Bouw je eigen game-pc deel 4: De beste ssd | Gamer.nl

Bouw je eigen game-pc deel 4: De beste ssd | Gamer.nl

Niks elitisme; iedereen kan aan de pc. De instapdrempel lijkt voor veel mensen onoverkomelijk, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. In het vierde deel van deze serie over het zelf samenstellen en bouwen van je eigen game-pc bespreken we de dataopslag.

Bekijk hier de voorgaande delen in deze reeks:
Deel 1:Het moederbord en de proce or
Deel 2:Over behuizingen en voedingen
Deel 3:Het interne geheugen

Met een proce or en wat werkgeheugen ben je slechts een keyboard en een beeldscherm verwijderd van een computer in zijn meest pure vorm. Prachtig natuurlijk, maar als je wilt gamen heb je meer nodig. Games nemen negen van de tien keer aanzienlijk meer ruimte in beslag dan op het interne geheugen past. En al zou je uitsluitend games spelen die niet groter zijn dan acht gigabyte, zodra je de pc uit zet, ben je alles kwijt. Daarom heb je een permanente vorm van opslag nodig: de harde schijf of de solid-state drive.

In de video bouwen we niet voor niks een solid-state drive in. Deze vorm van opslag is weliswaar duurder, maar het flashgeheugen waar deze schijven gebruik van maken, is op elk punt sneller dan een oude magnetische harde schijf. Games laden snel, de pc start op binnen enkele seconden en vrijwel elke handeling die je met je computer uitvoert, voelt net iets vlotter. Voor een game-pc is de solid-state drive dus zo goed als verplicht. Ga groot: liever dat je te veel hebt met bijvoorbeeld 512 GB en een paar extra games kunt installeren dan dat je met 256 GB net te kort komt voor de drie die dagelijks op het menu staan.

Iene, miene, mutte

Welke solid-state drive moet je dan hebben voor de beste game-ervaring? Simpel: dat maakt helemaal niets uit. Er bestaan drie manieren om een d aan te sluiten – de verouderde SATA3, de opkomende PCIe en de voor laptops bedoelde M.2-aansluiting – en alle drie laten zij grofweg dezelfde laadtijden zien. Toegegeven, strikt genomen zie je verschillen in laadtijden als je meerdere d’s naast elkaar legt. Deze verschillen zijn echter zo klein dat ze tijdens het spelen niet opvallen. Zelfs PCIe-schijven, die tijdens benchmarks de vloer aanvegen met SATA3- d’s, bieden geen noemenswaardig voordeel voor een gamer.

Media has no description

Het bovenstaande klinkt paradoxaal, maar uiteindelijk is het niet zo raar als het op het eerste gezicht lijkt. De kwaliteit van een schijf wordt doorgaans aangegeven met een lees- en schrijfsnelheid in megabytes per seconde. Nou zijn we bij games vooral geïntere eerd in zo kort mogelijke laadtijden, dus de lee nelheid is waar het ons om gaat. Bij een d die je aansluit met een SATA3-kabel kun je rekenen op zo’n 550 MB per seconde. Het huidige technologische hoogtepunt in opslag is de Intel 750 SSD, die elke seconde maar liefst 2,2 GB leest. Waar gaat het dan mis?

Ook als je voor al dente gaat

Niet bij de schijf, dat mag duidelijk zijn. Het is belangrijk om niet te vergeten dat het uitvoeren van een game altijd een samenspel is van meerdere onderdelen. Als je een game opstart, ben je niet alleen afhankelijk van je opslag. Ook de proce or en het werkgeheugen zijn druk bezig om het startscherm van Metal Gear Solid of Call of Duty zo snel mogelijk op het scherm te krijgen. Je kunt het vergelijken met de keuken: zie de d als de koelkast waar je alle ingrediënten bewaart om mee te koken, het intern geheugen als de snijplank waar je alles eerst in stukjes hakt en de proce or als de pan waarin alles samenkomt. Hartstikke mooi als je alle groente in razend tempo uit de koelkast grist, maar die pasta moet nog steeds tien minuten koken. Jarenlang gold de harde schijf als de fle enhals van de pc, maar met de komst van de solid-state drive lijkt die tijd voorbij te zijn.

Media has no description

De snelheid van een d maakt dus niet bijster veel uit bij games. Dan blijven betrouwbaarheid en de prijs als criteria over. In de vroege jaren van de solid-state drive bestonden er zorgen over het maximale aantal lees- en schrijfacties die een d foutloos kon uitvoeren, maar inmiddels kraait daar geen haan naar. Als het onverhoopt toch fout gaat, kun je regelmatig vertrouwen op een garantie van bijna een decennium. Dan blijft de prijs over. De Crucial BX100 in de video presteert uitstekend en is met 170 euro voor 500 GB de goedkoopste die er is. Andere merken die je blind kunt kopen zijn Corsair en Samsung.

Gepimpte snorfiets

Bestaat er dan geen enkele reden meer om een ouderwetse hard-disk drive te halen? De logge magnetische schrijven zijn langzaam, groot en door de bewegende onderdelen maken ze nog geluid ook. Als je echter behoefte hebt aan een grote capaciteit en een lage prijs per gigabyte, valt er iets te zeggen voor de hdd. Een harde schijf is uitermate geschikt om je films, downloads en muziek op te bewaren. Er bestaan ook snellere varianten, voor een meerprijs, maar dat is hetzelfde als het opvoeren van een snorfiets om mee te doen aan de Grand Prix. Waarom zou je?

Met een solid-state drive als opslagmedium is je pc in principe af en kun je eindelijk gamen. Soort van, want met de geïntegreerde grafische chip van je proce or hoef je niet te rekenen op acceptabele prestaties bij de meeste games. Daarom gaat het volgende artikel over het onderdeel dat de huis-tuin-en-keuken-pc’s onderscheidt van de ware game-pc’s: de videokaart.

Deze serie artikelen is tot stand gekomen in samenwerking met MSI, Corsair en 4Launch.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou