook goed voorstellen dat andere mensen het er niet voor over hebben.

  Ik ga de hele discussie wat beter/mooier is al lang niet meer aan. Ik kan Android fanboys niet overtuigen van het feit dat Apple beter is, net zo min als zij mij kunnen overtuigen dat Android beter is. Leven en laten leven. Mensen moeten lekker doen waar ze zich goed bij voelen. Zeker bij iets zo subjectiefs als smaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 2 december 2018 16:27
  Apple is kei slecht man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 2 december 2018 17:49
  Uiteindelijk zijn ze allemaal gemaakt door FoxCon.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 2 december 2018 19:32
  @Oxymorphone

  Kei leuk weetje man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 2 december 2018 23:33
  @EnkiEridu Ja tis allemaal een pot nat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 2 december 2018 23:43
  @Oxymorphone

  De definitie van consumering op planeet aarde tenzij je bij een breakaway civilization hoort en je op een hologram phone kijkt hoe lang het duurt je spaceship op de maan arriveert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 3 december 2018 01:58
  @EnkiEridu Laatste wat ze deden op de maan was golven. Ben daar zo slecht in, schiet die ballen altijd in de zwarte gaten, dan schieten ze met een coronale massale ejectie weer terug.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.