Nieuws
Productfoto van de Magic Leap 1 ar-headset.

AMD's Mero-chip teruggevonden in ar-headsets

Chipset zou een verloren broertje van de Steam Deck-apu zijn

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De zogenaamde Mero-chipset van AMD is na een lange poos teruggevonden in een nieuw systeem van ar-bedrijf Magic Leap.

AMD's Mero-codenaam kwam al anno 2019 in een geruchtensfeer, als zijnde een onderdeel van AMD's Van Gogh-reeks. Onder diezelfde generatie Zen2/RDNA2-chips (7 nm) valt bijvoorbeeld ook de Aerith-apu, die tegenwoordig de Steam Deck aanvuurt. 

De Mero-noemer dook na een jarenlange radiostilte op in de Basemark-database, als onderdeel van een nog onbekend 'Demophon'-product van Magic Leap. Het systeem draait op Android 10 en is, met alle waarschijnlijkheid, een nieuw type augmented reality-headset van het merk. Ook een beelduitvoer van 720 bij 920 pixels wordt genoemd bij de benchmark, wat vermoedelijk de resolutie per oog betreft.

Een nieuw Magic Leap-systeem met AMD's Mero-apu dook op in de benchmark-resultaten van Basemark.

De Mero-apu lijkt op veel fronten overeen te komen met Aerith. Beide system-on-chips (SoC's) zijn quad-core systemen op Zen 2-architectuur, met een aardig stuk ingebakken RDNA 2-graphics. Aanvankelijk werd verwacht dat de Mero en Aerith onderling nog flink zouden verschillen — mede wegens Valve's vermeende apu-exclusiviteit voor de Steam Deck — maar chipanalist Locuza merkt bijzonder veel overeenkomsten op. 

Veel features die oorspronkelijk op Van Gogh-chips zijn gebouwd, werden door bijvoorbeeld Valve uiteindelijk niet benut. Voor Mero zou ongeveer hetzelfde moeten gelden. Dat doet analisten als Locuza vermoeden dat Van Gogh en Aerith nooit echt exclusief voor Valve ontwikkeld werden, maar dat de chips toch voor een bredere afzetmarkt gebakken zijn.

Aerith en Mero zouden uiteindelijk grofweg identieke apu's kunnen betreffen; Valve mocht simpelweg als eerste aan de haal met 'low-powered', draagbare RDNA 2-chips. In hoeverre die verwachting waarheidsgetrouw is, ontdekken we pas als Mero daadwerkelijk in (consumenten)systemen geïmplementeerd wordt. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Alle basiswapens uit vorige games keren terug in Splatoon 3 Verkoop westerse studio's laat Square Enix investeren in blockchain
0

Reacties op: AMD's Mero-chip teruggevonden in ar-headsets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.