Hardware

AOC AGON AG251FZ review - Gamescherm met refreshrate van 240Hz

De voor- en nadelen van een scherm met een hoge refreshrate

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De AGON-beeldschermen van AOC zijn specifiek bedoeld voor gamen. Aan het productgamma is een nieuw scherm toegevoegd, de AG251FZ. Dit scherm valt op door zijn specificaties, waarbij de refreshrate het meest in het oog springt. AOC combineert een 24,5 inch groot tn-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 en een verversingssnelheid van 240 Hz. De AOC AGON AG251FZ is het eerste scherm met deze hoge refreshrate dat wij testen.

De eerste vraag die bij je opkomt is wellicht: welke voordelen biedt 240 Hz nog ten opzichte van 120 en 144 Hz? Voor de casual gamer zal het niet veel meerwaarde hebben. Er is ook een groep gamers die competitief shooters speelt als Counter-Strike: Global Offensive. Bij zo’n spel wil je niet op een te hoge resolutie gamen, maar heb je liever full hd, zodat je grafische kaart een zo hoog mogelijke aantal frames per seconde kan doorsturen. En dan merk je wel verschil tussen 120 Hz en 240 Hz. Een hoge refreshrate gecombineerd met een hoog aantal frames per seconde, zorgt voor een zeer vloeiende gameplay. Dit kan in dat soort games het verschil betekenen tussen je tegenstander neerschieten of zelf getroffen te worden.

Mogelijkheden

AOC heeft nog meer te bieden met de AG251FZ. Het scherm is van alle wenselijke aansluitingen voorzien, waaronder 4x usb 3.0. Daarnaast biedt het scherm ondersteuning voor mhl. Voor alle aansluitingen worden de kabels meegeleverd. Het scherm is ook in hoogte verstelbaar. Mocht je een grafische kaart van AMD hebben, dan kun je gebruikmaken van adaptive sync. Helaas ondersteunt Nvidia alleen G-Sync en geen adaptive sync. Het scherm heeft ook een aantal praktische extra’s, zoals een haakje waar je je koptelefoon aan kunt ophangen en een switch-afstandsbediening waarmee je het menu van het scherm op afstand kunt bedienen.

Als je graag een zo’n hoog mogelijke refreshrate voor je games wilt, moet je daar wel zo’n 500 euro voor over hebben.

Juiste instellingen

Mocht je dit scherm aanschaffen, let dan even op de instellingen. Wij hebben ondervonden dat Gamma 3 de beste kleurweergave geeft. Hiermee hebben we ook de kalibratie van het scherm uitgevoerd. Overigens is de standaard kleurreproductie best goed. De 240Hz-refreshrate is alleen te behalen via displayport. AOC geeft een responstijd op van 1 ms. In de praktijk komt het erop neer dat je de ‘overdrive’-instelling moet gebruiken voor de beste responsetijd. Voor het beste resultaat is het aan te raden om overdrive op ‘Strong’ te zetten in combinatie met de verversingssnelheid van 240 Hz.

Conclusie

De AOC AGON AG251FZ is een perfecte match voor de enthousiaste gamer. Een lage inputlag, 240 Hz en een goede responstijd. Nadeel van het beeldscherm is de matige inkijkhoek, hier ontkom je helaas niet aan met een tn-paneel. Als je graag een zo’n hoog mogelijke refreshrate voor je games wilt, moet je daar wel zo’n 500 euro voor over hebben.

Pluspunten: Erg goede responstijd, adaptive sync, 240Hz-refreshrate, in hoogte verstelbaar, alle wenselijke aansluitingen

Minpunten: Hoge prijs, matige inkijkhoek

Beoordeling: 4/5

Bron: Computer Totaal

Dit artikel delen:

Lees meer

Survivalgame Impact Winter uitgesteld tot 23 mei Deze week op Steam: Lego City Undercover, Narcosis en meer
3

Reacties op: AOC AGON AG251FZ review - Gamescherm met refreshrate van 240Hz

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rpenning

  • 4 april 2017 15:09
  Zou ik zeker willen proberen want ik ben van de ps4 rocket league vam 60 fps na pc na 144 fps gegaan en moet zeggen dat het verschil er is maar niet zo schokkend is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • chemicalscum

  • 4 april 2017 17:18
  Kan aan mij liggen hoor, maar 240 hrz lijkt me overdreven en onnodig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Furyans

  • 4 april 2017 18:58
  Meer dan 120 hz lijkt mij idd ook echt onnodig.
  En 1920×1080 is dat nou nog niet klaar? moet de standaard nu niet onderhand 2560x1440 3440x1440 of 4k zijn?.
  In een hoge refresh rate uiteraard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.