Nieuws
Het Xilinx-hoofdkantoor in San Jose, Californië.

AMD's overname van Xilinx ontvangt volledige goedkeuring

Officiële overname staat gepland voor 14 februari

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Processorgigant AMD heeft alle nodige goedkeuring ontvangen voor de geplande overname van Xilinx.

AMD kondigde het nieuws zelf aan via een officieel persbericht. Naar al het schijnt wordt de overname van Xilinx officieel afgerond op 14 februari aanstaande, zodra alle definitieve documenten opgesteld en ondertekend zijn. De goedkeuring komt, toevallig genoeg, kort na het definitieve annuleren van Nvidia's overname van Arm.

Het overnamebod van 35 miljard dollar werd eind 2020 al aangekondigd door AMD en kreeg niet veel later al groen licht van meerdere officiële instanties en landen als China. AMD koopt per de overname alle aandelen in het beursgenoteerde bedrijf op; huidige Xilinx-aandeelhouders krijgen daarvoor 1,7234 AMD-aandelen (per Xilinx-aandeel) terug.

Xilinx staat vooral bekend als het bedrijf achter het populariseren van FPGA-chips. De 'field-programmable gate array'-chips zijn in staat om op allerlei verschillende manieren geprogrammeerd te worden. Door zelf logica of afgebakken computercode op de chips te laden, zijn FPGA-producten vrij inzetbaar als deelcomponent of als complete systemen. 

Een relevant voorbeeld van FPGA-technologie is de Analogue Pocket, welke middels FPGA-chips fungeert als een ouderwetse Gameboy-handheld. De microchip in de Pocket komt overigens wel weer van Xilinx' concurrent, Altera.

Xilinx bood als eerste FPGA-producten aan consumenten in 1984, maar is vandaag de dag nog steeds marktleider op het gebied van de vrij te programmeren chips. Naast FPGA-producten fabriceert Xilinx ook kant en klare versnellingskaarten voor datacenters en allerlei afgebakken 'system on a chip' (SoC) producten. Xilinx rapporteerde zelf een recordomzet in het derde fiscale kwartaal van vorig jaar van maar liefst 1,01 miljard dollar.

Wat AMD precies van plan is met Xilinx na de officiële overname, lijkt vooralsnog onduidelijk. AMD spreekt zelf vooral over het "eindelijk samenbrengen van industrieleiders met soortgelijke portfolio's".

Dit artikel delen:

Lees meer

'Eerste Intel Arc-videokaarten halen dit kwartaal niet meer' Sony toont nieuwe beelden Moss: Book 2
0

Reacties op: AMD's overname van Xilinx ontvangt volledige goedkeuring

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.