Nieuws
Foto van Dr. Lisa Su, CEO van AMD, tijdens de onthulling van de Radeon RX 6000-videokaarten.

AMD-voorzitter verzekert Zen 4 en RDNA3 voor 2022

Ryzen en Radeon liggen niet stil

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Volgens AMD-voorzitter Dr. Lisa Su is de planning rond Zen 4-cpu's en RDNA3-gpu's onveranderd gebleven. Beide productlijnen zouden nog altijd in 2022 moeten lanceren, zo verzekerde de voorzitter tijdens een gesprek met investeerders.

"We zijn onderweg om onze volgende generatie producten in 2022 te lanceren, waaronder onze Zen 4-processoren met toonaangevend 5nm procedé en onze RDNA3-gpu's", zo claimde Dr. Lisa Su tegenover AMD-investeerders.

AMD verwacht dat de tekorten op componenten in ieder geval heel 2021 nog aanhouden, maar het vooruitzicht op 2022 blijft hoopvol. Daarbij werd ook gereflecteerd op de huidige productlijnen die daaronder lijden. 

De Ryzen 5000-processoren zijn in de meeste regio's (waaronder de Benelux) goed verkrijgbaar tegen de adviesprijzen. Echter, de opgehoogde verkoopprijs voor Radeon RX 6000-videokaarten blijft nog even in stand, zo verwacht AMD zelf.

De interne roadmap die AMD ooit aanhield voor hun Zen-processoren. De vierde generatie (codenaam 'Raphael') zou eind 2022 moeten verschijnen.

De Zen 4-cpu's moeten in de tweede helft van 2022 volgen; voor consumenten betreft het de codenaam Raphael. Alle Zen 4-processoren worden opgebouwd uit een 5nm procedé (vermoedelijk wederom van TSMC) en zullen hoogstwaarschijnlijk ondersteuning voor DDR5-geheugen integreren. Ook zou er sprake zijn van een geheel nieuwe AM5-socket.

Voor de RDNA3-gpu's staat geen specifieke lanceringsperiode vast. Van deze grafische chips wordt ook verwacht dat AMD overgaat op het 5nm procedé, maar nog niets is zeker. 

Ook over de opbouw is recentelijk veel te doen geweest; in toenemende mate lijken geruchten te voorspellen dat in ieder geval de Navi 31 en Navi 32-gpu's uit meerdere chiplets bestaan. Tot op heden zijn AMD's gpu's altijd van monolithische aard geweest, bestaande uit slechts één enkele chip. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Bobby Kotick noemt reactie Activision Blizzard op aantijgingen toondoof Mobiele game Dr. Mario World gaat op 1 november offline
0

Reacties op: AMD-voorzitter verzekert Zen 4 en RDNA3 voor 2022

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.