Nieuws
Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

AMD bereidt ondersteuning van DisplayPort 2.0 voor

10k-resolutie op 60 hertz — of tweemaal 4k over 144 hertz?

Geschreven door Tom Kauwenberg op
AMD lijkt zich voor te bereiden op videokaarten met DisplayPort2.0-ondersteuning, zo blijkt uit recente patches. De nieuwe generatie van de displaykabel wordt hoogstwaarschijnlijk geïmplementeerd op AMD's eerstvolgende generatie gpu's: RDNA3.

Echt officieel is het nog niet te noemen, maar recent patch-werk in AMD's Linux-drivers legt klaarblijkelijk al wel een basis voor DisplayPort 2.0. Het driver-team van AMD sleutelt aan DisplayPort-encoders en noemt verschillende "DP 2.0"-opties die met ingang van deze patch geactiveerd worden. 

Screenshot van enkele patch notes rondom AMD's eerste implementatie van DisplayPort 2.0 in hun grafische drivers.

DisplayPort 2.0 werd oorspronkelijk al in 2019 aangekondigd als "de nieuwe standaard" en het inmiddels al ruim een half jaar op de markt moeten zijn. In navolging van de beloofde hdmi 2.1-monitoren liepen echter ook DisplayPort 2.0-schermen vertraging op gedurende de coronapandemie. 

Met DisplayPort 2.0 kan de vernieuwde interface op iedere baan 20 Gbit/s aan data doorspelen. In totaal zou dat betekenen dat de datastroom aftopt op bijna 80 Gbit/s. Kort door de bocht is dat bijna een drievoud van wat DisplayPort 1.4a momenteel ondersteunt. 

De hogere bandbreedte maakt het mogelijk voor een enkele DisplayPort 2.0-aansluiting om 10k-resoluties op 60 hertz mogelijk te maken — of bijvoorbeeld twee 4k-displays op 144 hertz aan elkaar te koppelen. Met behulp van het straks gestandaardiseerde DSC (Display Steam Compression) moet het mogelijk worden om nog hogere resoluties en/of framerates door de interface te stuwen.

Achteraanzicht van een RDNA2-videokaart van AMD. De videopoorten zijn (van links naar rechts) usb-c, tweemaal DisplayPort 1.4a en één hdmi-connector.

AMD's huidige reeks videokaarten, de RDNA2-generatie, maakt nog gebruik van DisplayPort 1.4-interfaces. Over de 1.4-versie van DisplayPort kan maximaal één 4k-scherm op 144 hertz draaien. Zonder streamcompressie zou een 8k-scherm hierover ook niet boven de 60 hertz kunnen presteren. 

In de nabije toekomst verschijnen van AMD nog enkele CDNA2-videokaarten, al zijn die specifiek gericht op datacenters, waar DisplayPort 2.0 grotendeels overbodig zou zijn. Vermoedelijk legt AMD de fundering dus vooral om DisplayPort 2.0 alvast voor te bereiden voor RDNA3.

Bron: Freedesktop

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin’s Creed Valhalla: The Siege of Paris is een aangename citytrip Sea of Thieves werd in juni door 4,8 miljoen spelers gespeeld
0

Reacties op: AMD bereidt ondersteuning van DisplayPort 2.0 voor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.