Nieuws
Render van een AMD Ryzen-processor afgebeeld op een blootliggende printplaat, zoals die van een notebook.

AMD brengt Zen 3 naar ChromeOS met Ryzen 5000 C-cpu's

's Werelds eerste octa-core in een Chromebook is nabij

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Met de onthulling van de Ryzen 5000 C-serie breidt AMD de portfolio van ChromeOS-processoren wederom uit.

Vooralsnog bestaat de Ryzen 5000 C-reeks uit vier unieke cpu's, van een simpele duo-core tot en met een octa-core topmodel — een primeur voor Chromebooks op x86-apparatuur. Stuk voor stuk draaien de nieuwe C-modellen op AMD's reeds gevestigde Zen 3-architectuur, gebakken op het 7 nanometer procedé van TSMC. 

Elk van de vier nieuwe cpu's kent een TDP van maximaal 15 watt, maar de onderlinge prestaties lopen flink uiteen. Zo kan het zwaarste model, de Ryzen 7 5825C, diens 2,0 GHz basiskloksnelheid opvoeren tot 4,5 GHz en biedt een geïntegreerde igpu met acht kernen op 1,8 GHz. De nieuwe duo-core, aan het andere eind van het spectrum, topt qua kloksnelheden af op 3,0 GHz, met slechts een fractie van de hoeveelheid (grafische) rekenkernen.

Volgens AMD kunnen de zwaardere Ryzen 5000 C-modellen met gemak drie 4k-monitoren aansturen, mede door de integratie van vernieuwde Radeon Graphics. De nieuwe chips zijn echter niet voorzien van AMD's bejubelde grafische RDNA 2-architectuur, maar bevatten nog altijd een gpu-component naar Vega-standaard — vergelijkbaar met een apu zoals die in de Ayaneo Next.

Overzicht van de verschillende Ryzen 5000- en Ryzen 3000-processoren voor ChromeOS-systemen.

Al met al belooft AMD tot 67 procent snellere responsiviteit in ChromeOS, met behulp van de nieuwe reeks Ryzen-processoren. In het geval van grafische taken  — gaming wordt niet expliciet aangehaald — zou de prestatiebonus zelfs 85 procent bedragen. Als vergelijkingsmateriaal hanteert AMD de Ryzen 7 3700C, het vorige vlaggenschip voor ChromeOS-systemen.

In de nieuwe generatie ChromeOS-processoren maakt AMD meer ruimte voor cachegeheugen, een terugkerende pijler voor het rode team. De 'on-chip' L3-caches zijn ten opzichte van de vorige generatie verdubbeld. Daardoor telt de L2+L3-cache van de lichste Ryzen 3 5125C alsnog 9 MB; op het zwaarste model loopt tot op tot en met 20 MB.

Onduidelijk is vooralsnog wanneer de nieuwe Ryzen 5000 C-systemen officieel aftrappen. Wel heeft HP laten weten dit kwartaal nog de HP Elite C645 G2 op de markt te zetten, met de Ryzen 7 5825C. Concurrent Acer plant voor het derde kwartaal de Chromebook Spin 514 in, met hetzelfde vlaggenschip uit AMD's ChromeOS-aanbod. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Wekelijkse GamerNL Nieuwsquiz Gamezomer 2022: Alle zomerpersconferenties op een rij
3

Reacties op: AMD brengt Zen 3 naar ChromeOS met Ryzen 5000 C-cpu's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  do365nic

  • 6 mei 2022 18:22
  Runt deze versie van chromeOS dan in een soort van ARM emulator? Of is deze speciaal ontwikkeld van de grond op om x86 te ondersteunen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 6 mei 2022 21:37
  @do365nic ChromeOS is al een poosje niet per se gebonden aan Arm-systemen; het draait ook prima (en native) op x86.

  Zelf gebruik ik ook al ruim twee jaar een Chromebook op een Comet Lake-processor van Intel. Werkt best lekker, al is er naar mijn idee weinig reden om echt superkrachtige cpu's in te zetten voor ChromeOS.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 9 mei 2022 18:56
  @TomKauw dank je om dit even op te klaren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.