Nieuws

AMD en Intel staken chiplevering naar Rusland en Belarus

Geen processoren meer voor landen die Oekraïne binnenvallen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Zowel Intel als AMD hebben aangegeven voorlopig geen producten te verschepen richting Rusland en Belarus, naar aanleiding van de invasie op Oekraïne.

Intel kwam zelf op de proppen met een steunbetuiging richting Oekraïne. Het Amerikaanse bedrijf plaatste een statement waarin het de acties van Rusland en Wit-Rusland afkeurt en gaf aan 1,2 miljoen dollar ingezameld te hebben hulpverlening. Ook zou er samengewerkt worden met de lokale teams in onder meer Polen, Duitsland en Roemenië om verdere hulp te verlenen aan vluchtelingen.

Steunbetuiging van Intel voor de slachtoffers van het conflict in Oekraïne, waarbij Rusland en Belarus het land zijn binnengevallen.

Iets daarvoor had AMD de verscheping van chips richting Rusland en Wit-Rusland al stopgezet, maar het bedrijf deed daar zelf geen bericht van. Op navraag van PCWorld gaf een woordvoerder van AMD aan dat het bedrijf meegaat met "sancties die de Verenigde Staten en andere landen op Rusland en Belarus leggen". Voor AMD zou het staken van de levering en verkoop niet alleen cpu's betreffen, maar "alle producten die pc's aandrijven".

De Amerikaanse associatie van de halfgeleiderindustrie (SIA) uitte zich eerder al positief over sancties voor Rusland. Volgens de onderzoeken die het verbond aanhaalt, zou Rusland doorgaans maar 0,1 procent van de globale chipaankopen vertegenwoordigen. De bredere ict-markt van heel Rusland stond in 2021 garant voor 50,3 miljard dollar, uit de 4,47 biljoen van de globale markt. De SIA voorziet daarom "geen grote gevaren voor de toelevering" van chips rondom Rusland en Oekraïne.

TSMC, de Taiwanese chipbakker die materiaal levert aan de grootste Russische spelers in de chipindustrie, gaf vorige week al aan in te stemmen met de sancties voor Rusland. Van uit Rusland afkomstige chips is voorlopig mogelijk ook even geen sprake meer.

Dit artikel delen:

Lees meer

Returnal en It Takes Two genomineerd voor BAFTA Game Awards Actrice Ming-Na Wen speelt in live action-trailer van Elden Ring
1

Reacties op: AMD en Intel staken chiplevering naar Rusland en Belarus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • dakoota

    • 4 maart 2022 17:59
    Goed bezig!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.