Nieuws

Chia-miners dumpen massaal ssd's en hdd's na crash

Uitgewoonde schijven zouden 'als nieuw' verkocht worden

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Crypto-boeren die actief Chia dolven, blijken nu massaal de daarvoor gebruikte ssd's en hdd's te koop aan te bieden. In sommige gevallen zouden de tweedehands schijven zelfs 'als nieuw' verkocht worden, terwijl fervente Chia-delving wel degelijk wat gebruiksschade achterlaat.

De reden voor het plots verkopen van de hardware ligt voor de hand: Chia's koers is diep gezonken. Medio mei was een enkele Chia-munt ruim 1.300 euro waard; op moment van schrijven is die waardering gezakt tot circa 260 euro. 

Chia wordt, in tegenstelling tot veel andere cryptovaluta, niet gedolven met het zogenaamde Proof of Work, waar vooral videokaarten in zegevieren. De relatief nieuwe munt wordt verdiend middels Proof of Storage. Door een flinke bulk (snelle) opslag aan het netwerk aan te bieden, schrapen Chia-miners de valuta bijeen. 

Rond mei was Chia dan ook de reden dat de prijzen van hdd's en ssd's in mondjesmaat stegen. Rond de piekwaarde van de cryptovaluta werd computeropslag masaal ingeslagen, vergelijkbaar met hoe onder meer Ethereum een langdurige run op videokaarten genereerde. 

Vietnamese Facebook-post waarin massaal hdd's aangeboden worden na de crash van de Chia-cryptovaluta.

In een Vietnamese Facebook-groep van circa vijfduizend Chia-boeren werd het leed in veelvoud gedeeld, zo versloeg VNExpress. De groep werd afgelopen week overspoeld met miners die ssd's en hdd's tegen verlies te koop aanbieden — in sommige gevallen zijn de schijven amper drie maanden oud. 

Op andere websites (waaronder WccfTech) claimt men dat gepensioneerde Chia-schijven soms ook 'als nieuw' verkocht worden, al wordt er niet verwezen naar directe voorbeelden daarvan. Toch is het niet ondenkbaar dat sommige crypto-boeren hun verlies inderdaad op die wijze in proberen te perken; de gebruiksschade is immers niet in een oogopslag te meten.

Chia-delving hoeft ook niet direct funest te zijn voor een harde schijf of ssd, maar het Proof of Storage-algoritme is een zwaarder proces dan het alledaags gebruik van een computerschijf. Een ferme hdd die enkele maanden non-stop Chia gedolven heeft, kan al snel een aantal jaar minder lang meegaan. Niet voor niets verbreekt het delven van Chia de garantie van veel schijffabrikanten. 

Mocht je deze dagen dus nog wat tweedehands opslag voor je computer zoeken, dan doe je er goed aan de Marktplaats-verkoper te vragen waarom die schijf nu precies de deur uit gaat. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Tekken 7 en Final Fantasy 7 komen op 7 september naar PlayStation Now Playground Games toont morgen meer van campagne Forza Horizon 5
2

Reacties op: Chia-miners dumpen massaal ssd's en hdd's na crash

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 6 september 2021 23:14
  Hopelijk kakt de markt nog veel verder in. Laatst 300 euro voor een 12Tb-schijf betaald die vorig jaar nog 200 kostte. Helaas had ik de ruimte nu nodig ivm volgelopen back-upvoorziening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 6 september 2021 23:47
  Kan de markt voor mining met videokaarten aub ook inkakken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.