Nieuws
Render van AMD's Ryzen 7 5800X3D-cpu, de eerste consumentenprocessor met een gestapelde geheugencache.

AMD werkt mogelijk aan meer 'Zen 3D' en betaalbare AM4-cpu's

Processorgigant is nog steeds niet klaar met AM4-platform

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een betrouwbaar gebleken ingewijde claimt dat AMD binnenkort meer Zen 3-processoren met 3D-cache onthult, alsmede meer 'low-end' AM4-producten.

De geruchten over AMD's plannen werden ditmaal wederom de wereld in geholpen door @greymon55, bekend van veel juiste voorspellingen rondom AMD. Volgens de ingewijde gingen er al enkele dagen meer geruchten rond over "verscheidene nieuwe producten" in een zogeheten 'Zen 3D'-reeks — Zen 3-cpu's met AMD's gestapelde 3D V-Cache, zoals recentelijk de Ryzen 7 5800X3D. Meer informatie zou deze maand moeten volgen.

Met alle waarschijnlijkheid draaien deze nieuwere Zen 3-processoren nog altijd op dezelfde AM4-socket, het platform dat AMD met de komst van Zen 4-cpu's en de AM5-socket uiteindelijk achter zal laten. AMD hield het platform al ruim zes jaar in leven, maar lijkt er alsnog niet volledig klaar mee te zijn.

In een later verschenen vervolgtweet stelt dezelfde AMD-kenner dat er "in de toekomst", naast nieuwe Zen 3D-processoren, ook meer laagdrempelige AM4-processoren volgen. De processoren met driedimensionale caches vormen waarschijnlijk nieuwe hoogvliegers; voor een nieuw AM4-budgetsegment lanceren goedkopere alternatieven.

Over specificaties en prijzen is uiteraard nog weinig bekend, maar de meest recente budget-cpu op AM4-socket biedt alvast een referentiekader. Vooralsnog is de Ryzen 5 5500 een van de goedkoopste Zen 3-desktopprocessoren, met zes rekenkernen (met boost-klok tot 4,2 GHz) en zonder geïntegreerde gpu. Lokaal wordt de processor verkocht voor circa 140 euro, inclusief koeler. 

AMD zou meer toegankelijke cpu's aan kunnen bieden door nieuwe AM4-producten mét grafisch (RDNA 2-)component af te bakken, zoals ook recente laptop-apu's deden. Voor budget-systemen lonen immers de cpu's die niet direct een discrete gpu benodigen. Tegelijkertijd wordt dat lastiger en lastiger, naarmate AMD de productie van Zen 4 opschaalt en juist de afname van 6 nm en 7 nm nodes van leverancier TSMC actief wil verminderen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Overwatch is ten dode opgeschreven - Ron en Erik Podcast 393 Afbeeldingen multiplayermaps Modern Warfare 2 lekken uit
1

Reacties op: AMD werkt mogelijk aan meer 'Zen 3D' en betaalbare AM4-cpu's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Riyakuya

  • 3 juli 2022 19:58
  Ik zie Nintendo eigenlijk ook nog wel de overstap naar AMD maken voor hun volgende console. Het zal zeer vermoedelijk een handheld Switch opvolger worden en op dat gebied heeft AMD het nu allemaal goed op orde. Zal alleen een probleem kunnen opleveren met backwards compatibility. Zover mij bekend is heeft Nvidia niet heel veel op dit moment wat mobiele grafische technologie betreft.

  Edit: de Nvidia Tegra T234 zal wellicht een kandidaat zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.