Nieuws
Screenshot uit een videoreportage van Iskandar Souza over overgeverfde videokaartcomponenten, die op retailplatformen 'als nieuw' verkocht worden.

Cryptoboeren verven gpu's om 'als nieuw' te verkopen

Een 'nieuw' likje verf voor versleten, vergeelde componenten

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Niet alle videokaarten op websites als AliExpress zijn even betrouwbaar: twee Braziliaanse YouTubers ontdekten dat tweedehands videokaarten vaker overgeverfd en als nieuw doorverkocht worden.

Van een grootschalig onderzoek is geen sprake, maar Iskandar Souza en hardware-reparateur Paulo Gomes waarschuwen gamers op eigen initiatief voor de nieuwe marketingtechniek van cryptodelvers, nadat een 'nieuwe' RTX 3060 Ti-videokaart van AliExpress achteraf een versleten, tweedehands model bleek te zijn.

In de uitgebreide videoreportage is te zien hoe enkele van deze videokaarten ontleed worden. De primaire techniek blijkt het oververven van vooral de videogeheugenmodules. Over verloop van tijd en intensief gebruik vergelen de chips enigszins, maar die vorm van slijtage wordt door sommige verkopers afgedekt met een laagje zwarte verf.

Minder vaak voorkomend, maar evenals in de video afgebeeld, is de secundaire verkooptechniek: het vervangen van onderdelen. In een enkel geval bleek vrijwel elk component van een AMD-videokaart kundig verwisseld. Van printplaat tot chassis, compleet met ongebroken sealing: alles behalve de chips lijken 'nieuw'. Bij inspectie onder een microscoop blijkt echter dat zowel de geheugenmodules als de gpu zelf flink vergeeld zijn, met een laagje epoxyverf op de chip om de verkleuring te verbergen.

Onduidelijk blijft nog hoe vaak dit soort praktijken plaatsvinden, maar zij die op zoek zijn naar een goedkope videokaart, doen er goed aan deze instinkers in het achterhoofd te houden. Ook kaarten die "zo goed als nieuw" verkocht worden op minder goed gereguleerde verkoopplatformen, hebben mogelijk een langer gebruiksverleden dan op het eerste oog lijkt.

Momenteel staan cryptoboeren wereldwijd een groot deel van hun gebruikte hardware af. Die 'dump' komt niet uit het niets: zeker videokaarten zijn tegenwoordig minder relevant in het delven van crypto. Sinds september vorig jaar is Ethereum, een van de populairste cryptovaluta, volledig van de proof-of-work-methode afgestapt; kamers vol videokaarten zijn niet langer benodigd om de crypto te vergaren. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Bekijk het vliegen en vechten in Hogwarts Legacy Story of Seasons: A Wonderful Life komt in juni uit in Europa
0

Reacties op: Cryptoboeren verven gpu's om 'als nieuw' te verkopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.