Hardware
crypto

Cryptominen met je gaming-pc

Biergeld verdienen tussen het gamen door

Geschreven door Floris de Bijl op
De prijzen van de meeste cryptocurrencies zijn in het eerste kwartaal van dit jaar enorm gestegen. Dit heeft het interessant gemaakt voor mensen om massaal grafische kaarten te kopen en die aan de slag te zetten om cryptocurrencies te ‘minen’. Dat minen is bijzonder winstgevend, een gemiddelde mining-operatie trekt honderden euro’s per dag binnen, afhankelijk van de stroomprijs. Maar minen is niet alleen weggelegd, voor de allerrijksten, ook gewone gamers kunnen hun grafische kaart gebruiken om wat euro’s te verdienen elke maand.

Miners zorgen al maanden voor een tekort aan redelijke geprijsde grafische kaarten, tot ergernis van gamers. De vraag naar videokaarten vanuit professionele miners is zelfs zo hoog dat de nieuwe RX Vega-kaarten in een pakket worden aangeboden om massale inkoop door miners te ontmoedigen. De aanleiding voor deze enorme toename van miners is de alsmaar stijgende prijs van cryptocurrencies, digitale betaalmiddelen die beveiligd worden door middel van blockchain-technologie.

Om te zorgen dat alle transacties op die blockchain volgens de regels verlopen, en dat ze achteraf niet aangepast kunnen worden, verifiëren miners alle transacties die gemaakt worden. Deze transacties verzamelen ze vervolgens in een zogenaamd block. Dat kost allemaal nauwelijks rekenkracht, die is pas nodig bij het ‘inleveren’ van dit block aan de rest van de blockchain. Om te voorkomen dat iedereen continu blocks aanlevert moeten de miners eerst een antwoord aanleveren op een specifieke som die uniek is voor dat block. Dat antwoord kan alleen gevonden worden door continu antwoorden te proberen tot de juiste gevonden is, iets waar grafische kaarten heel goed in zijn.

Crypto

De moeite waard

Gamers die over een krachtige grafische kaart beschikken - met name van AMD - kunnen die aan de slag zetten om te minen. Tussen het gamen door, bijvoorbeeld ’s-nachts of tijdens het werken kan de PC aanblijven om mining-software te draaien. Let wel op dat dat flink wat extra stroom vereist ten opzichte van normale werking. Als je niet zelf voor de stroom betaalt is het dan ook netjes om eerst toestemming te vragen voordat je gaat minen op andermans kosten.

Verwacht ook niet miljoenen te verdienen met thuis minen. Een enkele RX 480 of GTX 1070 verdient op het moment van schrijven ongeveer een euro per dag met Ether (de populairste munt hiervoor) minen. Dat is berekend aan de hand van de huidige prijs, moeilijkheidsgraad en 22 cent per kWH aan stroomkosten (het landelijk gemiddelde). Het wordt vaak pas later interessant omdat dergelijke coins duurder worden over tijd, waardoor een euro over een jaar misschien tien of honderd euro is. Vaak loont het dan ook om de coins in je digitale portemonnee te houden voor een langere tijd.

Benodigdheden

Behalve een grafische kaart is alleen speciale software nodig en up-to-date drivers. Download van AMD of Nvidia de meest recente drivers voor je videokaart, anders loop je mogelijk tegen problemen aan tijdens het minen. De volgende stap is om te bepalen welke coin je gaat minen. Er zijn letterlijk honderden munten die gemined kunnen worden, met waardes varieërend tussen enkele duizendste van een cent tot duizenden euro’s. Op WhatToMine.com kan je kijken welke munten het meest winstgevend zijn om te minen met jouw grafische kaart.

Al enkele maanden is Ethereum het meest populair, maar de prijsstijging is flink afgenomen sinds de enorme toename begin dit jaar. Het kan dus verstandig zijn om een munt te kiezen waar nog meer mogelijkheid is voor groei. Als winst minder belangrijk is kan je er ook voor kiezen om een coin te minen waarvan je het concept steunt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook munten die gemaakt zijn om goede doelen te ondersteunen.

De software

Zodra je een coin hebt uitgekozen is het een kwestie van de mining-software downloaden. Elke coin heeft zijn eigen mining-software en sommige mining-programma’s ondersteunen zelfs meerdere coins. Enkele coins daargelaten, zijn er twee opties wat betreft hoe je minet. Je kan ervoor kiezen om solo te minen, waarbij je zelf elke keer probeert om de som op te lossen om een block te mogen aan te leveren. De kans dat dt gebeurt – met name met maar één grafische kaart – is erg klein. Daardoor is het voor beginnende miners aan te raden om in een zogenaamde pool te gaan minen, waar je met andere miners samenwerkt om een block te vinden.

Bijna elke coin heeft wel een aantal pools die mining-programma pre-geconfigureerd aanleveren zodat je zelf alleen nog maar het adres van je portemonnee hoeft in te vullen. Een goed voorbeeld hiervan is Nanopool, die voor onder andere Ethereum, Ethereum Classic, Siacoin en Monero pre-geconfigureerde mining-software aanlevert. Voor coins waar geen pool beschikbaar is, of waar de pool geen instructies biedt, is er vaak elders een handleiding te vinden die uitlegt hoe je aan de slag kan.

Het enige wat nog rest is de miner aanzetten als je gaat slapen of naar het werk gaat.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: Crackdown 3 verschijnt niet meer bij Xbox One X-lancering Win een exemplaar van Fast & Furious 8
14

Reacties op: Cryptominen met je gaming-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • jaquesparblue

  • 19 augustus 2017 12:34
  Moedig het nou niet aan..

  De GPU markt is al volledig verhoerd door miners.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 19 augustus 2017 13:13
  @jaquesparblue ja vond het ook al raar. Ze beginnen ermee dat grafische kaarten hierdoor moeilijk te verkrijgen zijn en dus direct of indirect hun lezers niet de games kunnen spelen waar ze over schrijven, en dan vervolgens in geuren en kleuren uit leggen hoe dit werkt.

  Wat is de volgende stap? Uitleggen hoe je online moet gokken? Want dit lijkt hier ook aardig op voor mij. Helemaal als ze het over kansen hebben, en hoe deze te vergroten. Daarna hacken? En er dan nog mooi bij zeggen dat je wel braaf eerst even toestemming moet gaan vragen aan diegene die de stroom betaald, Yeah right, geloven ze het zelf.

  Ik vindt dat gamer.nl hier een bepaalde verantwoording die ze zouden moeten nemen compleet negeert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 19 augustus 2017 14:03
  @jaquesparblue

  Maar als elke gamer nu gaat minen, neemt dan de moeilijkheid niet snel toe, zodat de winstgevendheid sneller daalt en daardoor de hype sneller voorbij is? :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NareMan

  • 21 augustus 2017 13:59
  @swieb Vergis je niet, dit bertreft geen hype maar het begin dan een revolutie op koers en aandelen markten. het staat momenteel nog in de kinderschoenen van het publiek terrein. Zodra het echt tractie krijgt, zullen fabrikanten hier op in gaan springen met bijvoorbeeld dedicated miner kaarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bokahara

  • 19 augustus 2017 13:26
  ach, gamer.nl blijft nou eenmaal een nieuws site, en dit is kennelijk nieuws. hoe spoor je mensen aan om in bitcoins te investeren. als gamer zijde kan je wel een euro per dag verdienen! natuurlijk moet je ze niet aansporen om gewoon een baan te gaan vinden, want dan krijg je de paupers in je nek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 19 augustus 2017 16:14
  @bokahara HAHAHAHA "nieuws" site.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 19 augustus 2017 15:51
  man in 2009 kon je 10.000 bitcoins minen in 24 uur met je dell laptop. nu mag je wel je hele dak vol zonnepanelen aanleggen en 10 pc 48 uur laten draaien. het probleem is de stroom dat kost gewoon poen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 19 augustus 2017 18:57
  Een euro per dag, en daar je pc de hele nacht voor laten loeien, je kaart over uren laten draaien en daarmee de energierekening ook nog eens door het dak laten gaan. Zielig gedoe allemaal. De miners bezorgen de game industrie momenteel al genoeg irritatie door alle kaarten op te kopen en nu is het aan de gamers om zichzelf ten schande te brengen door voor een euro per dag mee te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tho

  • 23 augustus 2017 13:40
  @gorightahead Als je verder leest dan wordt er verteld dat een euro vandaag volgende maand meer waard is. En het jaar daarop is het misschien het veelvoudige waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JohnnyBNL

  • 20 augustus 2017 08:31
  Als je Bitcoin, Ethereum, Ripple of wat dan ook zou willen hebben, ben je denk sneller en goedkoper klaar als je die los koopt ipv te minnen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inflatable

  • 21 augustus 2017 10:40
  Ik heb dat hele minen nooit echt begrepen.. Wat doet men nou precies?!? Ik heb het idee dat het een grote bubbel is, dat men geld probeert te creëren uit lucht.. Totdat de bubbel knapt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NareMan

  • 21 augustus 2017 14:03
  @inflatable Ahem, dit is echt exact hoe "normale" monetaire stromingen opereren.
  Geld en de waarde ervan worden (welliswaar door meerdere partijen) kunstmatig hoog of laag gehouden. Wanneer de welvaart dusdanig groot wordt, zodat de normale burger er iets aan over houdt, gaat de stekker er uit en wordt er kunstmatig inflatie gecreëerd. Met welliswaar een niet heel partijdige blik leggen de docu's van Zeitgeist dit goed uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tho

  • 23 augustus 2017 13:49
  @nareman-2 Er komt ook steeds meer geld bij waardoor je spaargeld steeds minder waard wordt. Het idee van Bitcoin is dat er maar een beperkte hoeveelheid is waardoor het alleen maar meer waard kan worden (vraag/aanbod). Het staat nu nog in de kinderschoenen dus het kan inderdaad een bubble zijn net zoals de internet bubble aan het begin van dit millennium. Echter zijn er veel techies die in cryptocurrency geloven omdat meer p2p is zonder de tussenkomst van een centrale bank. Ik ben pas begonnen met €500,- aan bitcoins. Het is leuk om te zien dat je de ene dag €30,- winst heb en na en paar dagen weer in de min zit. Gelukking zit ik nu weer een beetje in de plus. Ik denk dat het rustig blijft stijgen maar ik zou nooit al mijn spaargeld er op inzetten.

  @Inflatable hoe ik het begrijp verifieer je transacties waardoor de betreffende cryptocurrency kan functioneren. Als dank krijg je zelf een aandeel. Hierdoor hoeft er niet een centrale server te komen dat gevoeliger is voor hacks. Als ergens een hack plaats vindt wordt dat snel weer opgelost.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Tho

  • 23 augustus 2017 13:59
  Tips voor de liefhebber, met btcdirect.eu kun je relatief goedkoop Bitcoins, Ether of Litecoins kopen. Daarvoor moet je wel een aantal foto's van jezelf en je ID maken om je te veriviëren voordat je wat kunt kopen. Vervolgens heb je een wallet nodig, ik raad Jaxx aan. Hiervoor heb je geen account of wachtwoord nodig, het staat op je telefoon. Zorg dat je de beveiligingswoorden ergens opschrijft voor het geval je je telefoon kwijt raakt. Dan kun je je wallet recoveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.