Nieuws
Promotionele afbeelding van ASUS' Radeon RX 6500 XT OC-videokaart.

AMD verwijdert stilletjes '4GB VRAM is niet genoeg'-claim

Net voor het lanceren van een nieuwe 4GB-videokaart

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Chipbakker AMD heeft een claim over hoe 4 GB geheugen 'niet voldoende is' voor gaming-videokaarten verwijderd, net voordat het de Radeon RX 6500 XT-gpu met 4 GB geheugen lanceerde.

UPDATE: AMD heeft de blogpost een kleine dag later terug in het leven geroepen — vermoedelijk naar aanleiding van de publieke ophef over het verwijderen.

De verwijderde blogpost werd als eerste opgemerkt door KitGuru. In de zomer van 2020 onthulde AMD de Radeon RX 5500 XT, welke geleverd werd met 4 GB en 8 GB aan VRAM. Middels een vlotte blogpost werd aan gamers uitgelegd waarom die keuze in het leven geroepen was, met als uitgangspunt dat 4 GB zeker voor nieuwere games "overduidelijk niet genoeg is".

Wanneer het bericht precies verwijderd is, lijkt relatief accuraat achterhaald te zijn. KitGuru's Dominic Moass beweert dat de originele link naar de blogpost gisteren nog werkte, maar sinds vandaag naar een onvindbare pagina leidt. 

Screenshot van een inmiddels verwijderde AMD-blogpost over hoe 4GB aan VRAM achterhaald begint te raken.

Het verwijderen van de claim komt, enigszins opmerkelijk, precies op de dag dat AMD een nieuwe gpu met precies 4 GB geheugen in de schappen legt. De Radeon RX 6500 XT werd afgelopen CES 2022 onthuld en blijkt, precies zoals eerder al voorspeld werd, enkel met 4 GB aan GDDR6-modules geleverd te worden.

Rond AMD's vandaag verschenen Radeon RX 6500 XT is wel meer te doen. Veel hardware-media ontvangen AMD's kaarten steevast (ruim) voor een publieke release, maar van de RX 6500 XT stuurde AMD klaarblijkelijk nauwelijks samples rond. TechPowerUp heeft een van de eerste recensies over de gpu gepubliceerd, maar gaf wel aan dat de partnerkaart op eigen initiatief gekocht moest worden.

Bovendien bleek al eerder dat RX 6500 XT opereert over PCIe x4-lanes, in plaats van de tegenwoordig meer gebruikelijke en bredere x16-optie. De keuze voor een kleinere interface beperkt bovenal de bandbreedte van het geheugen. Op PCIe 4.0 zou dat nog te overzien zijn, maar moederborden die aftoppen op PCIe 3.0 zouden een flinke klap op de potentiële prestaties ervaren, zo claimt onder meer Hardware Unboxed.

AMD's Radeon RX 6500 XT kent een richtprijs van 199 dollar. In de Benelux staat het nieuwe instapmodel van AMD momenteel te koop voor bedragen à 349 euro.

Dit artikel delen:

Lees meer

Switch-versie Dying Light 2 uitgesteld Switch-versie Terraria tot 1 februari gratis speelbaar via Nintendo Switch Online
0

Reacties op: AMD verwijdert stilletjes '4GB VRAM is niet genoeg'-claim

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.