Nieuws

Bouw je eigen game-pc deel 11: de BIOS

Als Aladin in de Grot der Wonderen

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Niks elitisme; iedereen kan aan de pc. De instapdrempel lijkt voor veel mensen onoverkomelijk, maar met een goedbedoeld duwtje in de juiste richting kom je al heel ver. In het elfde deel van de serie over het zelf samenstellen en bouwen van je eigen game-pc snuffelen we rond in het hagedissenbrein van je pc: de BIOS
De Basic Input Output System is de basale software van je moederbord, de firmware. De BIOS heeft twee eenvoudige kerntaken: bij het opstarten controleren of alle aangesloten hardware naar behoren werkt en ervoor zorgen dat je besturingssysteem veilig opstart. Essentiële karakteristieken van je pc – zoals de snelheid van je processor – worden hier vastgelegd en de BIOS is bovendien de reden dat het eerste beeld op je monitor je laat weten welke fabrikant je moederbord heeft gefabriceerd.
Aangestuurd door de BIOS geeft je moederbord bij het opstarten een signaal of je pc gezond is. Een enkel kort piepje is goed nieuws, al het andere geluid betekent opletten. Als er iets niet in de haak is – misschien is je processor-fan niet aangesloten, kan je moederbord je Windows-installatie niet vinden of is je kast geopend – verschijnt de verklaring op je monitor, samen met de stappen om het probleem te verhelpen.

Kijken, niet aanraken

Met de meeste moederborden kun je bij de BIOS komen door tijdens het opstarten op F2 of Delete te drukken. Als je eenmaal in de BIOS zit, geldt dezelfde regel als voor Aladin in de Grot der Wonderen: raak niets aan, behalve datgene waar je voor komt, anders smelten je waardevolle spullen voor je ogen weg. We overdrijven, maar met een goede reden. Met veel hardware en software kun je rustig experimenteren. Als je over de schreef gaat, is er altijd wel een veilige stand waar je hardware op teruggrijpt. In de BIOS bepaal je wat die veilig stand is. Zolang je met een duidelijke gids en een helder doel afdaalt in de firmware van je moederbord, gaat alles goed. Maar we raden sterk af om lukraak frequenties omhoog te schroeven. Laat die Baseclock (bClk) voorlopig maar met rust.

Kijken mag, natuurlijk. De BIOS geeft nuttige informatie over de status en gezondheid van je systeem, zoals de temperaturen van je processor, moederbord en de kast. Ook kun je uitlezen hoe snel je geheugen en CPU precies zijn en welke schijf als eerste in aanmerking komt om het besturingssysteem vanaf op te starten.

Een paar zaken kun je met minimaal risico aanpassen, zoals we ook laten zien in bovenstaande video. De Intel Extreme Memory Profile is bijvoorbeeld handig als je ontdekt dat het moederbord besluit om je werkgeheugen op een langzamere snelheid te laten draaien dan de fabrikant belooft. XMP-profiel 1 laat je RAM werken op de bedoelde snelheid, profiel 2 gaat er iets overheen. Het eerste profiel geniet onze voorkeur, maar houd altijd de stabiliteit van je systeem in de gaten. Bij twijfel uitzetten.

Dichtgetimmerd

De BIOS bestaat al sinds 1975, maar de afgelopen paar jaar is de firmware op moederborden flink vernieuwd. Tegenwoordig is het correcter om over de Unified Extensible Firmware Interface te spreken. Met de komst van UEFI is er veel veranderd aan hoe je omgaat met het moederbord. Je kunt nu een muis gebruiken in de BIOS, het moederbord herkent schijven die groter zijn dan 2 TB, de pc start sneller op, er is ondersteuning voor veel nieuwe technieken, enzovoort.

Het grootste verschil is de veiligheid. Met UEFI kent het moederbord een sleutel toe aan het eerste geïnstalleerde besturingssysteem en als die sleutel niet overeenkomst met wat het moederbord verwacht, weigert je pc op te starten. Dit klinkt als een flinke beperking – en als je een ander besturingssysteem wilt installeren loop je hier tegenaan – maar dit betekent wel dat malware niet zomaar in staat is om de firmware van je pc te slopen en je achter te laten met een inerte homp silicium.

Deze functie heet Secure Boot en om deze uit te schakelen moet je een wachtwoord instellen voor de BIOS. Nu kun je vrij je eigen OS (Operating System) installeren, maar houd er rekening mee dat het oorspronkelijke besturingssysteem mogelijk niet meer opstart, tot je Secure Boot weer inschakelt.

Uitklokken

Je snapt het waarschijnlijk al: wees voorzichtig met de firmware van je moederbord. Waarom zou je hier dan überhaupt in rondneuzen? De reden is overklokken, oftewel het sneller laten presteren van je hardware dan eigenlijk bedoeld. Dit is echter een onderwerp dat je niet even in een enkel artikel perst, maar dat vraagt om een uitgebreide beschrijving en handleiding. Reken daarom op een nieuwe reeks artikelen over het maximale uit je computer halen en andere aspecten van je game-pc in 2017.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MSI.

Gebruikte hardware

Moederbord: MSI X99A Gaming Pro Carbon

Processor: Intel Core i7 5820K

Dit artikel delen:

Lees meer

Piratengroep brengt fangame Pokémon Prism alsnog uit Standbeeld van Kojima Productions mascotte te koop voor 2000 dollar
7

Reacties op: Bouw je eigen game-pc deel 11: de BIOS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  cuwl2kill

  • 30 december 2016 11:42
  Heb inmiddels mijn zelfbouw pc alweer 3 a 4 jaar, ook Msi wel een verbetering dat click BIOS. Het is allemaal minder moeilijk dan het lijkt, net lego de juiste onderdeeltjes bij elkaar en in elkaar knutselen op een zaterdag :)

  Leuk geschreven artikel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  G.T

  • 30 december 2016 12:52
  Het laatste, ''weet je zeker te zijn en laat je je pc niet ontploffen'', is niet je beste zin xD Je had mss ook wat kunnen doen om je pc te overklokken, meeste hebben ook naast de memory profiles een automatische overklock functie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrhotshot85

  • 30 december 2016 19:21
  @G.T Eens, maar ze gaan hier te diep op in omdat er genoeg mensen zijn die zoiets dan lezen en denken, "oh, dat doe ik wel ff". En dan gaat het finaal fout. Ik denk dat dit artikel duidelijk omschrijft wat de Bios is en waar het exact voor dient. Daarnaast wordt er duidelijk aangegeven dat er vele mogelijkheden zijn maar dat je daar wel met de nodige informatie en voorbereiding pas aan moet beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 31 december 2016 00:31
  @G.T

  Ik heb het nog eens terug geluisterd en ik hoor mezelf "…en weet je zeker dat wat je hebt gedaan ook niet jouw computer laat ontploffen…" zeggen. Het valt mee. :P

  (Maar als je daarmee alle andere keren waarin ik wel iets sufs zeg niet zijn opgevallen, des te beter. :D)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 30 december 2016 21:41
  Altijd Nvidia en Intel nemen!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 31 december 2016 10:26
  Doe mij maar de ouderwetse BIOS. Leuk dat ze alles op willen poetsen, maar je loopt je kapot te zoeken om bij de juiste setting te komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  razRDJ

  • 31 december 2016 11:50
  Handig om te vermelden dat dit geen BIOS is maar UEFI ;). BIOS is ouderwets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.