Nieuws
Productfoto van de Ayaneo 2-handheld

Ayaneo 2-handheld wordt eind september verscheept

De tweede verschijning in een line-up van bijna tien handhelds

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Ayaneo heeft aangekondigd dat de eerste Ayaneo 2-handhelds eind september verscheept worden; de massaproductie volgt in oktober.

Ayaneo maakte het heugelijke nieuws kenbaar op hun traditionele wijze: een ruim vijf uur lange livestream op YouTube. Gedurende de presentatie werd de progressie over meerdere handhelds besproken — Ayaneo onthulde recentelijk elf verschillende draagbare spelcomputers — met ditmaal vooral aandacht voor de Ayaneo Air en de Ayaneo 2. 

De eerder onthulde Ayaneo Air (Plus) wordt vanaf heden verscheept als Ayaneo's meest toegankelijke handheld. De kleinere machine draait op AMD's relatieve Mendocino-apu, maar komt daardoor wel met een lagere vanafprijs à 289 dollar. Daarnaast is de Ayaneo Air een van de eerste Windows-handhelds met een oled-scherm, zij het met 6 inch wel iets kleiner dan andere Ayaneo-handhelds.

Wegens de geringe rekenkracht van de Air-machines zal de Ayaneo 2 voor velen de interessantere handheld vormen. De draagbare Windows-computer draait op AMD's Ryzen 7 6800U-apu met geïntegreerde RDNA 2-gpu, welke op papier tot twee keer zo krachtig is als de Van Gogh-chip in de populair gebleken Steam Deck van Valve. 

Voor Ayaneo is de Ayaneo 2 veruit de meest geavanceerde handheld voor gamers; voorheen draaiden veel systemen op verouderde Vega-architectuur, met vaak achterhaalde efficiëntie in games. Met de 6800U van AMD is Ayaneo in één klap weer bij als het gaat om rendement en prestaties in een compact chassis.

Naast een verwachte verschijningsdatum deed Ayaneo niet veel nieuws uit de doeken wat betreft de Ayaneo 2. Wel onderstreept de start-up dat de nieuwste handheld een 7 inch groot ips-scherm biedt (1920 bij 1080 pixels), waar eerder nog twijfel was over een potentiële overstap op oled-technologie. Over zaken als het het mogelijke volume in LPDDR5-6400-geheugen of (eventueel uitbreidbare) M.2-opslag werd geen nieuwe informatie verschaft. 

Na de Ayaneo 2 heeft Ayaneo nog een reeks andere handhelds in het verschiet liggen. Later in 2022 staat nog altijd een Ayaneo Next 2 op de planning, welke ook uitgerust kan worden met chipsets van Intel (Arc), naast een Ryzen 6000-optie van AMD. Deze handheld introduceert daarnaast touchpanelen zoals die van de Steam Deck en ligt er nog een kans voor deze premium-handheld om wel een oled-scherm aan te bieden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Opstarttijd Xbox Series wordt met vijf seconden versneld MediaTek bakt chips voor smartapparatuur voortaan bij Intel
0

Reacties op: Ayaneo 2-handheld wordt eind september verscheept

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.