Review
Astro

Review: Astro A20 Wireless Headset

Astro-kwaliteit voor de casual speler

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Er zijn weinig dingen die je zo in een game kunnen laten opgaan als muziek en geluid dat doen: je gewoon even afsluiten van je omgeving, headset op je hoofd en je overgeven aan de spelervaring. Alle explosies zijn luider, iedere zoevende pijl klinkt dichterbij en elke opslepende melodie is net wat intenser. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat headsets een gewild product zijn en het aanbod alsmaar groeit.

We willen van een headset immers dat ie van goede kwaliteit is en het liefst ook nog een beetje betaalbaar. Voor dat eerste ben je bij Astro aan het juiste adres, maar voor het laatste tot voor kort niet: het merk maakt veelal headsets binnen de hoge(re) prijsklassen. Toch bracht de headsetfabrikant kortgeleden de Astro A10 op de markt, een headset voor een relatief lage prijs maar met de kenmerkende geluidskwaliteit waar Astro bekend om staat. Inmiddels is ook de grotere broer verkrijgbaar: de Astro A20. Een headset die zowel de kwaliteit als de prijs verhoogt.

Gaan en staan waar je wil met de A20

De kwaliteit van de A20 zit niet alleen in het geluid, maar vooral ook in het gemak waarmee deze zich laat gebruiken. Zo is de A20 in tegenstelling tot zijn voorganger draadloos, wat meteen een frustrerende factor elimineert. Zeker als je de headset gebruikt voor je console en je ver van je televisie zit is dit bijzonder prettig. Daarnaast laat de headset zich eenvoudig aansluiten op pc of console middels de Transmitter. Je schakelt simpelweg de Transmitter naar de juiste stand (pc, Xbox One of PS4, afhankelijk van welk platform je bezit) en je bent klaar.

Astro A20

De kabel die de headset met de Transmitter verbindt is behoorlijk kort, maar dat is niet erg, aangezien die alleen nodig is om de headset met het kastje te synchroniseren of om op te laden. Komt je A20 tijdens een speelsessie met een lege batterij te zitten, dan moet de luie stoel even dichterbij de tv geschoven worden. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor, want de accu in de A20 gaat lang mee; gemiddeld twaalf uur. Tot die tijd kun je gaan en staan waar je wil, omdat het bereik van de headset vrij ruim is. Helaas ontbreekt een aansluiting voor 3,5 mm audio jacks, waardoor de A20 niet voor bijvoorbeeld mobiele telefoons gebruikt kan worden.

Prachtige muziek en geluiden – maar niet ongeëvenaard

De headsets van Astro zijn van de hoogste kwaliteitsklasse en dat merk je ook aan de geluidskwaliteit. Hoewel de A20 een stuk goedkoper is dan de gemiddelde Astro-headset, levert hij op dit vlak nauwelijks in. De balans tussen muziek en geluidseffecten is nagenoeg perfect en maakt het erg makkelijk om in een spel te worden opgezogen. Als de kogels je om de oren vliegen zal zelfs het schot van een sniper je niet ontgaan en ook de gesprekken van willekeurige dorpsbewoners enkele tientallen meters verderop zijn nog te onderscheiden. Een ontploffing klinkt echt hard en dringt des te meer tot je door, maar als er ondertussen nog andere dingen gebeuren worden die niet overstemt. De headset geeft een constant licht zoemend geluid wanneer je hem op hebt, maar dit is eigenlijk alleen hoorbaar als er geen andere audio wordt afgespeeld en daardoor nauwelijks storend.

Astro A20

Op pc heeft de A20 nog de mogelijkheid om instellingen naar eigen keuze aan te passen middels de Astro Command Center-applicatie, die via de website van Astro is te downloaden. Hier is het mogelijk om verschillende aspecten van zowel het geluid van de headset als van de microfoon naar eigen smaak aan te passen. Zo is bijvoorbeeld het basniveau te verhogen om harde geluiden meer intens te maken en kun je beïnvloeden in welke mate de microfoon achtergrondgeluiden onderdrukt. Gebruik je de headset op een console, dan ben je beperkt tot een drietal presets waartussen met een enkele druk op een knop te wisselen valt. Deze presets volstaan over het algemeen prima, maar het is toch een gemis, waardoor de A20 voor pc-gebruikers een completere ervaring biedt.

Het ontbreken van Surround Sound-simulatie is wel een prangend minpunt. Er zijn concurrerende headsets van dezelfde prijsklasse die deze functie wel ondersteunen en dat maakt het extra spijtig dat de Astro A20 dit niet doet.

Over de kwaliteit van de microfoon valt heel wat meer op te merken. Hoewel deze prima dienst doet voor de gemiddelde teamchat tijdens een potje Overwatch, laat de kwaliteit van geluidsopnames wat te wensen over. Verstaanbaar kan je je er wel mee maken, maar het wegfilteren van ruis op de achtergrond lukt nooit helemaal perfect, waardoor de A20 minder ideaal is voor het opnemen van voice-overs of voor gebruik tijdens streamen. Daar kunnen de instellingen van het Astro Command Center helaas weinig aan veranderen – en op console heb je die überhaupt niet.

Astro

Vergeten dat je een headset op hebt

Audiokwaliteit is bij een headset van groot belang, maar minstens zo belangrijk is het draagcomfort. Wat dat betreft zit de A20 ergonomisch goed in elkaar. De koptelefoon zelf is robuust maar licht als een veertje en de band tussen de schelpen is afgedekt met een zacht en comfortabel kussen waardoor hij geen drukkend gevoel geeft. De Over Ear-oorschelpen bedekken de oren op een prettige manier waardoor ze gemakkelijk voor langere tijd te dragen zijn zonder je speelsessie te moeten onderbreken vanwege zere oren. Gecombineerd met de afwezigheid van een draad is het na enige tijd dragen makkelijk te vergeten dat je een headset op hebt.

Prima headset met een Astro-prijskaartje

Wanneer je een Astro A20 aanschaft, heb je een prima headset van de middenklasse te pakken die prettig is in gebruik en het comfort van een draadloze headset met goede geluidskwaliteit biedt. Wel betaal je er in vergelijking met concurrerende modellen veel voor, terwijl andere sets enkele geavanceerdere functies (zoals Surround Sound) wel bevatten of hetzelfde aanbieden voor een lagere prijs. In vergelijking met andere headsets van Astro is dit wel een veel betaalbaardere variant. Als het op comfort aankomt strijdt de A20 binnen zijn prijsklasse voor een toppositie.

De A20 is verkrijgbaar in zowel een PS4- als een Xbox One-uitvoering en beide zijn geschikt voor pc-gebruikers. Voornamelijk die laatste groep zal in de Astro A20 een goede prijs-kwaliteitverhouding vinden omdat zij toegang hebben tot geavanceerde persoonlijke instellingen die consolegebruikers missen.

Pluspunten:

+ Draadloos

+ Goede geluidskwaliteit

+ Comfortabel om te dragen

+ 10-15 uur lang zonder opladen

Minpunten:

- Geen geavanceerde functies op console

- Ontbreken van Surround Sound

- Matige opnamekwaliteit met microfoon

- Hoog prijskaartje ten opzichte van vergelijkbare modellen

Prijs: €169.99

Score:

Hardware sterren

Deze review is geschreven door Tom Kerkhof.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt Titan Quest: Ragnarök Nieuws van de Week: PlayerUnknown’s Battlegrounds en lootboxen
4

Reacties op: Review: Astro A20 Wireless Headset

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  spreadthehate

  • 3 december 2017 13:12
  Vorige week de Astro A40 TR gekocht nadat mijn A40 2011 versie het heeft begeven.
  Wat een miskoop is dat geweest zeg! De headset is geweldig, alleen de Mixamp van de TR is zwaar naar de knoppen met Dolby Surround. Ze zeggen bij Astro dat het geluid zo hoort te klinken alsof je in de douche staat. Forums staan er vol van en ze doen er niks aan.

  Gelukkig werkt mijn 2011 Mixamp versie nog wel dus die heb ik nu weer aangesloten met de nieuwe headset.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 3 december 2017 15:24
  @spreadthehate Zoals in de douche kan wel kloppen.

  Iedereen vindt dat ie daar prima zingt maar kom je dan op auditie dan word je uitgelachen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 3 december 2017 15:36
  Heb zelf de stealth 700 van turtle beach nadat mijn 500 was overgebroken. Geweldig geluid wat daar uit komt zeg! Alleen jammer dat ze nog altijd van plastic zijn, dus dat is wel oppassen. Maar na enkele headsets te hebben geprobeerd kwam daar wel het beste geluid uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 3 december 2017 18:11
  Heb een A50 generation 3 met ook verschrikkelijke ingebouwde surround sound. Hij ondersteunt wel dolby atmos en dat klinkt perfect. Heel tevreden met astro maar zorg dat je een alternatief voor de surround sound zoekt. die van astro zelf is crap

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.