Nieuws
Foto van Dr. Lisa Su tijdens de Code Conference 2021 in Beverly Hills.

AMD-voorzitter: 'Chiptekort neemt af in tweede helft 2022'

Dr. Lisa Su voorspelt wel een duur najaar voor hardware

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Dr. Lisa Su, de huidige CEO van chipgigant AMD, verwacht dat de mondiale chiptekorten in de tweede helft van 2022 af zullen nemen. Op de Code Conference in Beverly Hills sprak ze gisteren uitgebreid over de stand van zaken rondom veelgevraagde hardware.

Omroep CNBC verzamelde enkele citaten uit Dr. Su's toedracht op de conferentie. Haar vooruitzicht is hoopvol, maar niet per se voor de nabije toekomst. 

"[De industrie gaat] altijd door cycli van ups en downs, waarbij de vraag het aanbod kan overstijgen — of vice versa. Maar deze keer is het anders." Dr. Su verwacht dat het huidige aanbod in ieder geval tot midden 2022 "waarschijnlijk krap blijft".

"Het kan 18 tot 24 maanden duren om een nieuwe chipfabriek op te zetten, soms veel langer", verklaart Su. "Die investeringen zijn misschien een jaar geleden pas van start gegaan." 

Zonder het opzetten van nieuwe fabrieksbanden blijft de vraag naar chips groter dan het aanbod. De verwachting is daardoor dat het najaar van 2021 nog duurder uitpakt dan dat van 2020, als we het hebben over de tekorten en prijsinflatie van populaire hardware. Volgens Su zou rond midden 2022 de productiecapaciteit beter in balans zijn met de vraag.

Op de Code Conference benadrukte Dr. Su wederom dat gamers AMD's prioriteit zijn. AMD blokkeert misschien geen crypto-mining met de Radeon-videokaarten (zoals Nvidia), maar volgens de CEO zijn "consumentenapplicaties" nog altijd de focus van AMD's producten. Dat crypto-boeren soms alsnog de prijzen van hardware omhoog stuwen, haalde Su verder niet aan.

Promotionele afbeelding van een budget-gpu van AMD, gebouwd op de Navi-architectuur.

Su ervaart de coronapandemie nog altijd als de grote drijfveer achter het chiptekort én het flinke stijgen van AMD's aandelenkoers. Het werken en leren vanuit huis dreef veel consumenten naar het aanschaffen van nieuwe pc's, maar ook de nieuwe generatie consoles creëerde extra veel vraag naar krachtige chips — toevallig vaak die van AMD.

Aan 'de overkant' is het vooruitzicht grimmiger. Pat Gelsinger, de voorzitter van AMD's directe concurrent Intel, claimde in mei nog dat het chiptekort "nog jaren" aan zou houden. 

De AMD-voorzitter sprak op de Code Conference ook kort over andere ondernemingen vanuit AMD. Zo zou Dr. Lisa Su verwachten dat AMD's overname van halfgeleiderproducent Xilinx "nog voor eind 2021 afgerond" moeten zijn. Vorig jaar had AMD die acquisitie al aangekondigd, voor een bedrag van 35 miljard dollar, maar de overname wacht nog op een laatste paar goedkeuringen.

Daar voegt Su aan toe dat ze veel uitkomst ziet in onderlinge samenwerking tussen hardware-partijen. "Consolidatie is onvermijdelijk", claimt de AMD-voorzitter. "Start-ups kunnen coole dingen doen. [...] Maar als je iets groots wilt betekenen voor deze industrie, dan is opschalen ook belangrijk."

Dit artikel delen:

Lees meer

Twitch sluit overeenkomst met Warner Music Group Live om 14:30: Tjeerd met Hot Wheels: Unleashed
0

Reacties op: AMD-voorzitter: 'Chiptekort neemt af in tweede helft 2022'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.