Nieuws
Screengrab van de Computex 2022-presentatie van AMD, waar Dr. Lisa Su meer vertelt over de eerste Zen 4-processoren.

AMD demonstreert Ryzen 7000-cpu op 5,5 GHz

Zen 4-processoren en AM5-socket trappen deze herfst nog af

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gedurende een presentatie rondom Computex 2022 heeft AMD een Ryzen 7000-processor gedemonsteerd op 5,5 GHz kloksnelheid.

De cpu werd getoond in een gameplaydemonstratie van Ghostwire: Tokyo, waarbij de kloksnelheid boven de 5.500 MHz aftopte. Onduidelijk is nog of dat om een enkele kern ging of dat de complete cpu op die snelheid geklokt was. Gedurende CES 2022 toonde AMD al iets soortgelijks; dat betrof destijds een klok van minimaal 5,0 GHz op alle kernen. 

Gedurende het complete halfuur aan presentatie (ook hieronder te bekijken), vertelde AMD meer over de nieuwe Zen 4-producten. Zo bestaan de Ryzen 7000-cpu's niet alleen uit 5 nm rekenkernen, maar komen de cpu's ook met een afzonderlijke I/O-chip op 6nm. Deze dient DDR5- en PCIe 5.0-componenten efficiënt aan te sturen, maar kan ook een geïntegreerde RDNA 2-gpu bevatten — een integratie die al eerder uitlekte.

Verder belooft AMD met Zen 4 een single-thread prestatiebonus van minimaal 15 procent, ten opzichte van Zen 3. Ook wordt het aantal megabytes in de L2-cache per rekenkern verdubbeld. Over specifieke modellen en bijbehorende specificaties werd nog niet gesproken, maar AMD kan wel al verzekeren dat alle AM5-processoren binnen een rendementsmarge van 65 tot 170 watt blijven.

Daarnaast spreekt AMD niet langer over enkel "2022" wanneer het de lancering van Zen 4 betreft. Inmiddels geeft de fabrikant aan dat de eerste Ryzen 7000-processoren nog "deze herfst" moeten verschijnen. Gelijktijdig dienen uiteraard ook de AMD 600-reeks moederbordchipsets te lanceren, met de nieuwe AM5-socket geïntegreerd. Gedurende Computex 2022 doen veel moederbordfabrikanten hun eerste AMD 600-moederborden alvast uit de doeken.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nvidia werkt aan eigen waterkoeling voor videokaarten Corsair onthult Voyager a1600 als eerste gaminglaptop
0

Reacties op: AMD demonstreert Ryzen 7000-cpu op 5,5 GHz

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.