Audio-Technica ATH-G1 is simpel maar doeltreffend

Audio-Technica ATH-G1 is simpel maar doeltreffend

Audio-Technica kent zijn oorsprong in het ontwikkelen van draaitafels. Hifi-audio is de kern van dit bedrijf en dat zie je dan ook terug in hun producten. Nog steeds bouwt deze Japanse specialist hoogwaardige draaitafels, maar aan het assortiment zijn in de loop der jaren oordoppen, hoofdtelefoons, microfoons en gamingheadsets toegevoegd.

Audio-Technica ATH-G1 €169,-

Verbinding: Minijack

Compatibiliteit: Alle gaming platformen met een minijackingang

RGB features: Nee

Audio-Technica heeft, onder de ATH-noemers, een heuse gamingheadsetlijn. Deze ATH-G1 bevindt zich, met 169 euro, qua prijs zo’n beetje in het middengebied van het volledige ATH-aanbod. In een eerste oogopslag zie je direct de hifi-achtergrond van Audio-Technica terug via het simpele en doeltreffende design en een aantal stevige claims in de marketing. De ATH-G1 zou namelijk niet alleen uitzonderlijk geschikt moeten zijn voor gaming; hij biedt zijn gebruikers - als we Audio-Technica mogen geloven - geluid van studiokwaliteit.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van de ATH-G1 valt op sommige punten tegen, zeker als je bedenkt dat deze headset niet bepaald goedkoop is. Zowel de hoofdband als het verstelmechaniek van de oorschelpen is van flinterdun metaal gemaakt. Enerzijds komt dit het gewicht, en daarmee het comfort, absoluut ten goede. Het metaal is echter erg dun. Bij het regelmatig vervoeren van deze headset in bijvoorbeeld een rugtas, kunnen verbuigingen aan de hoofdband en het mechaniek niet worden uitgesloten. Ook het lichtgewicht plastic doosje in het midden van de kabel valt behoorlijk uit de toon. Dit doosje, dat een volume- en microfoon-mute-knop herbergt, voelt behoorlijk gammel aan.

 

Er zijn echter ook een aantal zaken erg goed geslaagd als het aankomt op de bouwkwaliteit van deze headset. Hoewel het doosje gammel aanvoelt, maakt het deze headset wel in een klap eenvoudig compatibel met alles waar een minijack-ingang op zit en heb je altijd de volume instellingen bij de hand. De kabel is daarnaast dik en, met een lengte van anderhalve meter, zowel prima te gebruiken in set-ups waarbij desktop pc’s op de grond zijn geplaatst, als bij het gamen op een laptop of console. De dunne constructie zorgt daarnaast voor een extreem licht gewicht en dat maakt deze headset uitzonderlijk comfortabel.

De oorschelpen van hard plastic zijn voorzien van 45mm groter speakers en zeer ruim opgezet. De zwart-witte kabeltjes die door de hoofdband naar de beide oorschelpen lopen zijn een leuk detail. Aan de buitenkant zijn de oorkussens bekleed met een synthetische bekleding, maar binnenin vind je een zachte stof die in de praktijk de ergste warmteopbouw voorkomt. Ook zijn de oorschelpen volledig draai- én kantelbaar. Dit maakt dat je de headset niet alleen eenvoudig om je nek kunt hangen, maar dat ze dankzij het kantelen ook extra goed aansluiten op de vorm van je hoofd. Dit resulteert in een extreem goede afsluiting van omgevingsgeluid.

Er zijn geen besturingsknoppen op de buitenkant van de schelpen te vinden: de ATH-G1 is volledig plug-and-play. Wel kun je in de linkerschelp een microfoon prikken. Het enige grote nadeel van deze aansluiting blijkt in de praktijk dat 2.5mm jackplug niet genoeg wordt vastgeklemd. Bij verder weg of dichterbij bewegen van de microfoon, zorgt dit er soms voor dat de microfoon volledig uit de headset valt. De klank van de microfoon is daarentegen prima op orde. De microfoon heeft iets van de kenmerkende, nasale gamingheadsetmicrofoon-klank. Desalniettemin klinkt de microfoon van de ATH-G1 een stuk meer breedbandig, warmer en overtuigender dan je over het algemeen van een headsetmicrofoon verwacht. Hoewel de microfoon niet voorziet in de wensen van een fervent streamer of contentmaker, gaat de microfoon extreem goed om met medeklinkers. Daarbij wordt hij qua klank nooit schel.

 

De klank

De claim van studiokwaliteit pakt bij gameaudioproducten maar zelden goed uit: vaak is het niet meer dan marketingpraat dat niet wordt waargemaakt. Bij de ATH-G1 is dit niet het geval. Deze headset klinkt gebalanceerd, strak en overtuigend. Bij het beluisteren van muziek valt direct op dat er een ongelofelijke grootte en precisie zit in het stereobeeld. De ATH-G1 zet op een zeer overtuigende manier en vol diepte een wereld neer waarin je de verschillende elementen haast kunt aanraken. De geluidsdruk in de lagere frequentieregionen is erg stevig en dat resulteert voornamelijk bij moderne (elektronische) muziek soms in een flinke nadruk op de bas. Desalniettemin blijven ook deze producties overtuigend overeind en heb je zelden het gevoel dat deze nadruk andere elementen wegduwt - een effect wat bij veel gamingheadsets met een enthousiaste laagweergave wel het geval is.

In-game resulteert de balans van de ATH-G1 voornamelijk in een groot gevoel van immersie. De luisterervaring laat zich kenmerken door veel definitie: texturen van herladen, voetstappen en kleine handelingen zijn erg goed hoorbaar. Dat vergroot de beleving aanzienlijk. De stevige laagrespons zorgt ervoor dat tussenfilmpjes en actiemomenten veel energie en slagkracht meekrijgen. Het laag van deze headset loopt daarnaast behoorlijk ver door en dat zorgt ervoor dat je in sommige verhalende games laagfrequente informatie hoort, die op donderend bioscoopachtig sublaag lijkt: erg spectaculair. Het eerder genoemde, overtuigende stereobeeld komt de in-game lokalisatie ook nog eens ten goede.

 

Dezelfde eigenschappen maken het kijken van films met deze headset ook absoluut overtuigend. Dankzij het goed gedefinieerde stereobeeld blijven de dialogen, ook tijdens chaotische momenten, strak op hun plaats in het midden. Net als bij in-game tussenfilmpjes komen actiemomenten spectaculair en overtuigend over. Het feit dat de ATH-G1 zo comfortabel is, maakt dat je de headset gerust uren achter elkaar op kunt houden. Nog los van de overtuigende klankervaring, is dat ook een belangrijk punt als het aankomt op het kijken van films met een hoofdtelefoon op.

Concluderend

De Audio-Technica ATH-G1 is een van de weinige gamingheadsets waarbij de claim van studiokwaliteit daadwerkelijk hout snijdt. Deze headset klinkt uitzonderlijk goed, gelanceerd en erg strak. Zowel in de frequentierespons als de stereoweergave weet de ATH-G1 een overtuigende en precieze klank over te brengen. Dat zorgt bij het spelen van games voor veel immersie met een aangenaam aanwezige hoeveelheid (sub)laag. Tijdens het luisteren van muziek ontstaat er daarnaast een stereobeeld, waarbij je de losse elementen haast lijkt aan te kunnen raken. Dankzij het extreem lichte gewicht, de zachte bekleding en de ruime oorschelpen is de headset uitzonderlijk comfortabel en de plug-and-play insteek maakt hem ook nog eens compatibel met vrijwel elk mogelijk gaming platform.

 

Er zijn echter ook een aantal kanttekeningen. Zo wordt het lichte gewicht deels gerealiseerd door de extreem dunne, metalen constructie van hoofdband en verstelmechaniek. Hoewel deze constructie stevig aanvoelt en je bij dagelijks gebruik geen problemen ondervindt, roept het wel de vraag op of de headset bij het vervoeren in bijvoorbeeld een rugtas na verloop van tijd geen verbuigingen gaat vertonen. Daarnaast is de niet goed klemmende microfooningang, waardoor de loskoppelbare microfoon met het verstellen af en toe losraakt, een groot minpunt.

Daarbij komt ook dat de ATH-G1 een vrij sobere headset is: een eenvoudige minijackkabel, geen bijbehorende software, ledverlichting of andere gimmicks. Daardoor neigt de ATH-G1 meer naar een serieuze hoofdtelefoon dan een gamingheadset. Dit is absoluut geen slechte, maar wel een hele uitgesproken eigenschap. De ATH-G1 is dan ook bij uitstek geschikt voor een gamer die ook groot muziekliefhebber is, serieus wil luisteren en naast het gamen wellicht ook nog bezig is als contentmaker. Pas je in deze categorie, dan is de ATH-G1 zijn prijs meer dan waard. Ben je echter een gamer die houdt van alle bijbehorende technologie en gimmicks die gamingheadsets vaak bieden, dan kun je deze headset - juist met het oog op de prijs - beter overslaan.

Uitstekend

Conclusie

De Audio-Technica ATH-G1 is een uitstekende hoofdtelefoon voor kritisch luisterende gamers die naast het gamen grote muziekliefhebbers zijn, of bijvoorbeeld online content maken. Gamers die houden van technologie, gimmicks en extra features kunnen de ATH-G1 beter links laten liggen.

Plus- minpunten

Klank

Comfort

Afsluiting omgevingsgeluid

Precisie stereobeeld en lokalisatie

Microfoon komt soms los

Hoofdband erg dun

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik heb jaren geleden een Audio Technica ATH AD700 gekocht en daar vervolgens een losse Modmic geplakt. Het was totaal geen porum (rosé goud en paars met een aanplakte microfoon), maar het geluid was erg goed en de plaatsbepaling was naar mijn mening fenomenaal voor een koptelefoon die niet eens voor gaming was gemaakt. Door de open constructie en de comfortabele pasvorm kon ik best lang doorgamen zonder dat ik last kreeg van ‘vermoeide’ oren, iets waar ik normaal gesproken snel last van krijg. Als gevolg lekt er wel wat geluid van buiten door en omgekeerd, maar ik vind het ook wel prettig om mezelf niet helemaal van de buitenwereld af te sluiten als ik thuis op de bank zit. De koptelefoon doet het na bijna 10 jaar nog steeds prima, maar mocht deze het ooit begeven dan zal ik zeker een van de modernere broertjes overwegen.

0

Aanbevolen voor jou