De LucidSound LS50X & LS10X: gamingheadsets voor Xbox

De LucidSound LS50X & LS10X: gamingheadsets voor Xbox

De gameheadsets van LucidSound laten zich kenmerken door doeltreffendheid. Zowel de LS10X als de LS50X beschikken dan ook niet over uitgesproken hoekige ontwerpen of ledverlichting. Beide headsets zijn juist degelijk en sober gebouwd, eenvoudig in gebruik en daarnaast volledig compatibel met de Xbox One en X|S.

LucidSound LS10X €45,-

Verbinding: Minijack

Compatibiliteit: Hoofdzakelijk Xbox, maar uiteraard aan te sluiten op elk apparaat met een minijackingang

RGB features: Nee

Conclusie

De LucidSound LS50X voelt luxueus aan en klinkt uitstekend, maar toch bekruipt het gevoel dat de prijs iets te hoog ligt.7,575

  • Pluspunten

  • Geluidskwaliteit

  • Bouwkwaliteit

  • Minpunten

  • Dynamisch bereik

  • Prijs

  • Comfort

LucidSound LS50X €250,-

Verbinding: Bluetooth, minijack en Xbox Wireless middels meegeleverde dongel

Compatibiliteit: Hoofdzakelijk met Xbox One en X|S, maar ook met (smart)devices met bluetooth-opties en alles met een minijackingang

RGB features: Nee

Batterijduur: 20 uur

We keken een tijd geleden al naar de LS15P van Lucid Sound. Deze eveneens sober ogende headset was speciaal gericht op Playstation-gamers en bleek in de praktijk voornamelijk een zeer efficiënte headset te zijn, die voor zijn prijspunt prima voldeed. De LS10X moet het hebben van eenzelfde soort efficiënte insteek, maar valt met zijn 50 euro qua prijspunt zelfs nog iets lager uit dan de LS15P. De LS50X gooit het met een prijskaartje van 250 euro over een iets andere boeg. De X staat bij beide modellen voor het feit dat ze volledig compatibel zijn met de Xbox One en X|S. Dit doet de LS50X draadloos, doormiddel van een meegeleverde dongel, terwijl de LS10X het houdt bij een eenvoudige minijackverbinding.

Lucid Sound LS10X

Dat de LS10X een budgetheadset is, voel je natuurlijk terug in de bouwkwaliteit. Dat wil niet direct zeggen dat de headset ongelofelijk gammel aanvoelt. Wel is de headset vrij licht, volledig gemaakt van hard plastic en daardoor behoorlijk flexibel. Alle bekleding is synthetisch en zorgt daarmee, voornamelijk rondom de oorschelpen, snel voor warmteopbouw. Ook het verstelmechaniek van de oorschelpen is volledig gemaakt van plastic. Het zijn dan ook voornamelijk de momenten waarop je de LS10X moet verstellen dat je voelt dat dit een goedkopere headset betreft. Desondanks blijft de headset, deels dankzij zijn lichte gewicht en deels dankzij de ruime oorschelpen, voor langere tijd behoorlijk comfortabel.

 

De oorschelpen zijn zo ruim opgezet omdat ze de 50 millimeter grote speakers moeten herbergen. De linkeroorschelp is aan de buitenkant daarnaast voorzien van een draairing en drukknop, zodat je de microfoon kunt muten en het volume bij kunt sturen. Je verbindt de LS10X middels een minijackkabel. Omdat de LS10X zich volledig richt op compatibiliteit met Xbox, en er daarmee dus vanuit gaat dat je de headset direct op de controller aansluit, is de kabel zeer kort. Er zijn in deze LS10X zowel een loskoppelbare en een ingebouwde microfoon te vinden, wat de headset in theorie ook geschikt zou moeten maken voor gebruik in combinatie met een telefoon. De kabel is echter zo kort dat hij de afstand tussen headset en broekzak maar net overbrugt, en dat komt het draagcomfort in deze situatie niet ten goede.

De klank van de LS10X

Wel moet worden gezegd dat beide microfoons in de LS10X erg goed klinken. De ingebouwde microfoon is uiteraard voornamelijk gericht op het voeren van telefoongesprekken en de geluidskwaliteit leent zich hier dan ook prima voor. De loskoppelbare microfoon klinkt echter écht een stuk beter dan je wellicht verwacht van een headset binnen deze prijsklasse. Hoewel er geen windkap op de microfoon zit, gaat hij verbazingwekkend goed om met medeklinkers en klinkt hij een stuk voller dan de meeste headsetmicrofoons.

Ook de klank van de LS10X is een stuk overtuigender dan de prijs doet vermoeden. Het laag wat uit de headset komt is behoorlijk dik aangezet, maar overheerst nooit. Het zorgt wel voor een nadrukkelijke focus bij het beluisteren van muziek die voornamelijk bij modernere, elektronische muziek goed uitpakt. Het helpt hierbij mee dat de headset redelijk gedefinieerd klinkt in de hogere frequentieregionen en zelden schel wordt. Waar de LS10X wel echt tekort schiet, is de definitie in het stereobeeld. Hoewel er goed waar te nemen is hoever bepaalde elementen zich naar de buitenkant bevinden, wordt het echte midden nooit helemaal strak. Dat zorgt er bij het luisteren van muziek voor dat de belangrijkste stem, die over het algemeen recht in het midden staat, troebel en onrustig aanvoelt.

 

Bij gaming is dit een minder groot probleem, omdat de meeste audiocues zich naar de buitenkanten van het stereobeeld bevinden; komt de vijand van links of van rechts? Het troebele midden heeft echter wel implicaties voor games met veel dialoog: de klank wordt hier echt wat onrustig. Het laag is overtuigend genoeg om tussenfilmpjes en in-game actie overtuigend neer te zetten en de middenfrequenties zijn nooit schel, maar het ontbreekt hier wel aan de agressieve toon die je graag hoort tijdens shooters. Wat de hoogfrequente informatie betreft is er genoeg definitie, maar verwacht absoluut geen ultieme precisie van deze headset. Desalniettemin klinkt de LS10X als een redelijk gebalanceerde headset waarvan de klank zelfs iets beter is dan de prijs doet vermoeden.

Lucid Sound LS50X

De LS50X is zoals gezegd een stuk duurder en gooit het dan ook over een andere boeg als het aankomt op bouwkwaliteit. De headset wordt geleverd in een stevige draagtas met daarin uiteraard de hoofdtelefoon zelf, een loskoppelbare microfoon, een usb-a- en een minijackkabel. De LS50X laat zich kenmerken door een uitzonderlijk robuust ontwerp. De hoofdband is gemaakt van hard plastic, zodat deze beschikt over de nodige flexibiliteit. Het stevige kussen van de hoofdband wordt bedekt met een leren, gestikte bekleding die doet denken aan de stoel in een luxe SUV. Deze hoofdband is met de oorschelpen verbonden middels een metalen verstelsysteem en ook de oorschelpen zelf worden op hun plek gehouden door metalen beugels.

 

Evenals de hoofdband zijn de oorschelpen gemaakt van hard plastic. De oorkussens van memory foam zijn aan de binnenkant met stof bekleed en voorzien van een met gel gevulde koelingsring. Het aanzienlijke gewicht van de LS50X zorgt er echter toch voor dat de headset elk uur even afgezet moet worden bij langere sessies. Dat gewicht komt deels door de grote hoeveelheid metaal die is gebruikt in het ontwerp en uiteraard deels door de batterij aan boord van de LS50X die voorziet in twintig uur onafgebroken luisterplezier. Hoewel het gewicht en de klemdruk er enerzijds voor zorgen dat de headset niet langere periodes achter elkaar comfortabel blijft, resulteert het wel in een behoorlijk luxe gevoel.

De oorschelpen op de LS50X zijn uiteraard voorzien van de nodige knoppen en ingangen. Net als bij de LS10X dient ook de buitenkant van de oorschelpen zelf als knop. In het geval van de LS50X hebben zelfs beide oorschelpen een draai- en indrukbare buitenkant. Afhankelijk van of de headset is verbonden met een Xbox of via de bluetoothverbinding, kun je met deze draai- en drukknoppen bijvoorbeeld het volume afstellen, het geluid muten of van nummer wisselen tijdens het luisteren van muziek. Onderop de rechteroorschelp vind je een knop voor het schakelen tussen de verschillende, ingebouwde equalizerinstellingen en op de linkeroorschelp vind je de aan- en uitknop.

Bluetoothverbindingen met de LS50X blijken in de praktijk zeer stabiel, maar het duurt wel even voordat ze tot stand komen. Je kunt dankzij de bluetoothmogelijkheden prima gebruikmaken van deze headset in combinatie met een telefoon. Er is dan ook een extra, ingebouwde microfoon aanwezig zodat je - ook zonder het aansluiten van de externe microfoon - eenvoudig telefoongesprekken kunt voeren. Zoals gezegd zijn beide LucidSound-headsets speciaal geschikt voor gebruik in combinatie met een Xbox. Simpelweg de meegeleverde dongel in een Xbox steken is genoeg om verbinding te maken met de headset. Het is daarnaast ook mogelijk om de LS50X tegelijk met een Xbox als met een bluetooth-apparaat te verbinden.

 

De klank van de LS50X

Het eerste dat opvalt bij het luisteren met de LS50X is de strakheid in de klank. Bij muziek valt op dat de individuele elementen zeer gedefinieerd zijn en dat de texturen goed naar voren komen. Het laag is stevig aanwezig, maar dreunt – in tegenstelling tot veel gameheadsets – niet overdreven hard door. Het voelt overtuigend en groot aan, zonder dat het zompig wordt. Ook de hoogfrequente informatie wordt precies vertaald en de kleinste details zijn te horen. Er zijn zoals gezegd een aantal equalizer presets in de headset gebouwd, waaronder ook een muziek-preset. Deze zorgt voor iets meer nadruk op het midden hoog en legt daarmee extra focus op de stem – iets wat bij popmuziek vaak goed uitpakt.

Tijdens het gamen weet de LS50X ook te overtuigen. Hierbij valt voornamelijk op dat het stereobeeld, dat bij de LS10X zo tegenviel, juist behoorlijk precies aanvoelt. Dat komt niet alleen de duidelijkheid van in-game dialogen ten goede, het zorgt er ook voor dat je je snel inleeft in de gamewereld en eenvoudig kunt reageren op audiocues. In de neutrale equalizer-modus zit er voor de meeste gamers echter wel wat weinig sub-laag in het geluid. Hier kan de gaming-preset uitkomst bieden, maar de nadruk van het laag lijkt net boven het echte trommelvlies-wapperende sub te liggen en blijft daardoor altijd behoorlijk punchy. Het aangenaam gedefinieerde mid-hoog wat de LS50X weet te overleggen, resulteert voornamelijk bij shooters in veel agressie en een actievolle klank.

 

Ook voor film is er een equalizerpreset aanwezig. Deze zorgt ervoor dat er een stuk meer nadruk komt te liggen op het mid-laag en daarmee komt er automatisch een grotere focus op het omgevingsgeluid. De dialoog is daarnaast consequent en strak in het midden aanwezig en daarmee te allen tijde goed verstaanbaar. Wel jammer is dat het dynamische bereik van deze headset iets te klein blijkt, waardoor spectaculaire momenten te vlak overkomen. Dat betekent dat je bij het kijken van films en series tijdens actiemomenten soms een beetje teleurgesteld wordt.

Concluderend

LucidSound levert met deze twee zeer verschillende headsets prima opties af voor Xbox-gebruikers. De LS10X is een zeer degelijke budgetoptie die in gebruik ongelofelijk praktisch is. Hoewel de headset misschien wat inboet in bouwkwaliteit, en ook de kabel eigenlijk te kort is om hem goed multi-inzetbaar te maken, klinkt hij beter dan de prijs doet vermoeden. De minijackverbinding maakt het daarnaast een headset die je snel even oppakt. De volumeknop verwerkt in de oorschelp is een eenvoudige, maar doeltreffende toevoeging.

De LS50X is een stuk duurder, maar daar staat dan ook een veel betere, luxueuze bouwkwaliteit tegenover. De klank van deze headset is zeer gedefinieerd en de lokalisatie en het stereobeeld zijn zeer precies. Deze headset schiet echter een beetje tekort als het aankomt op comfort: ondanks de ringen van koelingsgel in de oorschelpen, wil je deze headset toch elk uur even afzetten. Ondanks de zeer overtuigende klank en de multi-inzetbaarheid, die dankzij de bluetoothverbinding geholpen wordt, bekruipt toch het gevoel dat 250 euro voor deze headset iets teveel is.

Oké

Conclusie

LucidSound levert met de LS10X een zeer degelijke budgetoptie af voor de Xbox-gamer.

Plus- minpunten

Prijs-kwaliteitverhouding

Microfoonkwaliteit

Extreem korte kabel

Bouwkwaliteit

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou