Nieuws
Het officiële logo van het Windows 11-besturingssysteem, ten tijde van de officiële onthulling.

Auto HDR en DirectStorage komen naar Windows 11

Windows 11 "is de beste Windows ooit voor gaming"

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Microsoft heeft gedurende de officiële onthulling van Windows 11 laten weten dat Auto HDR en DirectStorage ingebakken zullen zitten in het nieuwe besturingssysteem. Beide technologieën komen overwaaien van de Xbox Series X/S, waar ze voor het eerst geïntroduceerd werden. 

Auto HDR staat selectieve spellen toe om beelden op een wijder en realistischer kleurenspectrum uit te spuwen. Spellen die zelf nooit geoptimaliseerd zijn voor hdr-beeldschermen, kunnen zo alsnog het grotere palet aan tinten benutten.

Windows 11 komt standaard met ondersteuning voor Auto HDR, maar de hdr-optimalisatie moet alsnog handmatig door Microsoft (of de ontwikkelaar) voor spellen geactiveerd worden. Inmiddels is dat al gebeurd voor honderden titels, uit alle generaties van Xbox-consoles.

Drie Windows 11-laptops, elk met een eigen titel uit Xbox Game Pass op het beeldscherm afgebeeld.

DirectStorage optimaliseert de doorvoer van data in games. De API stelt nvme ssd’s in staat om speldata direct naar de gpu te sturen, zonder de cpu daarmee te vertragen. DirectStorage is onderdeel van Xbox’ zogenaamde Velocity Architecture, die laadtijden verminderd en textures sneller plaatst.

Voor de gewenste resultaten raadt Microsoft “DirectStorage Optimized” pc’s aan. Wat dat precies inhoudt, wordt in het persbericht echter niet duidelijk gemaakt. Vermoedelijk heeft het label een bepaalde set vereisten voor bijvoorbeeld NVMe ssd’s, software-drivers en de bandbreedte tussen het moederbord en gpu.

Screenshot van de Xbox-applicatie (met daarin Game Pass) op Windows 11.

Zowel DirectStorage als Auto HDR stonden eerder al op de planning voor pc-games. Het is nog onduidelijk of Microsoft de technieken exclusief wil houden voor Windows 11, al was bijvoorbeeld Auto HDR eerder al wel te ‘previewen’ op Windows 10.

Los van Xbox-eigen technieken, onderstreept Microsoft meer gaming-gemak voor Windows 11. Zo houdt Microsoft alle Xbox-apparatuur native toegankelijk voor het nieuwe pc-platform en keert Game Pass uiteraard terug. Beide tegemoetkomingen zijn ook al enige tijd onderdeel van Windows 10.

Windows 11 moet rond de kerstdagen van 2021 verschijnen. Tot “ergens in 2022” kunnen consumenten en retailers al hun Windows 10-systemen kosteloos upgraden naar Windows 11.

Bron: Xbox Wire

Dit artikel delen:

Lees meer

FidelityFX Super Resolution is nu onderdeel van Xbox’ Game Development Kit Mario Golf: Super Rush is vooral een leuke partygame
2

Reacties op: Auto HDR en DirectStorage komen naar Windows 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  GoofyZ3

  • 25 juni 2021 09:32
  Mooie en goede HDR is niet te betalen voor pc monitoren. Maar leuk voor in de toekomst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 25 juni 2021 18:47
  @GoofyZ3 Zou zelf ook niet verwachten dat Auto HDR echt bedoeld is voor de top-of-the-line hdr-beeldschermen en -resultaten. 't Is gewoon een snelle manier om (vooral oudere) spellen snel een breder kleurengamma voor te schotelen. In die zin is het net als een oude titel op een hogere resolutie uitdraaien.

  Als je vol voor de beste hdr-resultaten gaat, ben je beter af met spellen die van de grond af aan gebouwd/gekleurd zijn met hdr-bereik in het achterhoofd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.