Nieuws
Close-up op een render-afbeelding van een AMD-chip.

AMD Ryzen 9 7950X loopt heet op in vroege benchmark

16-core cpu tikt 91 graden aan zonder overklok

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een vroege sample van AMD's Ryzen 7950X-processor is inclusief benchmark opgedoken in de database van CPU-Z.

De resultaten van de benchmark werd, inclusief legio details, opgepikt door hardware-ingewijde @Tum_Apisak. De volledige uitslagpagina van CPU-Z valideert de resultaten, die AMD niet bepaald in het beste daglicht zetten. 

De nieuwste Ryzen 9 blijkt minimale vooruitgang te boeken in deze specifieke benchmark. Een concurrerende Core i7 van voorgaande generatie weet AMD's vlaggenschip nipt af te troeven in single-thread prestaties: 790 punten, tegenover AMD's score van 787. 

In multi-threading staat de 16-core processor wel fier bovenaan met 15.824 punten, enkel overtroffen door een vroege sample van de nog te verschijnen Core i9-13900K van Intel, met 24 rekenkernen (8 Performance + 16 Efficiency).

De vroege score — vermoedelijk wel afkomstig van een retail-processor — is mogelijk minder relevant dan andere details die uit de benchmark blijken. Zo heeft de Ryzen 9 7950X de benchmark afgelegd op een gemiddelde klokfrequentie van 5,2 GHz, nog ver onder de nieuwe 5,7 GHz boost-frequentie die AMD belooft. Desalniettemin benutte de cpu alsnog 170 watt aan stroomverbruik, het door AMD opgegeven TDP van de chip.

Dat wattage doet de nieuwe processor schijnbaar ook aardig heet oplopen. Tijdens de benchmark van CPU-Z piekte de 7950X op een relatief hoge 91 graden celsius. Dat gezegd te hebben, blijft het vooralsnog onduidelijk wat voor koeloplossing gebruikt is in deze vroege set-up. 

AMD's eerste Ryzen 7000-processoren, waaronder de Ryzen 9 7950X als vlaggenschip, staan 27 september aanstaande officieel te verschijnen. Gedurende de maand september zouden de eerste compatibele AM5-moederborden (te beginnen met de X670- en X670E-chipsets) ook geleidelijk uitgerold moeten worden.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe trailer Pokémon Scarlet en Violet en speciale Nintendo Switch onthuld Nieuw PlayStation 5-model heeft ander moederbord en koelingsmechanisme
0

Reacties op: AMD Ryzen 9 7950X loopt heet op in vroege benchmark

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.