Nieuws
Render van AMD's Ryzen 7 5800X3D-cpu, de eerste consumentenprocessor met een gestapelde geheugencache.

AMD definieert game-optimalisaties voor X3D-cpu's

Grotere V-Cache leidt tot nieuwe cpu-optimalisatie in drivers

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Twee van AMD's nieuwe optimalisatietechnieken voor de Ryzen 9 7000X3D-processoren zijn reeds uitgelekt.

Het betreft in dit geval twee informatieslides over AMD's versie 5.01.03.005-versie van diens Chipset Driver (of hoger), die in ieder geval voor de Ryzen 9-modellen in de X3D-reeks nieuwe optimalisatiemogelijkheden aanbiedt. De slides lijken op alle fronten officieel AMD-materiaal, maar lekten een dag eerder dan verwacht uit (via VideoCardz).

De twee functies in kwestie zijn de 'AMD 3D V-Cache Performance Optimizer Driver' en de 'AMD PPM Provisioning File Driver', beide vooralsnog exclusief voor de Ryzen 9 7000X3D-chips, zo claimt het tekstmateriaal. 

De 3D V-Cache Performance Optimizer meet dynamisch welke processorkernen zich moeten ontfermen over het besturingssysteem, Windows. Daarbij kiest de cpu zelfstandig tussen kernen met snellere frequenties, dan wel kernen die beschikken over de grotere V-Cache, afhankelijk van de belasting.

Standaard schakelt de X3D-cpu zelf tussen de vraag om snelheid of cachegrootte, maar de schakelaar is ook handmatig om te zetten vanuit de BIOS, zo stelt AMD.

Gelekte informatieslide over AMD's 3D V-Cache Performance Optimizer voor Ryzen 9 7000X3D-processoren.

De PPM Provisioning File Driver herkent de workload van games en bindt deze taken direct aan de chiplet (een intern complex aan gekoppelde processorkernen) dat beschikt over de V-Cache. Uiteindelijk beschikt immers maar één van de assymetrische chiplets op de Ryzen 9-modellen over de grotere en snellere cache. 

De alternatieve, snellere kernen worden in die gevallen 'geparkeerd', maar kunnen automatisch ingeschakeld worden wanneer games meer threads vereisen. 

Gelekte informatieslide over AMD's PPM Provisioning File Driver-optimalisatie voor Ryzen 9 7000X3D-processoren.

Beide nieuwe technologieën moeten de X3D-processoren efficiënter maken dan hun voorgangers zonder het gestapelde cachegeheugen. AMD benadrukt in het eigen materiaal wel dat deze optimalisaties vooral de gameprestaties van de processoren moeten verbeteren; AMD hamert daar vaker op en noemt de X3D-processoren "de ultieme hardware voor gamers en creators".

De eerste Ryzen 7000X3D-processoren zijn de Ryzen 9 7950X3D en Ryzen 9 7900X3D, die morgen officieel dienen te verschijnen. Medio april zou de kleinere Ryzen 7 7800X3D moeten verschijnen, die met diens enkele chiplet-ontwerp vermoedelijk geen profijt heeft van optimalisaties als de PPM Provisioning File Driver. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Voormalige Blizzard- en Bioware-werknemers ontwikkelen Project Skies Bungie over de vijanden in Destiny 2: Lightfall
0

Reacties op: AMD definieert game-optimalisaties voor X3D-cpu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.