Nieuws
Foto van een Z690-moederbord van Asus met een Q-Release-moederbordknop.

Asus ontwikkelt moederbordknop om videokaarten sneller te wisselen

'Q-Release' lijkt voorlopig exclusief voor premium-aanbod

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gelekte foto's en teksten van Asus verwijzen naar een zogenaamde Q-Release op nieuwe Asus-moederborden. De unieke knop zou ontwikkeld zijn om PCIe-kaarten gemakkelijker uit te werpen.

Met de groeiende omvang van hedendaagse videokaarten wordt het steeds lastiger om de hardware weer uit het PCIe-slot te wrikken. Zeker in compacte kasten of systemen met ferme koelers wordt een videokaartwissel onnodig priegelig. Asus' Q-Release moet dat allemaal een tikje makkelijker maken, naar verluidt met slechts "één aanraking".

De knop zit aan de rechterkant van het PCIe-slot, maar verplaatst zich ook nog een duim of twee hoger. In de lengte zou een videokaart al snel verder uitsteken, maar vooral de verhoging van de knop biedt uitkomsten bij krappere systemen.

De Q-Release-knop dook her en der al eerder op, maar hardware-Twitteraar @momomo_us bracht de primeur omtrend de naam en het daadwerkelijke doel van de knop. Afhankelijk van het soort moederbord kan Q-Release anders ogen, maar het idee van soepelere videokaartwissels blijft onveranderd.

De Q-Release lijkt geïntroduceerd te worden met selecte Z690-moederborden, welke Asus hoogstwaarschijnlijk morgenavond officieel uit de doeken doet, gedurende het zogenaamde Break All Limits-evenement

Onduidelijk is hoe breed Asus de knop wil toepassen, maar in ieder geval de ROG Maximus- en ROG Strix-moederborden op ATX-formaat zijn volgens VideoCardz zekerheden. Mochten andere Asus-moederborden de functie evenals introduceren, dan horen we daar morgenavond ongetwijfeld meer over. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Fysieke Switch-versie GTA Trilogy vergt aparte download XPG's eerste DDR5-geheugen blijkt langzamer dan beloofd
2

Reacties op: Asus ontwikkelt moederbordknop om videokaarten sneller te wisselen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 26 oktober 2021 16:07
  Zo vaak doe je dat ook niet, tot nu toe kan ik er zelf ook wel makkelijk bij.
  Maar als dit de standaard zou worden, dan juig ik het wel toe, alles wat makkelijker kan, is mooi meegenomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 26 oktober 2021 17:00
  @-JK- Ik heb in de afgelopen weken een keer of vier mijn videokaart los moeten wrikken, wat zeker met de ontiegelijke lompe koeler recht daarboven echt geen pretje was.

  Een lange schroevendraaier komt nog best een eind om die vergrendeling mee weg te drukken, maar het *voelt* behoorlijk fout. Wat mij betreft mag een dergelijk knopje inderdaad ook heel snel de standaard worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.