Nieuws
Promotionele render rondom de Radeon RX 6000-generatie videokaarten van van AMD.

AMD doet RDNA 3-gpu's uit de doeken op 3 november

Aankondiging volgt kort na Nvidia's RTX 40-onthulling

Geschreven door Tom Kauwenberg op
AMD heeft aangekondigd op 3 november diens nieuwe RDNA 3-videokaarten (Radeon RX 7000) te onthullen.

Scott Herkelman, AMD's voorman voor het Radeon-merk, maakte de datum bekend op zijn persoonlijke Twitter. De tweet werd doorgeplaatst op onder andere het officiële AMD-account. Naast de datum voor het evenement werden niet veel details verstrekt, al zouden die wel binnenkort moeten volgen.

De aankondiging komt, hoogstwaarschijnlijk niet onbedoeld, kort na Nvidia's onthulling van de eerste RTX 40-kaarten. AMD wil met de Radeon RX 7000-gpu's direct concurreren met het nieuwe aanbod van Nvidia. Eerder sprak AMD zich al uit over het verschil in stroomrendement, waarbij geclaimd werd dat RDNA 3 inderdaad meer stroom verbruikt dan RDNA 2 (Radeon RX 6000), maar dat de toename alsnog kleiner uitvalt dan bij de concurrent.

Daarnaast is nog onzeker in hoeverre AMD overstapt op de nieuwe PCIe 5.0-interface, voor zowel de moederbordconnectie als de nieuwe 12VHPWR-stroomconnector (16 pins). Nvidia is al over op de nieuwe stroomkabels, maar lijkt nog vast te houden aan PCIe 4.0 voor dataoverdracht. AMD's introductie van X670E-moederborden (met PCIe 5.0-ondersteuning over het PCIe-slot) doen vermoeden dat AMD met RDNA 3 wél over zou kunnen schakelen op PCIe 5.0-interfaces.

RDNA 3 zal, net als de eerste Zen 4-cpu's, gebakken worden op een 5 nanometer procedé van TSMC. Deze generatie maakt Nvidia evenals gebruik van een soortgelijke node van dezelfde fabrikant. AMD wil diens nieuwe gpu's echter van een chiplet-ontwerp voorzien, waarbij meerdere geheugencontrollers los van de grafische processor opereren. 

De primaire rekencluster wordt evenals opgedeeld in nieuwe compute-werkgroepen en ook de Infinity Cache (geïntroduceerd met RDNA 2) zou geüpgraded worden. Volgens AMD vernieuwt en verbetert RDNA 3 de complete grafische pijplijn.

Dit artikel delen:

Lees meer

Co-op puzzelgame The Past Within verschijnt 2 november Populaire YouTuber ontmaskert zichzelf als Assassin's Creed-lekker
0

Reacties op: AMD doet RDNA 3-gpu's uit de doeken op 3 november

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.