Nieuws
Screenshot van een AMD-presentatie met Dr. Lisa Su en een teaser van de eerste Zen 4-cpu (Ryzen 7000) op 5 nm procedés.

AMD wil hoge ogen gooien met DDR5-overclocking op Zen 4-cpu's

Processorfabrikant teaset 'onmogelijk gewaande' snelheden

Geschreven door Tom Kauwenberg op
In een 'Meet The Experts'-webinar heeft AMD door laten schemeren grootse plannen te hebben voor het opvoeren van DDR5-geheugen met de nieuwe generatie Zen 4-cpu's.

Met de later dit jaar verwachte lancering van de eerste generatie Zen 4-processoren (Ryzen 7000) stapt AMD ook over op het AM5-platform. Eerder werd al aangegeven dat de nieuwe processorsocket ondersteuning meebrengt voor DDR5-werkgeheugen, waarvoor AMD schijnbaar grote plannen heeft.

Geheugenvoorman Joseph Tao gaf gedurende het webinar (via WccfTech) geen exacte specificaties of beloftes, maar sprak wel over het maken van "een flinke impact" als het aankomt op overclocking. Daar werd aan toegevoegd dat "snelheden waarvan je misschien dacht dat ze onmogelijk waren, haalbaar zijn met deze  overclocking-specificaties."

AMD had eerder dit jaar al aangegeven plannen te hebben rondom een opvolger van de A-XMP-technologie voor DDR4. Met de introductie van Zen 4 stapt de processorgigant over op 'RAMP': Ryzen Accelerated Memory Profile. De nieuwe en vermoedelijke geautomatiseerde geheugenacceleratie moet direct concurreren met Intels XMP 3.0-platform voor DDR5-modules.

DDR5-geheugen werd eind vorig jaar geïntroduceerd met de komst van Intels Alder Lake-generatie. Ondanks grootse beloftes over kloksnelheid (tot wel 12.600 MT/s), blijken de eerste DDR5-schijfjes nog geen gigantische sprongen te maken tegenover DDR4. Het gros van de DDR5-fabrikanten biedt weinig aan boven de 6.400 MT/s. Overklokkers sloegen al wel gretig toe; eerder dit jaar topte de recordsnelheid voor DDR5-geheugen af op 9.560 MT/s.

Dit artikel delen:

Lees meer

Voorspel: Elden Ring is een game zonder seks over seks Certain Affinity werkt mogelijk aan de nieuwe modus voor Halo Infinite
0

Reacties op: AMD wil hoge ogen gooien met DDR5-overclocking op Zen 4-cpu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.