Nieuws
Illustratie van Apple's M2-chip.

Apple M2 troeft Ryzen 7 6800U af in gaming benchmark

SoC van Apple trekt 30 fps in Shadow of the Tomb Raider

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Uit onafhankelijke benchmarks blijkt dat de Apple M2-chip nipt een Ryzen 7 6800U af kan troeven, in ieder geval in games als Shadow of the Tomb Raider.

De benchmarks komen voort uit een videoreview van Hardware Unboxed. Apple's nieuwe MacBook Pro 13 (met de nieuwe M2-chipset) wordt vergeleken met Asus' Zenbook S 13 Oled (met AMD's Ryzen 7 6800U-apu). Beide chips bestaan uit een octa-core centrale processor, met 10 gpu-kernen voor Apple en 12 RDNA 2-rekenclusters in het geval van AMD. 

In cpu-benchmarks van Cinebench R23 blijkt Apple's nieuwe chip langzamer dan het AMD-alternatief en Intels Alder Lake-processoren, maar op het gebied van gaming lijkt Apple voor het eerst betere resultaten te boeken. Shadow of the Tomb Raider draait met 1920x1200 pixels in medium-instellingen op gemiddeld 33 frames per seconde. AMD's Ryzen 6800U topt in dezelfde instellingen af op gemiddeld 30 fps.

Ook met hogeren instellingen en zwaardere lichteffecten lijkt Apple's M2 altijd een aantal meer frames per seconde te klokken dan AMD's recente laptop-apu. AMD's Ryzen 6000-reeks is standaard uitgerust met igpu's op de RDNA 2-architectuur. Op papier zou de geïntegreerde Radeon 680M-gpu met 3,6 teraflops grofweg net zo krachtig moeten zijn als Apple's 10-kernen M2-gpu, evenals goed voor 3,6 teraflops aan rekenkracht. 

Behaalde framerates van de Ryzen 7 6800U- en Apple M2-chipsets in Shadow of the Tomb Raider op een 1920x1200 resolutie.

Apple heeft daarnaast ook een sterker (accu)rendement, zo blijkt uit andere tests. Tijdens het streamen van 4k/60-video's haalt de nieuwe MacBook Pro 13 ongeveer 12,9 minuten uit een enkel wattuur van de accu; op de ZenBook bedraagt dat 8,7 minuten — ook wanneer de chip gelimiteerd wordt tot 25 watt, vergelijkbaar met het TDP van de M2-chip (22 watt). 

De M2-chipset werd vorige maand door Apple aangekondigd, als opvolger van de geprezen M1-chips. Vooralsnog zijn enkel de nieuwe MacBook Pro (13 inch) en de MacBook Air (13 inch) uitgerust met de tweede generatie M-chips. Beide chips zijn gebakken op hetzelfde 5 nm procedé van TSMC, maar de tweede revisie zou volgens Apple circa 25 procent betere resultaten moeten boeken op gelijke wattages. 

Apple heeft nog weinig losgelaten over een toekomstige M2-familie aan chips. Verwacht wordt dat de M2, net als diens voorganger, in grootte verschillende 'M2 Ultra'- en 'M2 Max'-varianten zal kennen. Waar de doorsnee M2-chips lanceren als nieuwe optie voor rendementsrijke laptops en mogelijk ook tablets, bieden een potentiële Ultra- of Max-modellen meer uitkomst voor bijvoorbeeld ook zwaardere desktopsystemen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Vakantieparels met Jurjen Tiersma - Bonuslevel 117 The Matrix Awakens-demo kan nog tot zaterdag worden gedownload
3

Reacties op: Apple M2 troeft Ryzen 7 6800U af in gaming benchmark

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Riyakuya

  • 7 juli 2022 18:57
  Ik blijf het knap vinden hoe Apple het voor elkaar krijgt om zoveel uit hun chips te persen. Ben zelf absoluut geen Apple fan maar dit is iets waarin ze wel uitblinken op de mobiele markt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 7 juli 2022 19:04
  Mooi toch, biedt mooi persoectief voor toeko stige mobile socs. Maargoed, de macbook is dan ook wel minimaal 600 euro duurder, 1000 euro vs 1600 euro..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jan_Onderwater

  • 8 juli 2022 11:55
  Het was een moedig besluit van Apple om haar eigen weg te gaan hierin en het is mooi te zien dat het succesvol is. Niet zoals vrijwel alle anderen standaard off the shelf processoren en besturingssysteem gebruiken, maar koppig zelf doen. Eigen OS, eigen ecosysteem, eigen SoC's en een lange termijn strategie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.