Nieuws
Digitale render van een Asus Zenbook-laptop.

Asus noemt Ryzen 7000-chipset op Zen 3 voor laptops

Ryzen 7000 is niet altijd op Zen 4 en RDNA 2 gebouwd...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een recente lek op Asus' Turkse website heeft een nieuwe Zenbook 14 gelekt, met de nog onbekende Ryzen 7 7730U-chipset.

De Turkse webpagina is reeds verwijderd, maar op Twitter circuleren nog screenshots van de laptop, inclusief specificaties. Het beeldmateriaal spreekt daarin vrij prominent over een Ryzen 7 7730U-processor met geïntegreerde Radeon-gpu en 16 GB aan LPDDR4X-werkgeheugen, maar benadert niet precies wat voor apu het precies is.

Desalniettemin kan AMD's naamgeving voor Ryzen U-chips enige context voorzien. Zo staat de Ryzen 7-noemer meestal garant voor een octa-core chip en indiceert de "3" op de derde plek die waarschijnlijk op de Zen 3-architectuur (7 nm) gebakken wordt, in plaats van het Zen 4 (5 nm) dat AMD met de Ryzen 7000-serie introduceert.

Gelekt Turks overzicht van Asus' nieuwe Zenbook 14, met een nog onbekende Ryzen 7 7730U-chipset.

Daarnaast wijst het gebruik van specifiek LPDDR4X-geheugen (op maximaal 4.266 MHz) dat de chipset mogelijk een revisie van AMD's Cezanne-standaard betreft, ook wel de Ryzen 5000G-reeks. De apu's uit de Cezanne-serie combineerden Zen 3-processoren met een grafisch component van de Vega-generatie, de architectuur die drie jaar geleden opgevolgd werd door RDNA en later ook RDNA 2.

De ontcijferde specificaties zijn geenszins definitief, maar ze verklappen mogelijk wel een ietwat verwarrende naamgeving voor AMD. Aan de kant van de desktops staan de eerste Ryzen 7000-processoren immers garant voor de Zen 4-architectuur en igpu's op RDNA 2, maar dat gaat mogelijk niet op voor alle Ryzen 7000-chips. 

AMD heeft zelf nog geen Ryzen 7000-apu's voor laptops uit de doeken gedaan. Allereerst doet de chipgigant aanstaande 3 november de eerste RDNA 3-gpu's uit de doeken, gebakken op hetzelfde 5 nm procedé als Zen 4. Traditiegetrouw volgt de onthulling van AMD's laptopaanbod pas na de jaarwisseling, met bijvoorbeeld een keynote op CES.

Dit artikel delen:

Lees meer

Wat gaat Microsoft met Xbox uitspoken? - Ron en Erik Podcast 410 Final Fantasy-serie meer dan 173 miljoen keer verscheept
0

Reacties op: Asus noemt Ryzen 7000-chipset op Zen 3 voor laptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.