Nieuws
Foto van een lading Raptor Lake-processoren van Intel.

'Core i9-13900KF leent zich het best voor overklokken'

Siliciumstatistieken beloven veel goeds voor overklokkers

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Igor's Lab testte 480 Intel Raptor Lake-processoren op hun overklokpotentie: de Core i9-13900KF blijkt daarvoor van de beste kwaliteit.

De resultaten werden over twee artikelen verspreid, opgebouwd uit de SP-scores van acht verschillende Raptor Lake-processoren. De zogenaamde Silicon Prediction-resultaten (SP) zijn gebaseerd op berekeningen van het moederbord — in dit geval Asus' ROG Maximus Z790 Hero — gebaseerd op de kwaliteit van het silicium waar de cpu van gebakken is. 

Des te beter de kwaliteit van het silicium, des te efficiënter de processor frequenties kan bereiken op een lager voltage. Logischerwijze lonen cpu's met hogere SP-scores zich beter voor overklokkers, op zoek naar de hoogst haalbare frequenties. 

Van alle acht verschillende Raptor Lake-processoren bleek de Core i9-13900KF de hoogste gemiddelde SP-score te behalen: 101,1. Dezelfde processor mét geïntegreerde gpu, de Core i9-13900K, volgt op de voet met een gemiddelde van 99,6. De allerhoogste score, een SP van 114, werd evenals op die processor gemeten. 

Een grafiek met de SP-scores van 164 verschillende Intel Core i9-13900KF-processoren.

Naarmate de processoren lager in Intels portfolio zakken, neemt ook het gemiddelde SP geleidelijk af. Het Core i5-13600K-instapmodel scoorde een gemiddeld SP van 78,5. De slechtste cpu uit die testgroep kwam neer op een SP van 58, het allerlaagste van alle 480 processoren.

Vooralsnog lijkt Igor's Lab data te bevestigen wat altijd al aangenomen wordt van Intel: 'wafer'-platen van chips met de beste kwaliteit gaan doorgaans naar de duurste en zwaarste processoren. Sowieso hoefden overklokkers eerder sowieso al niet te vrezen voor de siliciumkwaliteit van de Core i9-13900K(F); dezelfde processor behaalde kortgeleden nog het wereldrecord voor hoogste klokfrequentie ooit.

Bron: Igor's Lab

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: GTA Trilogy verschijnt donderdag op Epic Games Store Gratis beloningen Overwatch 2 gaan op de schop
0

Reacties op: 'Core i9-13900KF leent zich het best voor overklokken'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.