Nieuws
Screenshot van de game Godfall.

AMD FidelityFX Super Resolution schaalt op vanaf 22 juni

Antwoord op Nvidia's DLSS 2.0 is eindelijk in zicht

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Het heeft even mogen duren, maar AMD heeft eindelijk een definitief weerwoord op Nvidia's populaire DLSS 2.0-upscaling. Op 22 juni lanceert AMD een eigen FidelityFX Super Resolution, die het opschalen naar hogere resoluties makkelijker maakt voor je hardware.

De onthulling lag al langer in zicht, met in recente maanden tal van hardnekkige geruchten rondom AMD's eigen slimme upscaling. AMD deed de technologie uit de doeken gedurende een Computex 2021-presentatie, bijgestaan door heldere voorbeelden.

In een game als Godfall trekt AMD's eigen Radeon RX 6800 XT op zijn allermooist en in 4k met circa 49 frames per seconde. Zet je echter FidelityFX Super Resolution (FSR) op de 'Ultra Quality' modus, dan stijgt de framerate naar 78 fps.

FSR komt steevast met vier verschillende afstellingen: Ultra Quality, Quality, Balanced en Performance. AMD belooft in selecte spellen gemiddeld een verdubbeling van je framerate op 4k-resolutie, al betreft dat wel enkel de Performance-modus.

AMD wil de technologie ook toegankelijker houden dan Nvidia doet. Het concurrerende DLSS (2.0) werkt immers enkel op selecte gpu's uit Nvidia's Ampere en Turing-generatie. FidelityFX Super Resolution moet daarom werken op alle kaarten uit AMD's laatste drie generaties (inclusief de Vega-lijn) en alle Ryzen-processoren met geïntegreerde graphics.

Zij-aan-zij screencaps van de game Godfall, draaiende op een GeForce GTX 1060 met en zonder FidelityFX Super Resolution.

Daarnaast werkt FSR ook met gpu's van het groene kamp. Populaire Nvidia-kaarten die geen gebruik kunnen maken van DLSS, kunnen mogelijk wel beroep doen op AMD's alternatief.

 AMD gaf aan dat al meer dan tien studio's en engines de technologie in hun ontwikkeling meenemen. Daarbij werden geen voorbeelden genoemd, afgezien van Counterplay Games' Godfall. Gedurende deze generatie heeft AMD ook vaker nieuwe technologie getoond in samenwerking met Borderlands en Far Cry 6. Voor deze games ligt FSR-ondersteuning hoogstwaarschijnlijk ook in het verschiet.

Over het verloop van 2022 hoopt AMD de implementatie van FSR verder te verspreiden. Gamers kunnen nu al hun FSR-interesse voor specifieke games uiten via een enquête van AMD. Volgens eerdere geruchten zou AMD's technologie vele malen makkelijker te implementeren zijn dan Nvidia's DLSS.

Dit artikel delen:

Lees meer

De beste pc-instellingen voor Call of Duty: Warzone Backbone, For Honor, Darkest Dungeon en meer onderweg naar Xbox Game Pass
2

Reacties op: AMD FidelityFX Super Resolution schaalt op vanaf 22 juni

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 1 juni 2021 18:00
  "Daarnaast werkt FSR ook met gpu's van het groene kamp. Populaire Nvidia-kaarten die geen gebruik kunnen maken van DLSS" dit vind ik toch wel heel tof van AMD en natuurlijk een dikk klap in het gezicht van nvidea. Vraag me af wanneer we dit kunnen zien op consoles.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 2 juni 2021 09:45
  Ben wel eens benieuwd naar de vergelijkingen tussen de 2.
  Kan ik strax lekker kiezen :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.